SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3736. Vulkaner är jordklotets säkerhetsventiler??

Det är just nu minst två aktiva vulkaner i utbrott?? --på klotet?? För en gångs skull på platser dit turister kan åka?? Det ena utbrottet är på Island och det andra är nytt på ön La Palma.

Det senaste vulkanutbrottet på La Palma är verkligen spektakulärt?? –med den gamla vulkanen Teneguía som sänder ut trögflytande lava som skadar flera byar. Lavan är av samma typ som Etnas?? –med mycket trögflytande höga lavafronter. Kanarieöarna tillhör inte den mittantlantiska ryggen, som Island tillhör. Utan ligger på den afrikanska plattans nordvästra del.

Om du vill känna hur liten och obetydande du är?? –sett ur astronomisk tideräkning och rymd så skall du sätta dig på kanten av en vulkan?? –helst aktiv?? Så ta chansen och åk till den aktiva vulkanen på La Palma.

 När seniorplåtis och assistent Ninni hade den fysiska styrkan på topp besökte vi så många vulkaner vi hann med. Toppen var på toppen av den aktiva vulkanen Stromboli.

En natt med många utbrott på Stromboli anno 1971

På samma resa besökte vi Etnas topp, som hade haft utbrott april månad. Lavan var ännu varm när vi gick på den:

Besök på Etnas 3300 m höga kraterkant anno 1971

När assistent Ninni satt där på den 3 km breda kraterns kant kunde hon inte se botten. Kratern bara suckade dovt och spred heta gaser, fumaroler, längs kanten.

Inlagt 2021-09-29 07:46 | Läst 2586 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Härligt härligt men farligt farligt var det väl någon som sjöng. Så vackert i färg den första bilden. Spännande att uppleva. De närmaste jag har varit var att gå runt på Lanzarote.
Svar från Bob Bovin 2021-09-29 08:53
Hej,
Jag tror inte det är farligt om man följer anvisningar.
Det är nog farligare att bo i ett flerfamiljshus i landet utom sig.
Ha det försiktigt
Bob
Fina bilder! Och läste nyss om Fimbulvintern!
Mao, vulkaner kan bete sig olika! ;)
/B
Svar från Bob Bovin 2021-09-29 08:55
Hej,
Det dör färre av aktiva vulkaner än av trafik eller virusangrepp.
Ha det gott
Bob
Benganbus 2021-09-29 09:14
Man misstänkar att något eller några vulkanutbrott på 500-talet ställde till det! Man tror att halva vår nordiska befolkning försvann! Medeltemperaturen sjönk under några år så det blev inga riktiga somrar!
Men om det händer igen, att solljuset skyms en aning, så det inte går att odla, så beställer vi bara maten on demand! ;) :)
B)
syntax 2021-09-29 11:02
Ja, tänk om det skull hända. Forskningen visar att vi långsiktigt är i fas mot en ny istid. På kort sikt kan något som liknar järnålderns "lilla istid"" inträffa när som helst. Hur går det då med all klimatspågubbar och gummor och småtjejer vid namn Greta, som kraxar dagarna i ända?
Man tror alltid att man kan spå långt in i framtiden, därför att man föreställer sig att utvecklingen kommer att vara som en rak diagramlinje utgående från dagsläget. För det mesta hända det helt andra grejer.
Om vi nu går in i en liten kallperiod som den på 500-talet (det är ju inte så länge sedan historiskt sett) - då är lite lagom växthuseffekt orsakad av människan det bästa som kan hända. Det skulle rädda upp möjligheten att beställa maten on demand... :-)
Huva vad spännande farligt lockande upplevelse. Roligt med dokumentfoto därifrån.
Svar från Bob Bovin 2021-09-29 08:58
Hej,
Det är fantastiskt att se bilderna från La Palma. Skulle ge mycket för att va 20 år yngre och få flyga till vulkanerna som är igång.
Ha en fin dag
Bob
Hej. Spännande bilder. Skönt att bo på stabil berggrund. Har nästan halkat ner i Etna en gång. Hälsar NL
Svar från Bob Bovin 2021-09-29 11:44
Hej,
Etna skulle va en utmärkt ättestupa.
Ha det gott
Bob
Jag vet inte om vulkaner är min grej direkt. Det ser faktiskt inte helt säkert ut men det är väl för att jag inte kan någonting om vulkaner och rätt var det är kan ju faktiskt något hända. Intressant att få se era bilder ändå. Charmig liten Fiat och matchande utstyrsel dessutom.
Hälsningar Lena
Svar från Bob Bovin 2021-09-29 20:42
Hej,
Ni har ju kurser i geologi på SLU. De är kanske inte inriktade mot fördjupning i vulkanologi dock. Även om det finns rester från mer än femtio vulkaner i Skåne.

Hi, hi det tog mig flera dar att hitta matchande dress till hyrbilen.

Jag läste två betyg i geologi och mineralogi och det var nog mitt roligaste år vid universitetet. Besök vid vulkaner blev en spännande väg till ovanliga trakter. Samma typ av nyfikenhet som du nog känner när du dyker i nya hav.

Ha det väl
Bob
Hej Bob.
Dit indlæg her er jo et godt bevis på, at man også kan blive "klogere" på andet end foto her på FS.
Jeg kan selvfølgelig ikke undlade at notere mig billedet af jeres udlejningsbil og chaufføren.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Bob Bovin 2021-09-29 20:49
Hej Erik,
Kul att du fick lära dig något nytt om oss och vulkaner.
Angående hyrbilen och dess chaufför så körde också assistent Ninni bilen.
Om du antyder att den synliga föraren ser något ungdomlig ut så kanske jag måste förklara att bilden är femtio år gammal. Vilket betyder att seniorplåtis idag har lagt på några kilo i midjan.
Med vänliga hälsningar
Bob
Mycket intressanta bilder! Och den första är ju direkt vacker. Kommer fö just ihåg att vi varit på La Palma för säg femton år sen . Då var det dock lugnt där. Roligt att höra en del av allt ni gjort. Och det där med att läsa några ämnen av rent intresse, utan att egentligen sikta på yrke har jag funderat på, måste vara roligt. Astronomi lockar mig tex. Många hälsningar/ Björn
Svar från Bob Bovin 2021-09-30 09:52
Hej,
Tackar.
Jag beundrar de som studerar vidare efter pensionen. En del disputerar till och med.
På den gamla tiden jag läste i Lund var grundkursen i geologi obligatorisk för en filosofie magister i matematik och kemi. Men jag tyckte så mycket om kurserna att jag fortsatte med mineralogi och petrologi under det året till två betyg. Det var kul med fältarbete och kartering. Det blev min enda muntliga tentamen för två betyg vid universitet. Tre timmar med massor av frågor av professor Sven Hjelmqvist. Det var en upplevelse som slutade med att han på stående fot ville anställa mig som assistent och doktorand. Jag fick, kanske tyvärr, snällt tacka nej för kemi väntade.
Ha en fin weekend
Bob
Mycket intressanta bilder! Och den första är ju direkt vacker. Kommer fö just ihåg att vi varit på La Palma för säg femton år sen . Då var det dock lugnt där. Roligt att höra en del av allt ni gjort. Och det där med att läsa några ämnen av rent intresse, utan att egentligen sikta på yrke har jag funderat på, måste vara roligt. Astronomi lockar mig tex. Många hälsningar/ Björn