SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#416. En bild värd mer än tusen ord!! –som stoppade ett tokigt krig!! –eller Leica M är svårladdad??

Avgörande ögonblicket!! –missat på grund av att Leica M är svårladdad?? David Burnett missade bilden!! --men det gjorde inte Nick Ut!! Bilden som ändrade attityden till Vietnamkriget hos amerikanen!!

Få bilder har haft sådan betydelse i modern tid som Nick Ut’s bild av den napalmbrända flickan, hon heter Kim Phuc, på vägen vid Trang Bang utanför Saigon. David Burnett fotograferade på samma väg som Nick och var tvungen att byta film i sin Leica M. Han berättar i Washington Post att han missade bilden därför att det var svårt att byta film i den kameran. Det vet vi alla som har en Leica M2!! --att det är ingen barnlek att göra det ens i soffan?? --hur skall det inte va då när bomberna flyger kring ens huvud?? Kim bor i Kanada idag och det har varit en sammankomst med dem som var med på vägen den dagen!! –det finns berättat om denna sammankomst här!!

Ladda en Leica M4??

Alla juniorer som bara känner till digitalkameror?? --med plats för flera tusen bilder!! –kan ju ta en titt på hur den ser ut!! –den hopplösa Leica M4??

Undertecknad har aldrig tagit några bilder av riktig betydelse?? –men jag och min son Jan har varit med om en historisk händelse?? –Berlinmurens fall!! Då använde vi två Leica kameror M2 och M4!! --men det var inte så brottom då!! Det var dock ytterst spännande och jag skall berätta mer om detta i kommande bloggar!! Här är dock en bild från en av nätterna!!

Berlinmuren demonteras. På östsidan med Leica M + Noctilux och 3200 ASA film.

Inlagt 2012-06-18 06:36 | Läst 2075 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
En M4 är väl ingen match jämfört med M3 och M2. Men gängleicorna är värst...
Svar från Bob Bovin   2012-06-18 09:52
Hej Thomas!
Det håller jag helt med om, M4 är lättare att ladda. Jag valde M4 som exempel för juniorerna därför att det låg mer i tiden för händelsen. Jag vet inte vilken M David Burnett använde. Han jobbade för AP och de kan ju haft, då gamla, MP eller M2.
Mvh
Bob
Det var en historisk händelse som egentligen väger tyngre på den internationella scenen än vietnamkriget!
Det finns många bilder tagna från andra sidan muren, men denna är nog mer belysande.
Att få fram sevärda analogbilder tagna under sådana förhållanden är inte illa.
Ha de'
Johan
Svar från Bob Bovin   2012-06-18 10:03
Tack Johan!
Det var några nätter vi aldrig glömmer, jag och Jan, det var tur att assistent Ninni inte var med ty vi kom ifrån varandra i folkmängden på fel sida av muren flera gånger.
Jan och jag har gett ut en e-bok, Berlinmurens fall, ISBN13: 9789197800570. Den är gratis på biblioteken. Den finns också på engelska som pappersbok, The Berlin Wall Falls: A Photographic Essay, ISBN-13: 978-9197800563, och finns på Amazon.
Ha det bra
Bob
Då fanns det anledning för en reportagefotograf att ha två kameror!
Men ändå så togs det bra bilder på den tiden, undrar hur det kom sig! ;)
/Bengan

Ps. Tror det va Winogrand som fick frågan om han inte missat nån bild då han bytte film.
"Det händer inget då jag byter film", så va det ungefärliga svaret! :)
Det svaret svarar nog på något annat också! ;)
Ursäkta! ;) :)
Svar från Bob Bovin   2012-06-18 10:08
Hej Bengt!
Ja, det förvånar mig att David hade tomt på film i troligen 2 kameror.
Nu kan man missa bilder även med digitala minneskort. Jag hade fullt kort på Svalbard en gång, och tro det eller ej men en isbjörn hoppade just då från ett isblock till ett annat. Den missen spelar ingen roll nu när man inte lever på bilder.
Plåtade Winogrand händelser över huvud taget??
Ha det bra
Bob
Hej Bob, jag bodde i Västberlin, när muren byggdes. Jag fotograferade inte på den tiden, utan tog bara en 4-minuters smalfilm. Vilken miss att inte ta dokumentära bilder, tycker jag nu, men jag hade en mental spärr, ville inte ta bilder av detta elände. Jag såg dem varje dag i tidningen, det räckte då.
Någon månad efter murens fall var jag dock på plats, då var det kul att ta bilder. Bra att Du dokumenterade rivningen!
Man tyckte nog inte att det var så krångligt att ladda en Leica M förr i tiden i jämförelse med andra kameror på den tiden. Men när Nikon F3 kom, då kändes Leica M2 plötsligt krångligt.
Mvh
Wolfgang
Svar från Bob Bovin   2012-06-18 15:39
Hej Wolfgang!
Om man lever mitt uppe i ett elände så vill man gärna glömma. Speciellt om man är yngre.
Spara din smalfilm till barnbarnen.
F3 var en bra kamera, bortsett från att dess exponeringsmätare aldrig fungerade i mitt exemplar. Jag köpte denna i Tokyo och et var nog ett misstag.
Ha det bra
Bob

Innehållskategorier