SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3971. Det här är dumt?? –avslöja misslyckande!!

Å andra sidan vid den här åldern har man gjort så många misslyckanden att man har glömt de flesta?? Har man inte glömt dem så betyder de ingenting idag?? Här är några??

Illustrerade med några bilder från den tiden, i slutet av femtiotalet, då en femtonåring var freelance fotograf på tidningen Östgöten i Linköping. Vanliga uppdrag var att vara enda fotograf på fotbollsmatcher i division 2 där Derby spelade??

Kamera var vanligen tidningens lite till åldern slitna Rolleiflex?? –eller min egen Contaflex i början?? Vid den här tiden satt en pressfotograf vid målet?? –några meter från målstolpen?? Man hade 12 rutor i flexen och mer än två filmer tog man aldrig för då blev det trångt i tanken av framkallare?? Så kom det ett skott mot mål så tryckte man av?? –men det var en chansning?? –för sportchefen på Östgöten, den snälle långe mannen Kling, tyckte om målbilder.

Målis släppte inte in den här bollen på Folkungavallen 1958

Så det var en ”dålig bild” man aldrig visade för redaktör Kling. Nu tycker man den är kul med målvakten som fallit på knä inför fullsatta läktare. Men så blev det mål?? –men på bilden ser man inga spelare?? –utan bara en skarp boll?? Det var en riktig general miss!!

Mål!! Men vem var det som sköt

Den bilden kom aldrig till Klings skrivbord på kvällen?? Men så var det ibland bilder då det var full aktion och på väg att bli mål på hörna??

Mål, men var är bollen? Folkungavallen 1958

Detta är en typisk bild som kunde komma in till Kling?? –men han skulle fråga var är bollen?? Du kunde väl ha tryckt av senare??

Jo, det var på den tiden då det inte fanns någon motor i kamerorna?? Man kunde inte ta bildserier med 25 bilder per sekund?? Men så var det bilder som man tyckte va toppen själv?? –som i fallet med speedway?? Filbyterna var ett topplag på den tiden å de hade en superstar i laget Ove Fundin. Ingen fotograf ville gå på speedway på den tiden?? –det gick ju på kvällen och ibland var det kallt och regn?? Då skickade Kling ut juniorplåtis?? Fotoavdelningen hade två Braunblixtar som måste laddas?? De hade dålig kapacitet och laddade ur mycket lätt?? Rätt som det var fanns det ingen kräm kvar. Har du försökt plåta speedway utan blixt?? –det går men du behöver lite kvällsljus kvar.

Den här kvällen hade jag min egen Hasselblad 1000F med normal och den gick att koppla till Braun med en adapter. Som ung och grön trodde man att man kunde komma med nya idéer?? –så med bilder med aktion av körande motorcyklar lämnade jag in bilder från depån där förarna stod och snackade även om de var i olika lag. Här är en bild då blixten fungerade??

Varg-Olle Nygren, från Norrköpingslaget Vargarna till vänster, snackar med en motståndare, jag har glömt namn, mellan loppen 1959

Nu var Kling en mycket snäll redaktör och han gillade mina bilder för det mesta, men han tog aldrig in depå bilder?? Det skulle va bilder med aktion!! Jag visste inte att jag var sextio år ”off time”, numera är det bara krambilder och bilder på spelarnas mostrar??

 Grundregeln är?? –visa aldrig dina fiender att du kan misslyckas.

Inlagt 2022-05-22 07:44 | Läst 1624 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Härligt att se och läsa. Det var stor skillnad på att plåta då. Mycket var känsla, kombinerat med fint "hantverkskunnande" (att kunna sin kamera). Att våga trycka av, trots att man vara hade 12 rutor.
12 rutor idag är vad varje sportfotograf bränner av vid VARJE händelse framför mål.
Då jag är några år yngre, så hade jag oftast minst 36 bilder att ta till. Men fortfarande var jag överlycklig om EN av dessa var bra.
Både innehållsmässigt OCH tekniskt! Så min "Kling" blev nöjd 😁
// Conny
Svar från Bob Bovin 2022-05-22 10:31
Hej,
Tack för fin kommentar. Det var som du säger mycket känsla som en nyfiken pojke hade då. Allt va så kul och man var inte rädd för något. Inget var skrämmande. Alla var så snälla när det kom en liten knatte med en stor kamera.
Kling visste att man var en knatte och behövde uppmuntran. Redaktionssekreteraren var mer tillrättavisande och gav både kritik och uppmuntran.
Tyvärr blev banan aldrig fotograf utan studier och universitet. Min klasskompis va tuff och attackerade äventyren och blev toppfotograf inom lifestyle i Australien och plåta för Vogue. Han blev jag och jag blev han.
Ha det väl
Bob
De e f-n roligare att titta på dina sportbilder än dagens! :)
Och så en intressant och allmänbildande text!
Tack för det!
/B
Svar från Bob Bovin 2022-05-22 17:58
Hej,
Ha, ha den kommentaren satt gott.
Tack för din uppskattning.
👍😋
Ha en fin vecka
Bob
Mer känsla i dina bilder än dagens perfekta sportbilder. Hälsar NL
Svar från Bob Bovin 2022-05-22 18:01
Hej Nisse,
Jag gläder mig över din uppskattning. Allt måste inte va perfekt.
Ha en skön vecka
Bob