SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3551. Hur tjock är filterpacken?? –med AA,UV och IR-filter före sensorns pixlar??

Man undrar ju varför det skall vara så svårt att få reda på det?? –det är kanske är en kritisk punkt i tillverkningen?? Det är ju en negativ faktor hos sensorn?? –som skall bemästra dagsljusets spektra??

En sak tycks vara säker?? –man behöver inget UV-filter före eller efter objektivet?? –när man har en digitalkamera?? Det borde underlätta för tillverkarna att minimera tjockleken hos filter som placeras framför ytan med alla pixlar. I kameror med CCD pixlar lär det vara så att den packen kan vara tunn?? –i gamla Leica M9 lär filterpacken vara 0,5 mm. Det betyder att de i objektivet brutna ljusstrålarna kan vandra en kort väg i filtrets utkanter?? Det är ännu tunnar IR/UV filter i Leica M8.

I kameror med CMOS sensor är vanligen IR/UV-filterpacken mer än 2 mm tjock. I den Sony a7RII, som vi har, lär den med viss tvekan vara 1,5 mm tjock??

Sony a7RII med Canon 28/2,8

Problemen med tjocka IR/UV filter är försvårat av att gamla objektiv är konstruerade så att ljusstrålarna ute i kanterna faller in med ganska sned vinkel. Det var inga problem så länge man hade film. Men med 2,5 mm filter före pixlarna uppstår oskärpa och optiska brytfel för ljusets olika våglängder??

I kameran ovan med ett vidvinkel objektiv blir detta tydligt?? –som framgår i den här bilden:

Sony a7RII med Canon 28/2,8 @ 2,8

Här kan man tydligt se att bilden är skarp i centrum och att oskärpan uppstår ute i kanterna. Nu kan de bero inte bara på filterpackens tjocklek utan också på att bildplanet är krökt?? Det skall då försvinna nästan helt om man bländar ner till 5,6?? --och det gör det också?? –som man ser i nästa bild:

Sony a7RII med Canon 28/2,8 @ 5,6

Det här är ett erkänt mycket bra objektiv, som på sin tid i mitten på 50-talet, var ”state of the art” och det är nästan att jämför med moderna objektiv. Med en Leica M9 och dess tunna IR/UV filter är det mycket bra??

Seniorplåtis undrar nu om det finns någon expert på fotosidan som vet om det finns någon sammanställning över hur tjocka IR/UV filtren är framför sensorn i olika kameror?? Finns det någon kamera som har en filterpacke som är tunnare än 0,8 mm?? Hur tjock är den t ex i den nya Sigma fp L kameran??

Inlagt 2021-03-28 08:21 | Läst 841 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?