SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3755. En lunchrast i dagens skola??

En gång i tiden när seniorplåtis gick i skolan åts lunchen i barnbespisningen. Maten lagades i varje skola och barska tanter som stod och la upp portionerna på riktiga tallrikar.

Gud nåde den som inte åt upp sin portion?? –man fick inte lämna lokalen förrän talriken var blank som en söndag?? Seniorplåtis var enda barnet och ganska bortskämd med bra och enkel mat. Fadern var Konsum föreståndare och styckmästare. Han behövde aldrig äta upp, om han inte ville.

Men när det erbjöds tunnflytande spenatsoppa med ägghalva, vars färg var gulgrön, då försvann aptiten totalt?? Det var hopplöst att få ned?? En vitklädd mattant stod bakom och manade på och hotade. Efter 45 minuter släpptes man ut med rapport till klassföreståndaren.

Idag har eleverna inga traumaupplevelser i ”matan”. Passar inte tugget så går man till kiosken och chipspåse och en burk med energidryck??

Elevens lunchrast på stan i Lund anno 2021-10-11

Inlagt 2021-10-18 07:43 | Läst 421 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Min värsta skolmat var något som kallases grönärtpuré med kokt falukorv. Huvva! Men maträtten tar en seger, det är den enda jag kommer ihåg ifrån lågstadiets 2delikatessmenyer".
Dåtidens mattanter verkar ha haft barskhet och komprmisslöshet i anställningskraven.
Svar från Bob Bovin 2021-10-18 09:57
Hej,
Hela samhället var barskt mot ungar vid den här tiden. Det var inget daltande utan passade det inte fick man en lusing.
Hu de tiderna vill man inte ha tillbaka
Bob
Klockan är kvart i fyra på eftermiddagen verkar det som. Sena lunchvanor i Lund.
Svar från Bob Bovin 2021-10-18 09:58
Hej,
Ungdomarna tar efter så de måste ha AW också.
Ha en fin vecka
Bob
Prima skolmat vill jag minnas.Torsdagar var det hemsk soppa. Då köptes en halv butterkaka på bageriet. Himmelskt god. Hälsar NL
Svar från Bob Bovin 2021-10-18 15:15
Hej,
Du måste va yngre än mig. Vi kunde inte skolka från bispan.
Ha det väl
Bob
Jag minns inte skolmaten som något annat än bra. Av alla de anrättningar som jag förtärt inom skolan lokaliteter är det väl egentligen bara biff á la Lindström och lapskojs som inte fallit mig i smaken. Lapskojs som oftast innehöll en dold seg fettklump som man plötsligt kunde känna studsa runt i munhålan ger mig än i denna dag rysningar.

Hälsningar Jörgen
Svar från Bob Bovin 2021-10-18 15:20
Hej,
Tio år senare var jag e.o. Ämneslärare på Viksängsskolan i Västerås å där va maten lika bra som på en lyxrestaurang. Det året 1965 var det nästan slagsmål bland lärarna att ha ordningsvakten i matsalen, för då va maten gratis.
I lumpen åt vi Lapskojs å jag hitta aldrig någon fettklump. Men då åt man allt om man inte sov.
Ha en fin dag
Bob
I Aspuddens skola var maten hemsk, Vi Visste vilken dag det serverades fisk. Stanken kändes lång väg från skolgården. Potatisen var stora och grågröna. Levern skulle utan vidare kunna köpas upp av skomakaren i Aspudden. Mycket av maten lades i fickorna när lärarna som vaktade gick omkring och kollade att det var solsken på tallriken.Kollade de åt ett annat håll slank fisken och övrigt snabbt ner i våra fickor.
/ Bengt H. En hård tid.
Svar från Bob Bovin 2021-10-18 20:55
Hej,
Det var hårda tider det.
Hade ni plastklädda fickor? Jag hade inget minne av att vi stoppade mat i fickorna. Men vi på vischan var nog inte så framåt att vi vågade.
Skall du spela någon jazz i veckan?
Ha det gott
Bob
Hej Bob.
Det låter hårt med skolmaten. Det hade vi inte när jag gick i skolan. Vi hade lunchpaket hemifrån och de var inte alltid lika aptitliga efter att ha varit i skolväskan hela dagen :-)
Idag finns det luncherbjudanden på skolorna, men många av eleverna gör det ibland, samma som tjejen på ditt foto - snyggt fångat.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bob Bovin 2021-10-20 21:10
Hej Erik
Jag tycker om lösningen att man får mackor hemifrån.
Det vi ju alla att en smörrebröd i danaland är toppen.
Ha det väl
Bob
Erik Madsen 2021-10-20 21:35
PS: Våra barnbarn har fått lunchpaket med hemifrån. Då och då har de fått lov att köpa lite i matsalen.
// Erik //.
Jag som kommer från bonnvischan vill minnas att man de första åren hade med sig mackor hemifrån (jag började i ettan 1960) och efter några år så introducerades skolbespisningen. Det gnälldes allmänt på maten (mest på fisken blodkorven och levern), jag minns den som fantasilös men ganska god. Bespisningstanterna hade rykte om sig att vara riktiga hårdingar (nästan i klass med flourtanten), man hade en enorm respekt för dem.

Jag mår nästan illa när jag ser läsken och chipsen på din bild. Efter mitt hjärtproblem för några år sen åtföljt att hårda kostdirektiv från dietisten så har jag fått ovanan att snegla i folks shoppingvagnar när de handlar i mataffären. Man förfasas över vad folk sätter i sig - vi står inför ett enormt folkhälsoproblem pga kosten, en stor del av befolkningen kommer att hamna på hjärtintensiven.
Detta blev lite OT - sorry.
Svar från Bob Bovin 2021-10-20 21:14
Hej,
När man fick blodpudding och lever var det helt ok i Karlskoga.
Svenskarna går nog nästan lika illa öde till mötes som de överviktiga i USA. Vi äter ju nästan som amerikanerna.
Med ett ord - skräpmat.
Ha en bra dag
Bob