SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3797. Den här gamla gluggen ä sååå skön

Vi har sagt detta flera gånger?? –det här är en mycket underskattad glugg?? Den är ljusstark, ganska liten och den ger en färgåtergivning som är helt i min smak?? Å du den är billig, 3 laxar!!

Men den är ju gammal?? –från början på sextiotalet?? Javisst, men då fanns datorerna för kontroll och konstruktion??  Antireflexbehandlingen utvecklades snabbt hos de flesta linstillverkarna. Canon var just i början sin dominans för reportagekameror. Spegelreflexkamerorna blev allt vanligare.

Så objektiv med Leitz skruvfattning sjöng på sin svanesång. Det är det sista mästerverket??

Mästerverket Canon 50mm 1:1.2 med skruvfattning

Det tillverkades massor med objektiv mellan 1932 och mitten på 70-talet som har denna skruvfattning?? Vilket betyder att det idag finna biliga adaptrar att köpa för att sätt dem på moderna digital systemkameror.

Många som har försökt att använda detta objektiv med manuellt fokus?? Eftersom det är kul att använda full bländar öppning 1.2. Å då är det svårt att sätta exakt fokus, för skärpedjupet är ju tunt som ett löv?? Köp då en Sony a7RII och en Techart Pro LM adapter. Du får då autofokus med hjälp av Sony systemet. Då blir det nästan alltid skarpt:

Canon 50mm 1:1.2 par excellence

Inlagt 2021-11-29 07:25 | Läst 591 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Kul att man kan använda gamla objektiv. Jag minns för en 5 år sedan, då hade jag inte alls intresset för foto som idag. Då skulle jag hjälpa sonens fotbollslag att hämta loppor till det årets loppmarknad. Hur som helst, då var det en gubbe som gav bort en hel väska med gamla Nikon objektiv. Säkert 8st olika. Att jag inte plockade undan den lådan till mig själv, det kan jag ångra lite idag. Det blir ju ganska unika foton precis som dina här, även om jag kan tycka att bokehn är lite hysterisk i bilden från restaurangen.
/Tobias
Svar från Bob Bovin 2021-11-29 08:09
Hej,
Den väskan med Nikon hade säkert fynd. Nikon gjorde ju redan på 50-talet mycket uppskattade objektiv, även med L39.
Detta med bokeh är ju subjektivt å det är ju bra. Då kan man nog hitta en glugg man gillar. Jag är mycket nöjd med denna glugg vad gäller bokeh. Bilden på på kameran är tagen närmare än en meter, vilket Techart Pro adaptern gör möjligt, och då är bakgrunden helt utsuddad.
Ha en fin vecka
Bob
Håller helt med vad gäller Canon 1,2/50 mm! :) Jag hade en svart sådan på 1960-talet, då visste jag inte så mycket, nu har jag i alla fall en kromad! Fina grejer det här! :)
/B
Svar från Bob Bovin 2021-11-29 08:22
Hej Bengt,
Tack för ditt stöd. Det här en glugg som är värd att rädda för framtiden. Priset på eBay är ju lågt för den kromade.
De svarta Canon kamerorna och objektiven från den här tiden är ju billiga relativt motsvarande Leica M kameror. Ändå tillverkades de inte i så stora serier. Tyvärr vet man inte exakt hur många som tillverkades, vilket man ju vet i fallet Leica.
Det här svarta objektivet kostade mig ungefär sex skära. Ett motsvarande Summilux köps ju av oligarker för mer än 200 laxar på auktioner.
Så du har rätt i att de här Canon kamerorna är fina grejer.
Ha en fin vecka
Bob
Som gammal i gården när det gäller äldre kameror måste jag ju dra på smilbandet lite inför din entusiasm. Ändå är det ju så att saken pekar på en av de riktigt viktiga omständigheterna runt vår fotohobby:
Om verktyget ligger bra i handen och man riktigt gillar det - då blir det bra fotograferat. Det är den uppenbara kopplingen mellan teknik och praktik. Folk som påstår att dom bara bryr sig om bilden, inte alls om tekniken - dom är posörer med liten verklighetskontakt.
Svar från Bob Bovin 2021-11-29 18:31
Hej,
Det kan jag hålla med om. En gammal kamera fascinerar.
Mvh
Bob
Wolfgang 2021-11-30 00:49
Peter, precis så tycker jag också! Jag måste gilla kameran, hanteringen och ljudet. Därför gillar jag inte att fotografera med min iPhone. Mvh Wolfgang
Hej Bob, kul att Du visar och berättar! Mvh Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2021-11-30 07:52
Hej Wolfgang
Du är kul att prova och variera plåtandet.
Ha det gott
Bob