SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3573. Den nya spårvägen har lite veka ”stoppbockar”??

Den lilla akademiska bondbyn i syd har ju skaffat en ny, dyr spårvagn?? –från stationen till den nya ”Science city”. Man har inte sparat på nått?? –så det blev inga pengar över till stoppbock??

Hela spårvägen är påkostade och vagnarna ser mycket eleganta ut i racer grönt?? –å passformen är perfekt??

Spårvagnarna passar perfekt med stationens design i Lund anno 2021-04-12

Hela bansträckningen är mycket elegant och vacker?? –och man har till och med minskat magnetfält och vibrationer när man passerar Kemicentum med dess superkänsliga elektromikroskop med upplösning för att se atomer.

Men pengarna sinade visst när man skulle köpa ”stoppbockar”. Man hade uppenbarligen inte råd med gamla hedliga och vackra stoppbockar?? --som man en gång såg hos SJ?? Det blev bara tunna plaströr??

Löjligt dålig stoppbock för spårvagnen i Lund anno 2021-04-12

Det liknar lite av Grönköping anda i Lund just nu??

Inlagt 2021-04-19 07:04 | Läst 1069 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Vacker spårvagn iaf. Kan hålla med om stoppinnen, kanske skulle man sätta pinnen på en fjäder så att den kan ”återanvändas”, blir som en boll man har hängande i garaget för att inte köra in i väggen.
Svar från Bob Bovin 2021-04-19 12:25
Hej,
Bra förslag. En snygg boll skulle man ha hängande ned från en snygg skulptur.
Ha det väl
Bob
Ja, inte är pinnen tänkt att fungera som barriär; det gör ju rälsslut och betong om något går allvarligt fel. Men, just som Peter skriver är nog pinnen en förvarning mer än skydd: stanna genast, annars blir det plåtskrynkling! Och då ska den ju vara vek men väl synlig.

Spårvagnar på Clemenstorget.... sånt fanns då inte på min tid! ;-)
Svar från Bob Bovin 2021-04-19 12:28
Hej,
Det skulle vara något snyggt som varnar för spårets slut. De här pinnarna ser så billigt ut.
Clemenstorget är helt omgjort, bara träden är kvar.
Ha det väl
Bob
elgenper 2021-04-20 15:01
Omgjort; låter illavarslande... Har man t o m monterat ner den famösa trestråliga vattenkonsten som förr gick under namnet "Far och söner"? Då är det illa...
Nyhet för mig detta. Science city är väl skånska för Norra Fäladen Öst eller nåt sånt? Spårvagn dit ut, bra gjort av Lund. Kan man som tillfällig besökare använda transportmedlet ifråga?

(En gång i en avlägsen urtid jobbade jag på ett arkitektkontor i Lund som fick uppdrag att lägga upp planerna för Norra Fäladen. Stan kvaddade konsekvent allt som var bra i vårt förslag. Det var uppbyggt så att så många som möjligt skulle få utsikt ända över Sundet. Jag bestämde mig för att aldrig mer hålla på med planering, men så blev det inte.)
Svar från Bob Bovin 2021-04-19 12:35
Hej,
Nja, så är det inte idag. I nordost, på andra sidan motorvägen, finns idag nordens två största forskningsanläggningar. De kallas Max IV och ESS, kring dessa planeras en hel stadsdel med forskningsinstitutioner och bostäder. Detta nya universitetscentrum har spårvagnskontakt med Lunds station.

Idag tror jag inte man prioriterar utsikten mot sundet. Även om en del östra delar av Lund har det. De som har kulor nog för sikt till CPH bor redan på gräddhyllan i Bjärred.

Ha det väl
Bob
Måste nog ifrågasätta din beskrivning av Lund efter det du skriver vad som e Pg med forskningsanläggningar mm, mm! Låter inte som någon bondby precis! ;)
Ha det!
/B
Svar från Bob Bovin 2021-04-19 14:48
Hej Bengt,
Gissa om vi stolta över dessa jätteanläggningar av världsklass i vår lilla by. De fick inte plats i den gamla kärnan utan ligger i nordöstra kanten. Det kommer att bli något extra med tusental besökande forskare som jobbar kortare perioder. Max IV är redan igång och ESS kommer rulla ingång om något.
Jag gillar verkligen ESS som blir en världsledande neutronkälla. Med den kan man fastställa exakt position hos atomkärnorna i fasta material.
Tyvärr får man inte börja om, men några av mina elever finns ju där nu.
Man får försöka plåta med vanlig kamera numera.
Ha det väl
Bob
Väldigt snygg spårvagn må jag säga. Dom gamla stoppbockarna som SJ brukade ha hade oftast två rejäla buffertar, funkade bra för den tidens tåg och vagnar. Inte minst på rangerbangårdar, där kunde ju loken knuffa iväg frikopplade vagnar för att stoppas av just buffertarna. Hälsningar/ Björn
Svar från Bob Bovin 2021-04-20 09:43
Hej,
Ja det vore ju snyggt om man hade haft något liknande grej på vagn och stoppställe.
Ha en fin dag
Bob