SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3751. Nature morte

Det är en knepig konstform?? –mycket vanlig i historisk tid i olja?? Fotografiskt är det inte så vanligt med hög klass?? Undantag tycker vi Irving Penn var?? Hans platinatryck är utomordentliga.

Konsten med stilleben är att den måste unik och full av symboler?? Det duger inte att bara vara tekniskt slående?? Åskådaren skall vara fastnaglad i minuter?? –tvingas att gå hem och skriva en essä!!

Nattens blommor i Lund anno 2021-10-09

Inlagt 2021-10-14 07:45 | Läst 288 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ett gammaldags nature morte bör väl innehålla ett kranium för att ge rätt vibbar. Kanske går lika bra ett modellfoto utfört av Penn. Hälsar NL
Svar från Bob Bovin 2021-10-14 08:38
Hej,
Det är ju rätt. Men detta stilleben är en spegel av vår tid då vi förnekar döden.
Ha en fin dag
Bob
Väldigt bra bild! Utmärkt! Den tyska beteckningen är vackrare: Stilleben.
Jag var med på en guidning på Riksmuseet i Amsterdam och guiden berättade att på de holländska blomsterbilderna målades ofta en spindel eller ödla för att avskräcka flugorna att sätta sig på den ny fernissade bilden.
Mvh Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2021-10-14 14:43
Hej Wolfgang
Det tyska ordet är nog mer talande och är väl överförd också till svenskan.
Det är ett konststycke att kunna måla en spindel så väl att man skrämmer en fluga. Det måste vara det yttersta måttet på en mästare.
Härlig kommentar, tack.
Ha en fin dag
Bob
Hej Bob.
Spændende foto.
Jeg mener, at der engang var en grupper her på FS, som dyrkede denne genre ?
Nature Morte Klip fra: kunsten.dk

Fransk betegnelse for stilleben (tysk: stille liv) - en form for maleri, der omfatter mange motiver med det fællesskab, at det drejer sig om genstande fra dagligdagen: husgeråd, bøger, døde dyr, madvarer og blomster. Skabte sin form i 1500-tallet, selv om der er tidligere tilløb - også i antikken. Dens storhedstid var i 1600-tallets Nederlandene, hvor bl.a. de følgende underformer dyrkedes: køkkenstykke, blomsterstykke og vanitas.

Med mnage venlige hilsener fra Erik.
Svar från Bob Bovin 2021-10-14 20:52
Hej Erik,
Det här är ju klassiskt foto och konst som område.
Idag kanske man kan se ungdomarnas bilder från matbordet som en slags stilleben. I så fall är det ju mycket stor sak idag.
Ha en fin kväll
Bob