SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3846. Summera Summar objektivet?? -- **** i färg

Seniorplåtis har av och till använt ett Leica objektive Summar 5cm f/2 från 1934. Huvudsakligen var det monterat på en Sony a7RII med en Techart Pro adapter för autofokus.

Det här objektivet kan användas på alla Leica med adapter från 1932 till Leica M11. Det är litet och lätt och kan skjutas ihop. Det saknar vanligen antireflexbehandling, men en del objektiv har fått sådan av Leica fabriken i efterhand.

 Summar har i alla tider fått kritik för känslighet för motljus och det stämmer i stort, men det är inte värre än många andra äldre objektiv?? Vårt objektiv, som har ”single coating”, fungerar även i vissa fall med solen i bilden??

Så har vi detta med skärpan?? –som många tycker är så viktigt?? Ken Rockwell tycker att hans Summar är skapare än Leica Summilux 50mm ASPH!! Likaledes tycker Hamish Gill i sin bloggserie 35mmc. Fokusplanet är krökt så tegelväggar blir mindre skarpa i hörnen, men detta är ointressant för normal gatufotografi. Personligen tycker jag detta objektiv är mycket skarp och helt upp i klass med min Summilux 50mm 1:1.4 från 1963. Med Techart Pro kan man komma närmare än 1 meter och då ser man tydligt hur smalt skärpdjupet är:

Närbild med Leica Summar 5cm 1:2 med bländare 2

Färgerna har helt väntat neutrala toner och kan digitalt justeras som du vill ha det om du använder RAW. Dessutom så har färgen en ”personlighet” som är annorlunda än moderna objektiv har?? Det betyder att du har större frihet med det här objektivet. De områden som har oskärpa har en behaglig bokeh, bättre än genomsnittet idag.

Färgåtergivningen är neutral hos Summar 5cm 1:2 @ 2

Det här är ett objektiv som fungerar bra med gatufotografi. Men personligen är jag beroende av en autofokus adapter när brännvidden är så lång som 50 mm??

Rött till röda mattan i Lund anno 2022-01-08

Seniorplåtis är väl medveten om att en blogg som denna har liten betydelse?? –men i dessa tider är det en vägvisning till återbruk av kamerautrustningar?? Det tillverkades mer än 120 000 objektiv av denna typ så det finns många att köpa där ute på nätet. De flesta kostar en bråkdel av nya gluggar??—för sådär 1500 kr och har alltså bra mervärde??

 

 

Inlagt 2022-01-17 07:57 | Läst 550 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Ser bra ut. Jag skulle tro att det betyder en del att din Summar är antireflexbehandlad (mitt tidigare lite njugga omdöme satt tydligen en tagg).
Vad det gäller bildfältskrökning, så beror det ju lite på motivet. Ibland kan det vara en tillgång – till exempel på gatan. Om man tar en översiktsbild rakt fram så gör det krökta skärpeplanet att skärpan ”lägger sig” längs motivets form, och man får skarp från oändlighet i mitten till strax framför fötterna på sidorna. Man får då en skärpeomfattning som är bra mycket större än med ett modernt objektiv med plant bildfält.
Svar från Bob Bovin 2022-01-17 12:36
Hej,
Bildkrökning är inte så dumt ibland. Undrar om ögat har samma problem.
Ha det väl
Bob
Bob, jag tycker att det ser snyggt ut! Jag fastnar för Ditt passande uttryck att färgen har en personlighet! Mina gamla Nikkor-objektiv anses inte har bästmöjliga skärpa, men jag tycker att även deras färgåtergivning just har just den där personligheten.
Mvh Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2022-01-17 12:40
Hej Wolfgang,
Personligheten har nog med det aningen inperfekta att göra. Precis som med människan.
För mig har den här gluggen tillräckligt med skärpa. Mättare än många andra gamlingar.
Handen gott
Bob