SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4099. Skimpa??

Det gäller att snåla med minne?? Det är inget nöje?? –det är snarare ett problem som måste lösas i din kamera?? –när du tar snabba bildserier för att fånga det avgörande ögonblicket??

Ordet skimpa tros ha sitt ursprung i det gamla uttrycket skimma av grädden från mjölken. Här skulle det vara så att man plockar ut de bra bilderna redan i kameran?? På engelska är ”skimp” att snåla!!

Här har vi en bild på en fotograf i den lilla akademiska bondbyn i syd som ägnar sig åt att skimpa:

Skimpa bör man om man plåtar bildserier med kameran

Inlagt 2022-09-27 08:18 | Läst 1133 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Kul bild. När man gör sånt far de bästa bilderna förbi. Bättre göra det hemma.
Svar från Bob Bovin 2022-09-27 10:14
Hej Nils,
Tackar.
Jag tar aldrig serier. Dessutom tycker jag om att inte se bilderna för ett tag. Då kan de bli lite av en överraskning.
Ha det väl
Bob
Nils Bergqvist 2022-09-27 14:49
Så sant :-)
Jag har hört att ordet chimpa (kan nog uttalas skimpa om man vill) syftar på att fotografer vid kortsidan på fotbollsmatcher mycket påminner om den där lilla skulpturgruppen med tre chimpanser (Inte se, inte höra, inte tala.) när de är lungt på just den kortsidan och man har tid för lite chimpning.
/Gunnar S
Svar från Bob Bovin 2022-09-27 21:20
Hej,
Det moderna begreppet inom foto synes vara svårt att spåra ursprunget till. De tre chimpanserna har jag sett i original på ett tempel. De är gamla och skapade i relief under taket i templet. Det är tydligen en mycket gammal religiös symbol.
Det kan ju mycket väl ge ursprunget till till fotografernas beteende vid målet. Jag har suttit där själv, före den digitala tiden, men inte såg jag de som blundade och höll för öronen.
Ha det väl
Bob
Hej Bob.
Väl sedd och fångad som vanligt.
Som tur är är jag slut med fotbollen :-)
Det var ett helvete när man kom hem och skulle titta igenom alt for många bilder, bara för att kunna välja 10-15 till klubben. Jag minns inte att man/jag hann med "schimping" på stadion.
Med fotograferingen som jag sysslar med nu så brukar jag schimpa de första 2-3 styckena och sedan brukar det gå bra med resten :-) :-) he he.
Jag tejpade upp skärmen en gång innan jag gick hemifrån och tog sedan 24 bilder, som jag la upp på blocket – inklusive de dåliga. Lite som förr i tiden med diabildsfotografering.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bob Bovin 2022-09-27 21:22
Hej Erik,
Det var bättre på min tid. Då hade vi bara en rulle med 12 bilder. Det mestadels lätt att välja.
Ha det väl
Bob