** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#404. Då TV inte fanns!! –vad gjorde man då??—eller en personhistoria!!

Bilderna rusar förbi oss idag!! –på TV, i tidningar, på nätet!! Vi kan direkt se!! --den vi talar med i telefon?!! Så var det inte 1957?? --då TV fanns på experimentstadiet och radion var direktmediet!!

En ny tideräkning borde börja 1947?? --då forskarna på Bell Lab i USA uppfann transistorn!! J. Bardeen, W.H. Brattain och W.B. Shockley fick Nobelpriset i fysik 1956 för denna upptäckt. Det blev startskottet till den elektroniska tideräkningen!! Det betyder att det nu är år 65 e. t.

Radioapparaterna var år 1957 rörbestyckade och fanns i var mans hem vid den här tiden. Telefonen gjorde att man kunde skicka bilder över telefonnätet, s k telefoto. Ville man skicka bilder av högre kvalitet så fick det bli med bud. När jag jobbade på tidningen Östgöten år 11 e.t. så hade den tidningen ännu inte någon telefotoanläggning.

Vad gjorde man då om man ville roa sig 1957?? –jo man lyssnade på radion!! Sveriges radio hade flera populära program!! –som Frukostklubben med Sigge Fürst!! --eller Karusellen med Lennart Hyland!! Alla människor i Sverige lyssnade på dessa programmen!! Kanske lyssnar Einar på karusellen när jag tog den här bilden med en Contaflex III år 10 e.t.

Han håller om kudden medan han sitter i den enkla skinnsoffan. Amerikaklockan från morbror Hjalmar, som emigrerade till USA, sitter på väggen. Einar jobbar på textilfabriken i Svenljunga och är född på i prehistorisk tid. Han bor fortfarande hemma hos mor Eugenia och hjälper henne med det mesta i transportväg. Hon lyssnar ofta på radion också.

Einar har en spuna (=lätt motorcykel) och han spelar ganska bra dragspel. Man måste ju roa sig med något. Han gjorde lumpen i infanteriet, där det sas att man hade negativ livslängd i krig som kanonmat, och där fick han kronisk värk i ögonen efter svår kyla i en fältövning. Han flyttade senare till en etta på Kungsholmen och jobbade som symaskinsreparatör hos Husqvarna. Han gjorde hembesök och lagade gamla fina mekaniska Husqvarna symaskin.

Inlagt 2012-06-06 07:26 | Läst 4539 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Bra beskrivning från radiotiden, har själv minnen från den tiden med frukostklubben . Kommer även ihåg när Tv gjorde sitt intrång på 50 talet .

Mvh Håkan
Svar från Bob Bovin 2012-06-06 08:14
Tack Håkan!
Jag såg min första TV under fotbolls-VM 1958, hemma hos en kompis brorsa.
Ha det bra
Bob
Ligger i sängen och njuter av annorlunda läsning för i dag kommer ingen tidning. Vilken nostalgisk läsning du ger mig.
Dessutom dessa värdefulla bilder.

I början på femtiotalet var Doris Day på radion så jag smög i väg till en kompis som fick lyssna på radio även för på den tiden "sen timme". Hemma skulle vara tyst då min far gick till sängs. Han styrde allt i hemmet.

Önskar dig en fin dag
Gun-Inger
Svar från Bob Bovin 2012-06-06 09:00
Tack Gun-Inger!
En bra start på morgonen är viktig. Kanske lite nostalgi hjälper?
Doris Day minns man ju. Jag tror min assistent Ninni har filmstjärnebilder kvar av henne!
Vi vill önska dig en fin nationaldag.
Bob
Jag har en gammal rörradio som står vid sidan av skrivbordet. Nostalgi fick mig att köpa den på en auktion. Och den fungerar än så länge. Men när digitalradion tar över får jag väl ställa undan den eller börja lyssna på lång- eller mellanvåg igen. Annars smakar programmet Sommar extra fint med denna antika ljudmaskin. Även ljudet blir nostalgiskt på nåt sätt...
Svar från Bob Bovin 2012-06-06 09:14
Hej Thomas!
Vad trevligt att du lyssnar på en rörbestyckad radio. Jag tror vi har två i huset i Hyttan. Måste kolla i sommar om de funkar fortfarande. Du har rätt gamla program som Sommar skall njutas med rör.
Ha det bra
Bob
Du glömde långköraren Barnens brevlåda med Sven Jerring. Det programmet samlade nog lika många lyssnare som de du räknade upp. Fina, och tidstypiska, bilder på den uppklädde Einar och mor Eugenia i sitt förkläde.

/Torbjörn
Svar från Bob Bovin 2012-06-06 09:46
Tack Torbjörn!
Hur kunde jag glömma det? Jag har minne av att jag själv satt och lyssnade på det programmet. Kanske var det det enda som var godkänt för barn?
Einar kanske lyssnade på nyheterna från TT. Det verkar vara på dagen.
Ha det bra
Bob
Fina Bilder, Bob! Tänk, vilken uttryckskraft en svartvit bild har! Förr hade man 36 bilder på rullen och fick tänka innan man tryckte av. Numera tar proffskameran 20 bilder i sekunden eller mer, man har zoom, automatik och stor kapacitet på minneskortet. Men har egentligen reportagebilderna blivit bättre?
Svar från Bob Bovin 2012-06-06 11:47
Tack Wolfgang!
Det är en svårt fråga. Om reportaget skall fånga snabba händelser som i sport så tror jag att bilderna är bättre idag. För den tänkande bilden så är jag tveksam, jag tror det är trots allt fotografen som är det avgörande.
Ha det bra
Bb
Hej Bob!
Ja, vad gjorde man då!!
Mina föräldrar dukade upp ett bord med massa gott "käk", radion stod på sidan av bordet och så åt man och lyssnade samtidigt på karusellen med Lennart Hyland. Blev oftast en toppenkväll.
På lördagarna innan jag gick till skolan så lyssnade man på Frukostklubben med Sigge Furst, det var ett måste.
Kommer ihåg att jag gillade "Kaffepeter".
Sen får man inte glömma "Sveriges Bilradio" med Carl Gunnar Hammarlund.
Ja, och sen tog TV:n över på gott och ont.
Tack för ett härligt inlägg med dito foto

Ha det gott//Rolf
Svar från Bob Bovin 2012-06-06 17:01
Tack Rolf!
Fin skildring av din lördag. Hur kunde jag glömma kaffepetter och bilradion?
Ha det gott
Bob