SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3612. Gatufotografens favorit glugg??

Det beror nog på vilken du frågar?? –ett vanligt svar torde dock vara brännvidden 35 mm?? Några vill ha mer vidvinkel, som 25 mm och några vill ha en normal 50 mm glugg??

Det beror mycket på hur närgången en fotograf vill vara?? –och är man mer den blyga typen så blir det 50 mm.

Seniorplåtis fördrar 24 mm?? –för då behöver man inte sikta så noga?? –utan man kan chansa och beskära efteråt. Det beror också mycket på om man vill komponera bilden i sökaren?? Personligen hinner jag nästan aldrig med det utan skjuter från höften?? Många hatar den typen av stil?? –utan förordar en kontakt med den som är med i bilden. Var finns då spontaniteten??

Väldigt få gatufotografer använder längre brännvidder?? –som till exempel 85 mm?? Seniorplåtis har testat det några gånger på stan?? Det finns en viss fördel med att vara lite på avstånd?? –men man måste komponera bilden i sökaren. Fördelen är att objektet frilägges från bakgrunden.

Här är två exempel:

Moderna transportmedel i Lund numera anno 2021-05-18

Inlagt 2021-05-28 07:26 | Läst 759 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej Bob. Jag föredrar 35mm, och sökaren men skjuter också någon gång då och då från höften.
Ju mer man använder ett objektiv blir det en vana.man lär sig avstånd och hur det funkar . 85mm eller 50mm på full öppning med kort skärpedjup är inte riktigt min grej, eftersom jag ofta kollar bakgrunden, och vill ha med den i godtagbar skärpa. Alla sätt är bra . Tänk om vi alla tänkte eller sa det här är det rätta, så ska du göra Det skulle inte vara kul.
/ Bengt H..
Svar från Bob Bovin 2021-05-28 08:57
Hej bengt,
Nä, några direktiv vill vi inte ha. Det finns redan för många. Jag tycker också en 35:a funkar bra. Det är mer slarvmarginal med mer vidvinkel. Men enligt HCB får man inte slarva och beskära är tabu. Det gjorde han ju dock också. Jag skrev en blogg för mer än tio år sedan om det.
Ha nu en god weekend
Bob
Dom där elsparkscyklarna tar över gatorna alltmer. Snart kanske dom där stora tvåhjulingarna har försvunnit. - Hälsar NL
Svar från Bob Bovin 2021-05-28 09:00
Hej Nils-Erik,
Sparkcyklar tar över allt mer och snart kör man väl inomhus med dem. Småknattar kör mycket och den generationen kommer ju inte att sluta.
Ha en fin weekend
Bob
Nils-Erik Larsson 2021-05-28 09:24
När körs Tour de France med sparkcykel?
..enda som "stör" är i mitt tycke att tele komprimerar (och för den delen beskuret) och inte tar med det ögat ser, men jag gillar mer "reportage/så här var det just då".
Inget är rätt eller fel ;-)

-J!
Svar från Bob Bovin 2021-05-28 15:20
Hej,
Jo tele komprimerar och det. Är väl en smaksak om man gillar det. Vi accepterar ju det i nästan all sportfoto.
Vill man va neutral så blir det ju 40mm glugg.
Ha det väl
Bob
Förr sa man att fotografera gatufoto med tele är att fotografera från långt håll i smyg. Men tar man bilden från höften, så är det ju också i smyg. Personligen vill jag komponera bilden i sökaren. Att fotografera från höften känns som om jag inte själv har tagit bilden. Men jag är ju ingen gatufotograf för det känns för min del inte bra att smygfotografera och att publicera utan tillstånd på nätet. Men det är bara mina egna regler och jag medger att Dina bilder är ofta humoristiska! Jag har fotograferat personer på gatan med deras tillstånd, men då blir det gatuporträtt istället, och man får oftast ett trevligt samtal på köpet. Eller så har jag visat tydligt att jag fotografera. Detta är som sagt ingen kritik mot gatufotografering utan bara mina egna regler. Mvh Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2021-05-28 15:28
Hej,
Det är ju en samvetsfråga att plåta gatufoto. Om man är på allmän plats och man visar hyfs så hat man ju lagen på sin sida. Nu är ju inte lagen det som alltid gillas av alla. Om man får protester så kastar man ju bilden.

Men visst gillar man inte känslan av att avslöja livet i gatan så är det ok.

Vilket objektiv man använder är ju ganska underordnat bara man har kul. Bildens innehåll är ju det viktiga. Kan man ge ett skratt så är det positivt. Min idol är Elliott Erwitt, hans bilder är kul.

Ha en fin weekend
Bob
35 eller 100 mm? Mitt svar är 50 mm, den ofta föraktade. Den går inte att använda från höften men man får en viss distans till objekten i stället. Med en diskret kamera så blir man inte särskilt uppmärksammad.
Svar från Bob Bovin 2021-05-28 15:32
Hej,
För mig har det nästan blivit en humör fråga vilket jag objektiv tar en dag. Det är också en utmaning att inte falla i en slentrian användning av ett objektiv.
Ha det väl
Bob
Sven Blomquist 2021-05-28 16:30
Hej1
Jag har nog samma humör ständigt och jämt eftersom jag alltid använder 50 mm, dvs 52,5 på ett Fujihus. Jag funderar inte längre på brännvidden. Jag har en rejäl samling hus och objektiv men har tröttnat på att välja eller släpa på flera objektiv på gamla dar. Det har blivit en sport att alltid använda ett enda objektiv. Ibland blir det ett 60 mm makro men aldrig ett andra objektiv med mig.
Svar från Bob Bovin 2021-05-28 19:36
Hej,
Precis som jag. Jag har aldrig med mig några objektiv. Kameran får ett objektiv å det får duga hela dagen och ofta flera veckor. Det senaste året har ju inte varit normalt och fotograferandet har påverkats av det. Det har blivit mer tekniska bloggar. Tyvärr. Jag föredrar en liten kamera med ett 24 mm objektiv.
Ha en fin weekend
Bob