SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3963. Rik som ett troll?? –dä ska synas??

De flesta stormrika vill visa det?? –men hur gör man det?? Bli en kändis och visa upp rikdomen med klockor, diamanter, Ferrari, lyxbåtar, egen ö, lägenhet i New York med Andy på väggarna??

Det viktiga är att medelklassen skall se och förstå att du är megamiljardär i dollar?? Det är ju ofta medelklassen du lurat pengarna av??

Sedan kan man som stormrik ha speciella intressen i dyra objekt?? –man kan samla på svarta Leica och hittar du en Leica 0 original så kostar den över 20 miljoner?? Men vem fattar att den är dyrare än en Ferrari?? –när du går på 6th Avenyn i NY?? –när den kan se ut som pocketkamera??

Du kan ju samla på Picasso på dina väggar?? --men sätt kopiorna på väggen och originalen i bankvalvet??

Har du plastbrist så kan du samla på ädelstenar och ovanliga mineral?? Den här bergkristallen är för billig??

Röktopasgrupp med prislappen 5 laxar

Du som är stormrik kommer att bli förvånad över vilka mineral som är dyra nog?? Du kan ju kolla upp topp fem listan. Visste du att grön Jadeit i toppklass kan kosta 30 Mkr per 0.2 gram. Då snackar vi Kinamiljardärer i kundkretsen??

Lika oväntad är röd diamant?? –jo, det finns några å de kostar runt 25 Mkr per 200 mg.  Det mycket ovanliga djupröda eller blå mineralet Serendibite kostar 20Mkr per carat. Nu tappar du nog hakan när du finner att en Granat, den blå, kostar 15 Mkr per carat. Rubiner är förvånande dyra?? –men se upp så du inte får en syntetisk?? –för de finaste djupröda är faktiskt värda 10 MKr per carat. Om du tävlar i den billiga ligan så köper du djupgrön smaragd 30 laxar per carat.

Nu kan ovanliga och vackra mineral bli ganska dyra för en småsamlare?? –som den här stuffen med Kalcit:

Kalcit stuff från Åstorp i Skåne. Värde ungefär 2000 kr

Silver anses ju vara en ädelmetall och som mineral i naturen är de ganska ovanliga. Mindre än 5 platser på klotet har nativt Silver och gruvan i Kongsberg intill Oslo är den mest spektakulära gruvan. Den här lilla obetydliga tråden är värd mer än silverpriset:

Silver stuff från Kongsberg. Värde 15000 kr.

En viktig faktor i värdet hos ett mineral är hur ovanligt är det?? Mineralet Pyrit, som bryts i många stora gruvor, kan på några få platser kristallisera i vackra regelbundna kubiska.

Pyrit kristaller från Navajun i Spanien. Värde 100 spänn styck.

Så har du gott om klöver så kan du visa hur rik du är genom att äga rätt mineralsamling i bankfacket??

 

Inlagt 2022-05-14 07:56 | Läst 295 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det här med att visa upp grejer, gärna dyra grejer, vittnar om en inre osäkerhet! "Se mig, jag finns, och se vad jag har!" Men att det beror på det här, det vill dom såklart inte erkänna! :)
B)
Svar från Bob Bovin 2022-05-14 08:22
Hej,
Det ligger nog en hel del i det. Men ofta är nog dessa självsäkra och vill visa andra stormrika att här är jag med. Slå mig om du kan.
Ha en fin weekend
Bob
Benganbus 2022-05-14 08:36
Det flesta "rika" som jag blir imponerad av, det e dom som har en inre rikedom! Den syns såklart inte utvändigt utan den upptäcker man efter ett tag! :)
/B
Mycket vackert även för en billigare peng, fastnade för Kalcit från Åstorp är ju i närheten också, gjorde en sökning och fick upp detta https://www.fotosidan.se/blogs/bob-bovin-photography/335-en-sten-talar-star-tiden.htm
Svar från Bob Bovin 2022-05-14 09:05
Hej,
Du har rätt i att jag skrivit några bloggar om mineral. Den du länkar gillar jag för även bergarterna berättar om jordens historia. Förr i tiden var en lärare i kemi och biologi tvungen att gå grundkursen i geologi. Det betyder att dåtidens lärare visste vad en bergart kunde berätta. Så är det inte nu. Jag finner det märkligt att få vet vad de står på.
Ha en fin weekend
Bob
Hej Bob.
Det låter intressant, men det är inget som jag har någon kunskap om alls. Men jag är väldigt imponerad av dine fotografier.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bob Bovin 2022-05-14 19:17
Hej Erik,
Köpenhamn och Danmark har ett av de finaste mineralogiska museum i världen. Mineralogiska institutionen i hörnet av botaniska trädgården är värt ett besök. Jag har varit där många gånger och en gång var jag inbjuden föreläsare där.

Ha en fin weekend
Bob
Jag har några ädelstenar och kluster jag hittat och en del förvaras i ett glasskåp medan andra har blivit smycken. Har ett hjärta som har små granater. En ring med ametist. Hänge med bärnsten ( vet det är kåda) Väldigt roligt men tidskrävande så det bästa är att inte snöa in. Läst lite gemmologi och varit på utställningar. Tips geologiska museet Borlänge och Ludvika
/N
Svar från Bob Bovin 2022-05-14 19:24
Hej Ninni,
Det är trevligt med egna mineral och smycken. I Bergslagen finns det många spännande varphögar att leta fina mineral. Det är snart femtio år sedan jag var i det museum du nämner.
Ha det väl
Bob
niniz 2022-05-14 19:34
Precis de jag nämnt är bara halvädelsten och mineraler. Det intressanta är ju att vara ute och även senare få bära något man själv fixat.
Tipset var nog mer allmänt ifall nån kanske inte visste. Roligt att det funnits så länge och du besökt bägge.
Riktigt dyra ädelstenar har inte hittats i sve än