SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3584. Den här gluggen är en doldis??

Den har till och med dåligt rykte?? –för oskärpa vid full glugg?? Det är inte sant?? –för den är skarp om du klarar att ställa fokus rätt?? När den kom ut 1956 var den det ljusstarkaste som fanns??

Så var fallet ända till ”dröm linsen” Canon 50mm f:0.95 kom ut? Seniorplåtis använde en sådan glugg i mer än 20 år och tyckte mycket om den?? Den hade samma linsuppsättning som ”lillasyster”, bara med en lite annorlunda kurvatur på några linser.

Canon lens 50mm f:1.2 ltm

Idiotiskt nog sålde vi denna Canon 50/0.95 och när chansen dök upp på tradera nyligen med en original svart Canon 50mm f:1.2 så tömdes plånboken på 7 laxar. Det är en sliten glugg, den har nog varit med om mycket kul sedan september 1958. Gängan på filterkanten är skadad men fungerar. Det är en repa i frontlinsen men det spelar ingen roll. Det är små putsrepor i linsen efter bländaren. Den linsen är tyvärr känslig i alla exemplar av detta objektiv?? Kanto camera i Tokyo erbjuder utbyte av denna lins för en rimlig penning. Men i vårt falla är den hyfsad och bilderna med denna glugg är tipp-topp. Vi skall försöka att göra alla linserna rena, för detta objektiv är mycket lätt att plocka isär?? Hur man gör finns på YouTube. Inne i objektivet finns det några nummer inristade?? –och det finns kanske någon Canon nörd som vet vad de betyder??

Vad betyder de inristade numren

 När det här svarta objektivet kom ut på marknaden så var det en specialbeställning till en svart Canon?? Antingen en Canon P eller en Canon VT de lux (version VTDM). Därför är svarta Canon objektiv från den här tiden mycket ovanliga?? Senioplåtis har bara hittat 5 svarta 50/1.2 på auktion i Europa under de senaste 20 åren. Ovanligast är svart Canon 35mm f:1.8. Något vanligare är svart Canon 50mm f:1.8. Som alltid när något är ovanligt och dyrt så finns det förfalskningar. Flera stora firmor i Asien målar om gamla kameror och många blir mycket vackra. De vet exakt hur man skall kopiera de sällsynta och de utför även ”onaturliga slitage”. En viktig koll är att de äkta svarta Canon gluggarna finns inom vissa Serie nummer?? Men bara en expert kan identifiera en äkta vara hållen i handen.

Men den som köpte en sådan här kamera i slutet av 1958 måste varit nöjd??

Original svart Canon VT de lux med svart Canon 50mm f:1.2 och original motljusskydd

Hur blir då bilderna med denna glugg?? Helt superbra!!

Första turen med spark. Sony a7RII + Techart Pro + Canon 50mm f:1.2 @ bl 8

Inlagt 2021-04-30 07:41 | Läst 478 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Grattis, Bob! Man blir tårögd! Vilken glugg! Och så bra bilden blev! Mjuka färger! Mvh Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2021-04-30 08:34
Hej,
Jag trodde det skulle va en tveksam glugg efter allt man hört att den inte är skarp. Trots att den har sina skavanker så är den skarp vid rätt fokus. Vid normala bl 5.6 är den till och med bra på en digital kamera.
När tiderna blir nästan normala blir det analog fotografi. Efter midsommar skall vi ha antikroppar nog.
Ha en fin helg
Bob
Hej. Jag måste säga att jag blir förvånad. Snygga färger och bra skärpa.
/ Bengt H.
Svar från Bob Bovin 2021-04-30 12:04
Hej,
Det är en helt ok glugg, lite tung.
Bilden blir skön och kan hanteras i LR.
Ha en fin helg
Bob
Fina grejer! Inga problem med den optiken, jag har en likadan, fast inte svart! :) Var rädd om motljusskyddet, det har stort samlarvärde! Och de som klagar på den här optiken, det e som räven och rönnbären!
/B
Svar från Bob Bovin 2021-04-30 12:07
Hej,
Man får nog omvärdera den här gluggen. Den är bra. Den är billig på eBay, sådär 2 till 4 tusen.
Det är svårt att sätta fokus vid full glugg. Lättare om man kör digitalt.
Ha en fin helg
Bob