SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3725. Naturfoto??

Det är sällan att man diskuterar naturfotografens roll i opinionsbildningen för att väcka befolkningens förståelse av naturens tillstånd?? Hur skitigt är det i naturen??

Hur påverkar det livet i fauna och flora?? Vad händer med våra skogar?? Hur påverkas koldioxid halten när skogar skövlas?? Vilka djur slås ut?? –och står vi inför femte?? –”extinktion” av liv på klotet?? Alla fotografer kan inte bara visa vackra idealsituationer?? Alla fotografer kan inte vara konstnärer och plåta suddiga dekorationer??

Några fotografer måste vara ”krigsfotografer” och rapportera den verkligt allvarliga situationen??

Finns det någon att lära av?? –hur man gör?? De flesta har redan sett hur BBC på ett skickligt sätt visa på många av problemen i människans påverkan av naturen?? Börja där och berätta vad du ser för problem i din närhet?? –och berätta om det är någon som gör något för att stopp miljöförstöringen??

Du som är naturfotograf berätta vad du ser av miljöförstöringen nära dig

Inlagt 2021-09-18 07:12 | Läst 1074 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Ja, platanerna kring Clemenstorget är väl natur de med... Men du har ju en hel del verkligt starka och tänkvärda bilder att komma med; isbjörnarna finns kanske inte nära dig, men där lever du ju verkligen som du lär!

Själv har jag ingenting att "skryta" med här; var ute mycket förr, men svår artros har satt stopp för längre utflykter. Det är lite jobbigt...
Svar från Bob Bovin 2021-09-18 20:34
Hej Per,
Platanerna lär vara koldioxid sänkor.
Åldern tar ut sin rätt och man orkar inte långa resor längre. Så blir blogg från byn i stället.
Det är sällan man ser isbjörnar i Lund. Det är för varmt här och lite is.
Men mat finns det gott om här.
Ha det väl
Bob
Klok uppmaning till viktigt fotografiskt uppdrag! / JE
Svar från Bob Bovin 2021-09-18 20:36
Hej Jan Eric,
Man kan ju alltid önska. Men pengarna styr i stället.
Hälsningar från oss
Bob
Håller fullkomligt med, på alla plan! 👍
Svar från Bob Bovin 2021-09-18 20:37
Hej,
Vi får hoppas ungdomarna fattar. Det ser delvis så ut.
Ha det väl
Bob
Jag tror att många vill visa det som borde vara omistligt. Plåtar sånt som är vackert och hotat.

Det går ju inte att fotografera det som inte länge finns. Hur fota krypande förändring? Att vindrutan numera inte är full av krossade kryp? Hur spela in tyst vår?
Svar från Bob Bovin 2021-09-18 20:47
Hej,
Att visa det vackra är en viktig del naturligtvis. Det är sannolikt det som ger pengar i fickan. Det är nog svårare att klargöra hur skitigt det är i hav och på land. Det är ofattbart stora mängder plast i havet t ex. Även uppe i Svalbard är det plast från fiske redskap och båtar. Jag har visat det i någon blogg.
Några nyhetsbyråer ha visat hur illa det är. Det har då varit pressfotografer som tagit bilderna.
Om naturfotograferna vill så kan de visa vart utvecklingen går.
Ha det väl
Bob
Jag håller helt med Dig, men hur ska man bära sig åt som fotoamatör? Man kan ju fotografera bilar och motorvägar och bildträngsel i staden och skräp i naturen. Men hur fotograferar man CO2-utsläpp. Skorstenar? Och föroreningar i våra vatten? Och fabrikernas brist på filter? Och övergödningen i lantbruket? Och hur ser man att skogen inte mår bra, när allt är grönt. Men å andra sidan, så kan man ju fotografera vacker natur för att visa, vad som måste bevaras. Det gjorde ju Ansel Adams som fotograferade nationalparkerna och hade en utställningen i Washington, DC. Även Eliot Porter skickade sina bilder till politikerna. Det vore ju egentligen en uppgift för forskare, biologer och miljörörelsen! Mvh Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2021-09-18 20:53
Hej Wolfgang
Det du föreslår visar att du skulle bli en bra naturvårdsfotograf. En fotoklubb skulle ju kunna göra en ändå kraftigare satsning i detta området. Ju mer hjärnor ju bättre resultat.
Ha en fin kväll
Bob