SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3960. Storkens vardag: ruva, vakta, jaga, äta, städa, måla om??

Vid Vombs ängar finns sedan många år ett storkbo i toppen på en stubbapil, vilken idag är i det närmaste ”hädangången”?? Med hjälp av ett enkelt teleobjektiv kan boet fotograferas??

Man bör inte befinna sig närmare än 300 meter från det ruvande paret?? –helst kan man gömma sig i en bil?? Fåglarna vid Vombs ängar är vana vid att många rör sig i området, som är ett fågelskyddsområde.

Seniorplåtis har fått tillbaka en Olympus OM-D E-M1 II med ett Olympus 40-150 mm 1:2.8 Pro objektiv med 1.4x adapter. I tidigare bloggar har vi beskrivit hur denna kameran kan ställas in. Kameran kan köpas ny fortfarande och är hyfsat billig hos Cyberfoto?? Kameran har nästan oändliga möjligheter att ställas in?? –mycket frustrerande och det tar en dag att ställa in för supertelefoto?? Brännvidden blir strax över 200 mm med adaptern. Den lilla sensorn beskär motsvarande 2x jämfört med FF?? Om man kör med jpeg kan man be kameran om en Digital Tele-converter. Som ger ytterligare 2x till ett FOV motsvarande lite över 800 mm telefoto på FF. Om man väljer att filma med MOVC4K blir varje bildruta 4026x2160 (17:9). Med Lightroom  6.14 eller filmredigeringsprogram kan man plocka ut enkla filmrutor.

Vi skall visa bilder från vårt senaste besök vid ängarna:

Det viktigaste är att ruva äggen i boet den 2022-05-09

 Större delen av tiden i boet måste far och mor värma äggen och bara korta stunder lämna den positionen. Faran är ringa om denna position är intagen. Det finns rövare i trakten?? Vi har sett äggtjuvar i form av ekorrar och rovfåglar??

Rovfågeln patrullerar regelbundet kring boet för att se om ruvare är på plats.

Då och då måste det städas och kanske vändas på äggen?? Men det får gå fort så äggen inte kallnar??

Bostädning pågår i toppen på stubbapilen vid Vombs ängar

Sambon är ute och jagar efter mat hela tiden och vi återkommer till det i en senare blogg. Ny mat till sambon?? --som ruvar måste levereras regelbundet??

Ny matleverans har just levererats av sambon, som snabbt flyger iväg till höger

När de nykläckta ungarna kommit ut blir det en hektisk tid att leverera minst dubbelt så mycket mat.

Till livets mödor hör att göra sig av med avföringen efter allt ätande?? Eftersom boet saknar sanitära utbyggnader så riktar man ommålningen ut över boets kant?? Mycket av träck landar dock på boets utsida och stubbapilen och har med tiden dödat trädet??

”Shit happens” även i ett storkbo

Vi återkommer i en senare blogg om jakten på mat?? Missa inte det??

Inlagt 2022-05-11 07:50 | Läst 999 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Va grönt det har blivit sedan jag var där. Det blev bra bilder, trots TC, digital beskärning mm. Ser fram emot fortsättningen
Svar från Bob Bovin 2022-05-11 18:43
Hej,
Du har rätt, det är grönt och fint kring boet. Det blir spännande att se när det blir ungar.
Hat det väl
Bob
Hej Bob. Du går nye veje her - tomlen op for en fin naturreportage.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Bob Bovin 2022-05-11 18:44
Hej,
Tack Erik. Man får ju försöka ta sig ut i busken och se om det är något liv där.
Ha en fin kväll
Bob
En mycket trevlig rapport från storkboet vid Vomb. Detsamma händer i varje liten fågelholk nu, men då går hela processen till flygga ungar på några veckor. Ser fram emot nästa rapport.
Hälsningar Lena
Svar från Bob Bovin 2022-05-11 20:42
Hej,
Det har du rätt i. Här är det en lång process in på högsommaren.
Ha det väl
Bob