** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4149. Dyrt fotografi?? –123 700 580 kr. Ett gummitryck på Platinum print??

Så börjar bra fotografi få sitt rätta värde?? –i den stora konst världen?? Det här är det näst dyraste fotografiet?? –å det är signerat Edward Steichen och bilden har titeln ”The Platiron”.

Bilden av den berömda byggnaden i New York är tagen 1904 och kopian var kopierad 1905 som ett platinum print med överlagrat gummitryck. Bara tre kopior är kända och två finns redan i museum.

Det här är en bild tagen med storformat kamera och det var tjugo år före Leica I revolutionen:

Edward Steichen bild ”Flatiron” publicerad i boken Keepers of Light av William Crawford

Vid den här tiden var det inte ovanligt att man använde flera kopierings metoder i samma bild?? Det är erkänt svårt att vid den här tiden få bra svärtning i bilder med gummitryck metoden. Man kunde då börja med ”platinum print” som kan ge bra svärta. Om du undrar hur en platinum print kopia ser ut så har jag en här:

Platinum print på akvarell papper

Gummitryck är en mycket tidsödande kopieringsmetod och seniorplåtis gjorde ädelförfarande kopiering i nästan tio år på åttiotalet och även denna metod. Jag överdriver inte om jag säger att det tar en vecka för en kopia. Man måste kontaktkopiera bilden för varje grundfärg i perfekt register. Här har vi en sådan bild av mina tiotal bilder:

Gummitryck av stilleben tillverkad på åttiotalet

Om du undrar vilken bild som är dyrast så är den gjord av Man Ray.

Inlagt 2022-11-15 08:11 | Läst 976 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver