SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#367. Handboll?? –en gång i tiden?? –med en blixt och en Rollie!!

Den tuffaste sporten säga vara handboll!! –det var inte utan skräck man stod och plåtade 2 meter från målramen. Det var inte populärt hos chefsplåtis att gå på dessa matcherna. Juniorplåtis fick ta en del.

Ljuset i sporthallen var ganska dåligt och det var inte å tänka på att försöka plåta utan blixt. Det var trist för man fick inte med något av miljön. Så det var bara att se till att blixtaggregatet var laddat och fullt med avjonat vatten. Så med kulorna i topp och Rollieflexen laddad med Tri-X begav man sig till sporthallen i Linköping.

På den här tiden var det inte tillåtet att ha klister på händerna och jag misstänker att skotten inte blev lika hårda som idag. Svårast var det att undvika att bli träffad av indirekta bollar som målvakten räddade. Jag fick en och annan på mig, men aldrig någon direktträff. Vanligen så använde man sportsökaren på Rollieflexen så att man hade någon överblick av spelet och skotten. Det var tråkigt med blixtbilder för ofta blev gubben närmast för ljus och gubbar längre bort för mörka.

Det var kul att se damhandboll. De var riktigt tuffa redan på den tiden. De var inte så unga spelare som nu. Tyvärr var det inte så ofta man blev utskickad till damidrott på den tiden. Sporten var mycket mansdominerad på 50-talet.

Jag har inga negativ kvar av handboll!! –de försvann när Östgöten lades ned. Jag har bara några risiga bilder från den tryckta tidningen.

För det mesta försökte man få en bild när spelaren kastade sig in i målområdet. Det blev ju dock lite tjatigt med sådana bilder. På den här tiden tog man bara actionbilder. Några kram och pussbilder förekom inte i tidningar. Det är annat idag!! –bara 10% av bilderna är actionbilder. Vår sportchef Kling var dock lite svag för annorlunda bilder!! --som hade någon form av knorr. Så jag la in några udda bilder på hans skrivbord ibland. Här är en som han nappade på!!

Inlagt 2012-04-30 07:07 | Läst 11628 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej Bob!
Man kan undra om "chefsplåtis" överhuvudtaget fotograferade.
Kul att se lite handbollsbilder från Sporthallen och synd att du inte har kvar negativen.
Var ofta och såg handboll och laget som då gällde var som vanligt BK Derby. Sedan tog ju IF SAAB över.
Och sporthallen var nästan jämt fullpackad med folk och stämningen var alltid på topp. Nu för tiden finns ingen handboll på toppnivå i Linköping, vilket är synd.
Derby hade ju flera spelare som var lärare i det civila, bland annat Ivan Håkanson, Bo Hernborg m.fl
Jag hade Ivan Håkansson som klassföreståndare på Kungsbergsskolan i högstadiet.

Ha en trevlig helg
//Rolf
Svar från Bob Bovin 2012-04-30 13:51
Tack Rolf!
Irving "chefsplåtis" tog de viktiga jobben. Sport var inte hans största intresse. Han föredrog större reportge med Inga-Maj.
Jag minns att Derby var viktiga på den tiden. Roligt att du minns de stora namnen. Jag tog bara bilder, medan reportern skrev bildtexten.
Ha det bra
Bob
Tomas Håkansson 2023-02-19 10:39
Min pappa Ivan Håkansson var aldrig lärare. Han var militär på T1 och han spelade handboll i Derby. Andra lärare i Derby var Björn Strömstedt, challe Lantz, Torsten Svensson, Kalle Jonner.
HEJ Bob! jag är mållös,så mycket som du har varit med om,det var bra action i bilderna....
mvh Rolf
Svar från Bob Bovin 2012-04-30 20:10
Tack Rolf!
Handboll är fullt av aktion!! Det är bara att trycka av.
Ha det bra i helgen
Bob