SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#377. Min favoritkamera?? –Hasselblad 1000F!! --porträtt, natur å flickor!!

När Hasselblad 1000F introducerades på 50-talet så var det en revolution. En svensk industriell toppkamera, med ett objektiv och spegelreflex. När man höll den i handen så var det kvalitet!! –rakt igenom!!

De blanka kanterna!! –vilken design!! –perfekt balans i min lilla hand!! Pekfingret på avtryckaren och vänsterhanden på objektivringen för fokus. Det något klonkande ljudet när spegel och slutarridån registrerade bilden. Höger handen som vred fram den nya negativ rutan. Spegelhuset, med den lite udda spegelvända bilden, var perfekt utformat med en lupp. Jag bytte snabbt ut det mot struten som helt mörklade bildskivan. Jag använde ofta sportsökaren då den gav friheten att se vad som hände runt omkring. Jag plåtade mycket sport för Östgöten och det krävdes att man hängde med!!

Kameran var underbar för att fokusera på ögonen, då man skulle ta porträtt. Man kunde följa varje skiftning i ansiktet. Standardgluggen Zeiss 80 mm/2,8 var kanon för porträtt, men jag använde också 135:an.

Hasselbladaren var ett måste bland naturfotografer som t ex Viking Olsson, som jag träffade på Linköpings lasarett, när jag opererades efter ett lårbensbrott. Sven Gillsäter var en annan favorit som använde Hassi på sina äventyrsresor.

Modefotograferna använder ju även idag digitala Hasselbladare och så på den här tiden var det ett populärt redskap, med film i kassetten. Det passerade väl en och annan flicka förbi mitt objektiv också?? Som den här långbenta skönheten från Bornholm 1960.

Det kommer aldrig mer att tillverkas en så vacker kamera i vårt land. Den var så kul att använda och jag gillade verkligen filmmagasinet som kunde tas loss och bytas ut mot ett med färgfilm. Det senare hade jag aldrig råd med. Jag önskar att jag hade behållit kameran i hyllan till idag.

Inlagt 2012-05-10 07:33 | Läst 7453 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej

Vet du om Viking Olsson blev biologilärare på gymnasiet ? Jag hade en lärare som hette Viking Olsson på Gripenskolan i Nyköping. Han kämpade hårt mot att bygga motorvägen mellen Nyköping och Norrköping pga av att det levde utrotningshotade fåglar på sträckningen av vägen

Hälsningar

/HYB
Svar från Bob Bovin 2012-05-10 09:35
Hej!
När jag träffade honom som 13 åring så bodde han i Kalmar. Om han senare flyttade någon annan vart vet jag ej. Han var bland de första medlemmarna i Naturfotograferna.
Mvh
Bob
Det där klonket är underbart även på 500C.
Skorstenssökaren funkade ju bra även som handtag, när du använde sportsökaren. :-)
Svar från Bob Bovin 2012-05-10 09:36
Hej Olle!
Rätt, Hasselblad var ergonomiskt perfekt!
Mvh
Bob
Det är vackert som poesi när du beskriver fotograferandet med din gamla kamera. Roligt att läsa och att se tidtypiska bilder. Kul om du vill visa fler " slowtaken" bilder med dina gamla kameror. Bilderna är en skatt idag.
/ pia
Svar från Bob Bovin 2012-05-10 09:38
Tack Pia!
Några fler slow bilder blir det nog.
Jag blir glad när någon tycker om ens gamla bilder.
Ha det bra
Bob
Hej Bob!
Ville gärna ha en Hasselbladare i yngre dar men kostnaden var ju gigantisk. Man fick hålla till godo med småbildsformatet eller en Rolleicord . Det som jag gillar med Hasselbladaren och Rolleicorden är det kvadratiska formatet, bland annat slipper man att vända kameran.
Har funderat på att ev köpa en begagnad Hasselbladare för nu är ju prisbilden en helt annan, även om det har stigit något på senare år. Den verkar att åter igen ha blivit populär.
Härliga bilder och modet var ju lite annorlunda på 60-talet.

Ha det gott//Rolf
PS Nu är väskan packad och snart bär det av till Linköping för en påhälsning över helgen.
Svar från Bob Bovin 2012-05-10 09:54
Hej Rolf!
Jag köpte min begagnad i fotoaffär. Bytte in Contaflexen.
Jag har också funderat på 1000F, men jag är numera helt digital.
Lycka till i Linköping.
Ha de bra
Bob
Hej Bob! Sköna bilder...
Tre pojkars dröm, som går med en skön gång....
mvh Rolf
Svar från Bob Bovin 2012-05-10 12:18
Tack Rolf!
De drömmarna minns man, bra med en bild som påminner!
Mvh
Bob
Mycket fina bilder alla tre, Bob! Översta bilden från Bornholm är så kul med de tre grabbarna som sitter och nyfiket spanar in vad som händer :)
Svar från Bob Bovin 2012-05-10 16:02
Tack Johan!
Det gäller att vara nyfiken tidigt.
Mvh
Bob
Hej, jag har en hasselblad 1000f med carl zeiss jena tessar 3,5/105 objektiv som jag fått genom en släkting, finns det något värde eller så?
Jag har själv ingen koll på kameror alls..
Svar från Bob Bovin 2013-01-31 19:07
Hej Fredrik,
Om den är ren och fungerar så kan den liknas med en liknande som såldes på en auktion i höstas för 2400 kr, med det objektiv du anger.
Lycka till med en fin kamera
Ha det bra
Bob
Tack för svaret Bob!
Om jag nu har tänkt sälja kameran, var på internet tycker du jag ska lägga ut den på auktion? Är Tradera något eller finns det någon speciell kameraauktionssida?
Mvh
Svar från Bob Bovin 2013-02-08 14:58
Hej,
Tradera är ju en bra site, eller sälj den på fotosidan.se
Ha et bra
Bob