SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3507. Två pärlor till Canon gluggar?? --från det förgångna??

Marknaden har ju fått oss att tro att nytt är bäst?? –alltid?? Det är ju ofta inte hela svaret?? –prestanda för dagen kanske är så?? Men bygg kvaliteten kanske gör att det går sönder lätt??

En del entusiaster försöker då framföra att kanske man skall kolla produktens livslängd?? –med hög prestanda?? –kanske skulle va en viktig måttstock också??

Vi kan ju ta två exempel?? –inom området gamla objektiv?? Beroende på hur du tycker om att plåta gatufotografi så väljer du ett favoritobjektiv. Seniorplåtis tycker om brännvidderna 21 mm till 28mm. Om man väljer objektiv med Leica skruvfattning så finns det mycket att väja på. På sistone har vi inköpt två Canon objektiv.

Canon 25mm f:3.5 och Canon 28mm f:2.8

De här båda gluggarna är tillverkade i andra halvan av 1960-talet. De har hög mekanisk kvalitet och de är nästan som nya. De är kompakta och byggda med mässing och glas. De är naturligtvis konstruerade för att fotografera med film. Men de kan med adapter sättas på de flesta moderna digitala systemkameror.

Det är dock ett problem?? --med de digitala sensorerna i moderna kameror?? –de har AA och IR filter applicerade över pixlarna?? Strålgången blir då lång i ytterkanterna av sensorn?? Bilderna blir suddiga, utom i mitten?? Det hjälper dock att blända ned??

Det är ju också vad de flesta gatufotograferna gör i vanligt dagsljus?? Seniorplåtis favoritinställning är 1/1000 sekund och bländare 8. Om man kör hyperfokalt med 25mm gluggen så ställer man fokus på 3 m och då skall det vara skarpt mellan 1.25 mm till oändlighet!!

Här kommer exempel på detta?? –överst med 25mm brännvidden:

Sony a7RII med Canon 25mm f:3.5 @ bl 8 (överst) och Canon 28mm f:2.8 @ bl 8

Båda bilderna har “tack sharp focus” och fullt användbara till många publiceringar. Personligen tycker seniorplåtis bäst om brännvidden 25mm och här kommer några ytterliga bilder med den gluggen:

Bilder från Lund anno 2021-02-05. Sony a7RII med Canon 25mm f:3.5 @ bl 8

Inlagt 2021-02-12 06:40 | Läst 931 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Du har säkert gjort fina fynd! Hur är det egentligen med objektivens baksida. Finns inte risk att de kommer för nära sensorn i digitala kameror och skada den? Det finns ju vissa Leicaobjektiv som går in för djupt i kamerahuset.
Och förresten Södra Esplanaden och korsningen vid Stadsparken, inte sant?
Svar från Bob Bovin 2021-02-12 11:42
Hej,
Det är inte så mycket fynd. De finns flera stycken på eBay. De här gamla gluggarna sticker ut väldigt lite. Det är inga problem i moderna digitala kameror utan spegel. Värstingen är Leica Super-Angulon 21/4, den passar inte ens i Canons kameror skruvkameror. I Leica M är det inga problem, utom M9. Den går att använda i min Sony a7RII med adapter, men då är det bara någon mm till godo.

Bilderna är från söder i Lund. Det har du rätt i. De är från våra promenader i isolation.

Håll ut
Bob
Fina små smycken.! Inget dåligt hanverk!
/ Bengt H.
Svar från Bob Bovin 2021-02-12 13:57
Hej,
De är vackra, gedigna och är små. Jag skulle velat ha en liten FF kamera. Sigma lp är väl den enda. Sony a7c ä nog lite stor.
Håll ut.
Bob
bassa 2021-02-12 15:17
En intressant kamera, men du bör nog kolla upp kameran väldigt noga. Enbart elektronisk slutare, som i vissa situationer kan ge randning, Exempelvis vid lysrörsbelysning. och hur mycket rymmer bufferten vid rav fotografering.
Jag läste lite på Cyberphoto om kameran.
/ Bengt H.