SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3505. Tjockt glasfilter på Sony sensorer??

De flesta gamla vidvinkel gluggar med skruvfattning för Leica typ av kameror har problem med Sony a7 för AA och IR filter glas appliceras på sensorn. Det blir för tjockt??

Detta gäller dock inte för sensorerna som används i Leica M9 som bara har ett 0,8 mm tunt filter. Enligt uppgifter på nätet har Sony a7 tre gånger tjockare glas. Det betyder att gamla Leica liknande gluggar av vidvinkeltyp, som har konstruerats för film, har en infallsvinkel som inte faller in rätvinkligt mot ytan. Det är det ideala för digitala sensorer som har tjockt filterglas. Med Sony sensorer som har ungefär 2.5 mm filter kommer ljusstrålarna att brytas i glaset och ge upphov till oskärpa i hörnen av bilden.

Nu finns det firmor som bygger om tidiga Sony sensorer och byter ut filter glaset till ungefär samma tjocklek som Leica M9. Det funkar verkligen enligt artikeln ovan. Huruvida detta gäller även för senare modeller av Sony sensorer vet seniorplåtis inte. Men vi har testat vårt Canon 28/2.8 objektivet på vår Sony a7RII och vi kan se att problemet åtminstone finns tydligt vid bländare 2.8:

Sony a7RII + Canon 28mm f:2.8 ltm @ bländare 2.8

Bilden visar god skärpa i centrum och den faller av tydligt ut mot kanterna. Det finns bara ett enkelt sätt att motverka detta?? --och det är att blända ned till 5.6 eller 8.

Sony a7RII + Canon 28mm f:2.8 ltm @ bländare 5.6

Avståndet är här ställt på oändlighet. Det är ju inte så vanligt att man ställer avståndet på det läget när man plåtar gatufoto?? Vanligen plåtar man på 5.6 och zon-fokusering. Eftersom bildplanen på de här objektiven ofta är krökt så kan man hamna i ett bättre läge för en helt skarp bild. Vi återkommer till detta i en kommande blogg.

Ett alternativ är att du skaffar en Leica M9, som har ett tunt glasfilter om 0.8 mm. Om du kollar den här länken så ser du att den sensorn passar bra för gamla gluggar.

Inlagt 2021-02-10 06:48 | Läst 795 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
En noterbar omständighet är att alla retrofokusvidvinkel till ESR-kameror fungerar fint - även supervidvinkel. Dessa objektiv har en snittvidd som ett normalobjektiv - alltså faller ljusstrålarna in i en vinkel som hos ett normalobjektiv.
Förlåt kikade på bilderna men hänger
inte med i tekniska världen som du redan vet.
Hälsar
Gun-Inger
Svar från Bob Bovin 2021-02-11 22:33
Hej,
Som du ser vi har knappt någon vinter här.
Håll ut
Bob