SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3787. Varning!! –nörd stuff??

Den här bloggen vänder sig till nördar som gillar gamla kameror?? –från tiden då bilden var ett dokument?? –dvs i mitten på förra seklet?? Då ungdomarna bläddrade i tidningen Se??

För att hänga med i händelsernas centrum?? –ute i världen!! Fotograferna hade två eller tre Leica, Nikon eller Canon?? –hängande på axeln eller på magen.

Redan då var de tre drakarna de dominerande på marknaden. Contax var för de rika för det mesta. Canon kom ut med sin sista modell av spegelfri kamera 1961. Det var en Canon 7 med inbyggd exponeringsmätare och den modellen blev populär också bland amatörer, totalt såldes över 100000 kameror.

Några Canon 7 kunde köpas svartmålade från fabriken och de köptes mest av proffs. Många hamnade konstigt nog i Sverige. Troligen tillverkades mer än 100 stycken?? –men det är inte så väl dokumenterade som de svarta Leica M modellerna. En stor del av Canons arkiv förstördes i en brand. Nyligen såldes en välbevarad svart Canon 7 på LPfoto.se auktionen. Den gick för totalt 13600 kr, säkert ett bra pris. Men hur vet man att det inte är en nymålad svart Canon 7?? –de är vanliga på nätet idag. Är till exempel den här kameran på bilden en äkta Canon 7 fabriksmålat svart??

Är det här en äkta svart Canon 7 från början av sextiotalet?

Seniorplåtis har gottat ned sig i detta problem på sistone och i en blogg nästa vecka skall jag kommentera problemet att se vad som är äkta??

Man kan ju undra varför nördar, om än få, bryr sig när det finns så fina nya digitala kameror?? En förklaring kan ju va att objektiven från den här tiden duger fint att använda på dagens fina digitalkameror!! Kolla den här bilden?? –hur tror du jag tog den??

Några i Lund läser papperstidning fortfarande anno 2021-11-05

Sedan finns det ju film att köpa idag. En del fotoaffärer kan ju dessutom framkalla filmen åt dig. Å du, de gamla kamerorna fungerar fortfarande även om de är från 1920-talet!!

 

Inlagt 2021-11-19 08:16 | Läst 1088 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Så är det! Gammal teknik funkar precis som när den var ny. Om jag tar en skeppskanon från 1700-taler och skjuter med den - så kommer skadeverkningarna att bli precis de samma som som när den var ny.
Det betyder att om resultatet är bra från en gammal kamera, så gäller det resultatet - oavsett vid vilken tid kameran plockas fram.
Det är ett ganska stabilt skäl för den som vill använda en gammal kamera. Ett annat skäl är att äldre teknik ofta är roligare och mer tillfredställande att hantera. Det i sin tur är själva grundkriteriet i begreppet "hobby" - att utövaren skall ha kul.
Svar från Bob Bovin 2021-11-19 20:37
Hej,
Det kan jag helt hålla med om.
Ha en fin weekend
Bob
Snygg grej det här! :)
/B
Svar från Bob Bovin 2021-11-19 20:42
Hej,
Den kan nog bli något. Lite sliten och bucklig. Original svart. Lite stor och tung trots att den inte är någon tanks.
Kräver nog lite omsorg före användning.
Ha en innehållsrik weekend
Bob
Det var en riktig snygg kamera! Jag gillar att underliggande metall (koppar eller brons?) tittar fram. För mig som inte vet ser den äkta ut, alltså inte ommålad. En fördel med den digitala tekniken är ju att man kan se bilden direkt. Man fotograferar snabbt flera bilder, vilket egentligen inte är en fördel. Om jag fotograferar med film ett begränsat antal bilder, så får jag mer känsla för min bild fast den inte är bättre än en digital bild. Men den krävde mer tankeverksamhet inför fotograferingen. Autofokus i moderna kameror är ju bra på många sätt, men det är mer kul att skruva på en gammal glugg.
Mvh Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2021-11-19 20:51
Hej Wolfgang
Den är ganska sliten och tilltufsad av stötar. Här och där är den i bara mässingen. Å på typiska ställen syns krompläteringen under färgen.
Det skulle va svårt att hinna med en blogg om dagen utan digitalt plåtande. Det gamla analoga får dyka upp då och då.
Det är tur att tekniken kan ge autofokus med gamla objektiv på nya kameror.
Viss spontanitet kan bli svår att få fram med analoga kameror, men det går.
Ha en skön weekend
Bob
Kanske känslan att hålla den är bättre än värdet i pengar? Visst är det kul att 100 år gamla kameror fungerar, funderade över det för någon dag sedan.
Svar från Bob Bovin 2021-11-19 20:59
Hej,
Visst är det skönt att hålla i en gammal kamera och plåta. Min favorit är en Leica II från 1932. Den har allt och är liten och perfekt formad.
Ha en fin weekend
Bob
Hej Bob.
Från den ena nörden till den andra (Fuji-nørden).
Det finns några av "nördarna" som jag följer mer än andra och du är definitivt en av dem som jag läser med stort intresse.
Jag blir dock inte så påverkad att jag nu i min hög ålder börjar med analog fotografering. Jag blir dock inspirerad av dina färger – även på detta foto.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bob Bovin 2021-11-19 21:14
Hej,
Tack för att du läser nörden i den lilla akademiska bondbyn i syd.
Det digitala ger en viss frihet och det kan va befriande.
Ha det gott
Bob