SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4. Väst-kulturens avslöjare, Martin Parr

Magnumfotografen Martin Parr är en av vår tids mest avslöjande fotografer. Han klär av vårt samhälle in på bara särken. Han visar fram av vårt absurda konsumtionssamhälle i en dager som få gör. Det är speciellt en bild som jag tycker är vår tids mest betydande tidsdokument. Det borde etsas i platina och sändas ut i universum som en bild av vår kultur. Bilden jag gillar kan du se på länken:

http://www.street-photographers.com/blog/martin-parr-844.html

Jag såg den här bilden första gången i Lunds fotogalleri på 80-talet. Vi hängde en samlingsutställning från British Council. Martin hade 3 bilder med i utställningen och jag stod där bara stum i flera minuter med bilden i min hand. Det slog mig, hur kan mänskligheten uppföra sig så här för att få en matbit? Men instinkten efter mat är den starkaste kraften hos däggdjuret med stor hjärna, lika stark som hos vargen. Vi äter oss till döds om det finns mycket mat att tillgå.

Av alla fotoböcker Martin givit ut tycker jag -The Last Resort- är värd att se. Den kan fortfarande köpas på nätet. Du lära dig mer om Martin genom att googla Martin Parr.

Maui, 1994. Leica M6, Summicron f2.

Martin Parr har också givit ut två stora tjocka böcker med en presentation av fotoböcker i alla tider. Det är en imponerande sammanställning av den internationella fotobokens utformning. Där finns tre(!??) böcker med från Sverige och en skall jag ta upp senare för den är utgiven av den fotograf som jag tycker är bäst av alla tider. Vem kan det va?

Vernissagen på Scandinavian Photo Galleriet i Malmö, med mina bilder Humor blev jätterolig. Många fotointresserade kom och fick sig ett gott skratt. Kom du också till Ö. Förstadsgatan 44, för utställningen hänger bara till den 20 april.

Inlagt 2011-04-07 10:02 | Läst 3200 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?