SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#363. Linda Haglund?? –aktuell!! ..en extrem sprinter!!

Linda är den snabbaste sprinter vi haft i vårt land!! –hennes 11,16 är det svenska rekordet på 100 m fortfarande. Hon var svensk mästare 1974-1981. Hon sprang in på fjärde plats på OS i Moskva 1980.

Jag har fotograferat Linda vid två tillfällen, huvudsakligen för jag var intresserad av friidrott på 80-talet. Assistent Ninni och jag har två barn, som tävlade i sin ungdom i höjd och spjut. Linda var under 70-talet en stor idol bland svensk ungdom och blev ju 1978 ”Årets idrottskvinna”.

Linda Haglund skriver autografer på Slottsskogsvallen i Göteborg 1981.

Linda var ett underbarn i sprint. Hon var totalt överlägsen i Sverige och rankades under flera år bland de fem snabbaste kvinnorna i världen. Hon var en bland de få som slog Evelyn Ashford på 100 m.

Linda vinner ett lopp överlägset på Slottsskogvallen 1981.

Vid SM tävlingarna i Mora 1981 testade Linda positivt för anabola steroider. Hon diskvalificerades av internationella friidrottsförbundet, efter att ha friats av det svenska. Linda hävdar fortfarande att hon var helt ovetandes om intag av anabola steroider och skyller på tränaren.

Linda vinner 100 m på SM i Mora 1981.

När man ser på de gamla bilderna från Mora 1981 så finns det en observation som talar för att Linda troligen inte varit dopad med anabola steroider under en längre tid. Doping vid den här tiden var mycket vanligt i friidrott, speciellt i öststaterna och troligen också i USA. Man ville visa att den samhällsformen var superb och fostrade elitidrottare av hög klass. Många av sprinterdamerna blev mycket kraftigt muskulösa av dopingen. Tänker t ex på Jarmila Kratochvílová och Florence Griffith Joyner vilka båda har världsrekorden kvar från den här tiden. Googla dessa båda och studera hur de såg ut då de slog sina rekord. Dess båda blev aldrig fällda för doping och jag har bara en personlig uppfattning att de var sannolikt påverkade av anabola steroider.

Linda hade vid SM i Mora 1981 och tävlingarna i Göteborg en kroppsbyggnad som var ovanligt nätt för att vara en sprinter.

Linda Haglund i Göteborg 1981.

Så kanske var det bara en tillfälligt misstag med vitaminer från tränaren!! –som Linda säger själv.

Inlagt 2012-04-26 06:07 | Läst 13039 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Det är kul att återse de gamla kända namnen. Både i din blogg, och som nu, i "Mästarnas mästare" i tv.
I det här fallet, en av "-56:orna".
Svar från Bob Bovin 2012-04-26 08:24
Hej Olle!
Det här är en vindsnabb 56a. Hon var sevärd, både kraftfull och elegant.
Mvh
Bob
Hej Bob!
Trevlig läsning och tillbakablick till 80-talet. Jag var och såg Linda när hon sprang ett uppvisningslopp på Folkungavallen i Linköping, tror det var i slutet av 70-talet.
Ha det gott//Rolf
Svar från Bob Bovin 2012-04-26 12:21
Tack Rolf!
Det var säkert fina banor på den tiden. Annat var det när Dan Waern sprang på femtiotalet.
Ha det bra
Bob
Hej Bob! Sköna bilder på en skön flicka,mina barn hade Ingemar stenmark och Björn waldegård som idoler.....
Mvh Rolf
Svar från Bob Bovin 2012-04-26 12:21
Hej Rolf!
Fina idoler dina barn hade. Något att se upp till.
Mvh
Bob
Håller med - Linda ser inte alls ut som en anabol steroid produkt. Dina fina bilder ger mig verkligen flashbacks från 70-talet när jag själv tränade friidrott. Såg ofta Linda träna bla i Älvsjö mässhallar där jag själv tränade under vintern, det fanns inte så många långa inomhusbanor i Sthlm på den tiden så därför höll vi till där.
mvh
Kjell
Svar från Bob Bovin 2012-04-26 14:04
Hej Kjell!
Tack för din intressant kommentar. Inomhushallar är ett stort problem för friidrott i Sverige. Har själv varit med och rest ett 60 m långt tält varje höst på Lunds idrottsplats under 80-talet. Jag tror att hallfrågan kan vara en orsak till vi har en svag bredd Sverige.
Mvh
Bob
Fina bilder! Jag blev lite konfunderad när jag såg att hon var med på Mästarnas Mästare på Svt med tanke på att hon fällts för dopning. Visserligen friad av det Svenska förbundet men inte av det internationella. Hur det egentligen var får vi nog aldrig veta, även om Haglund själv säger sig vara oskyldig. Intressanta bilder som kommer i rätt tid med tanke på tv-programmet, som jag nog ändå tycker är lite kontroversiellt att hon är med i. Är man en mästarnas mästare när man fällts för dopning? Mvh Erik
Svar från Bob Bovin 2012-04-26 16:42
Hej Erik!
Hon var utan tvekan en mästare. Sedan får man väga in det där med eventuell doping. Det blir ju ett eget ställningstagande. Det kan man alltid prata länge om. Jag respekterar din åsikt och delar nog den.
Jag stark motståndare till doping.
Mvh
Bob