SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#365. Bandy på sjöis!! –i Östergötland!! –1958!! –eller global uppvärmning??

Du får ta bandyn på söndag!! –chefsplåtis gav order!! Han plåtade helst i lågskor!! –å stå på sjöis en hel match va inte populärt!! –1958!! Jag tog med Bladaren med ett 250 mm objektiv!! –experimentera lite va kul!!

Östgöten hade köpt in en Hasselbladare 1000F med ett 250 mm objektiv!! –mycke pengar på den tiden!! Juniorplåtis fick sällan använda den kameran för chefsplåtis hade den mest. Jag kringgick detta genom att köpa en egen begagnad 1000F och lånade då 250 mm gluggen till sport. Chefsplåtis gilla inte det objektivet till sport!! –han hann inte med!! -- sa han?? –med fokus!!

Det är svårt när det gick fort!! –som på bandy!! Det var sällan att man fick en chans att gå på bandy. Konstis fanns inte för bandy utan man spelade på sjöis!! –jo det fanns sjöis på den tiden i Linköping. Till och med mitt i stan?? --för Tinnerbäcksbadet frös till!! –och den var stor nog till en bandyplan.

Jag tänkte att jag skulle experimentera med bilder som var fartoskarpa!! –eftersom det var en snabb sport. Jag satte exponeringen på 60-dels sekund. Visst blev bilderna oskarpa i rörelsen. För säkerhets skull tog jag några bilder på 1000-dels sekund också!! –för jag visste att redaktör Kling, på sporten, var lite tveksam till suddiga bilder. Mycket riktigt de skarpa bilderna var ok för Kling, men de suddiga gilla han inte.

De enda negativen som finns kvar idag är de suddiga, närmare bestämt de här!!

Bandy på Tinnerbäcksbadets is i Linköping 1958.

Var det is som var så tjock att man kunde spela bandy på Tinnerbäcksbadet i Linköping 1958?? –jo den vinter hade enligt SMHI en medeltemperatur av -5,6 grader?? –något under medeltemperaturen för perioden 1960-1990. Betydligt lägre, nästa 3 grader lägre än för de senaste 10 åren!! Va vad det ja sa?? --bandyn har påverkats av den globala växthuseffekten??

Inlagt 2012-04-28 07:05 | Läst 12984 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tur att de mer konstnärliga bilderna blev kvar - jag har kommenterat tidigare att desken verkar ha svårt för rörelseoskärpa!
Det sägs att det krävs 6 graders temperaturhöjning för att undvika nästa istid som är snart (i geologiskt perspektiv) om inte kan man spela bandy året om :)
Ha de'
Johan
Svar från Bob Bovin 2012-04-28 08:40
Tack Johan!
Vi vill inte spela bandy året om! Inte på sjöis.
Det är komplicerat det här med temperaturer. Det är ju ganska lokalt det här med Sverige.
Ha det bra
Bob
Det var mysigt det här. Påminner mig om olika saker jag hört av tidningsläsare. Har en kompis som tog lte annorlunda vinklar på bilder till ortstidningen. Hon blev tillsagd att inte fortsätta göra det på grund av klagomål.
Jag har inte varit på bandy men hört att portfölj med värmande dryck tillhörde för dem som skulle se på.
Ha bra söndag
Gun-Inger
Svar från Bob Bovin 2012-04-28 18:20
Hej!
Man måste falla in i mönstret, även på en tidning.
Bandy kräver värmande dryck i portfölj. Min svärfar gick alltid på bandy i Örebro och han hade kaffe med sig.
Ha det bra
Bob
Hej Bob!
Trevliga bilder från anrika Tinnerbäcksbadet i Linköping. Här har till och med spelats ett antal landskamper, och den mest spektakulära är väl den mot Finland 1949. Vid en hörna så bröt isen igenom, målburen sjönk till botten och några spelare hamnade i vattnet.
För mig var det en stor händelse när Sigurd "Sigge" Eriksson gästade Tinnerbäcksbadet och hade en stor uppvisning och nästan utklassade sina medtävlare. Tror att året var 1957. Jag var 11 år och han var en av mina stora idoler.
Lärde mig också att åka skridskor här, ty Tinnerbäcksbadet var väldigt populärt för allmän skridskoåkning, dock fick man inte ha med bandy eller ishockeyklubbor.

Ha det gott//Rolf
Svar från Bob Bovin 2012-04-28 18:23
Hej Rolf!
Alltid lika sakkunnigt om Linköping. Tack så mycket för den fina informationen om Tinnerbäcksbadet.
Sigge var ju en legend och superkändis på den tiden. Det skulle varit kul att se honom.
Jag lärde mig åka skridskor med hockyklubba som stöd. Men så var det ju i Karlskoga, Boforsland!

Ha det bra
Bob