SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4164. Autofokus med alla dina objektiv?? –det vore väl nått??

Det låter ju som en utopi?? –men dagens utbud av adapter varianter lägger grunden till den möjligheten?? Det kinesiska Techart bolaget tillverkar flera adaptrar som utnyttjar kamerans elektronik.

För närvarande kan Techart samverka med Nikon Z, Hasselblad och alla av de senaste Sony a7xxx. Vi har en Sony a7RII och har använt den Techart LM-AE7 i flera år. Nyligen köpte vi den senaste Techart LM-AE9 som skall vara snabbare?? Man ser redan skillnaden på utsidan:

Jämförelse av Techar LM-EA9 (överst) och den äldre LM-EA7

Den nya modellen har ett bakstycke med lagring av styrprogram, som kan uppdateras enkelt via USB-kabel till dator. Det är en stor skillnad mot den äldre adaptern som uppgraderades via BT. Om man lämnade den gamla adaptern på kameran hela tiden så dränerades kamerans batteri även när allt var avstängt?? Kanske var den kopplad till de kinesiska datorerna?? Den nya adaptern har fyra små motorer som för objektivfästet ut och in 4,5 mm. Den gamla hade bara en motor i den stora klumpen under adaptern. Den gamla fungerade bra men den nya är snabbare och tystare. Den kan också samverka med ansikts- och ögonigenkänning i kameran. Fokus kan också sättas i ett större område i centrum. Vill du veta mer kan du kolla 35mmc.com .

Till det yttre ser den gamla modellen mer elegant ut?? --men den nya har stabilare rörlig del som skall klara upp till 700 g tunga objektiv utan att vobbla.

Seniorplåtis har testat LM-AR9 med en Summicron 35/2 lins från 1963 och det är en suverän kombi.

Sony a7RII + Techart LM-EA9 + Summicron 35/2

Den här uppsättningen fungerade tyst och snabbare än tidigare adapter. Gårdagens bild var tagen med den här kameran. Min vän blomsterhandlaren har börjat jobba med alla prydnader gjorda av grankvistar. Vi visste från tidigare att den här gluggen ger utmärkta färgbilder trots ålder?

Blomsterhandlaren med granruska i Lund anno 2022-11-25

Inlagt 2022-11-30 07:52 | Läst 1033 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Har läst om det, verkar otroligt, och det är ju inte 1 April idag! Hur snabb är den med fokusering?
Svar från Bob Bovin 2022-11-30 17:27
Hej,
Jag fattar inte att det inte finns fler tillverkare av den här typen av adapter.
Det fungerar alldeles utmärkt och enkelt. Den gamla adaptern hade svagheten att tunga objektiv på sikt skadade mekanismen. Men min fungerar ännu. Den nya är stabil med fyra motorer. Den är inte så snabb som ett modernt originalobjektiv till Sony. Men den är tillräckligt snabb för gatufoto.
Jag tycker det är så kul att jag kan använda en glugg tillverkad 1930., med autofokus.

Ha det väl
Bob
Låter jätteintressant! En liten hake är alltså att det bara funkar med vissa spegelfria kameror och jag har ingen sån. Men ändå, kul att möjligheten finns!

Fattar jag rätt att man köper adaptern och sen tillsatser för att den ska klara fler objektiv? Går det att ställa in kameran så att shake reduction anpassas till brännvidden?

Snygga bilder hela vägen och inte minst den med Summicron 35/2. Tror den bilden skulle funka minst lika bra i svartvitt = 100 % nostalgi!
Hej Måns,
Många av SR objektiven går utmärkt på spegelfria kamera. Till exempel Leica R objektiv är super på Leica M fattning.
Techart Lm-AE9 adaptern för Sony kameror har M fattning men det finns massor av adepter mellan andra objektivfattningar. Jag kör mycket med Leica M39-M adapter. Dvs det blir dubbel adapter.

Ja, man kan tala om för adaptern vilken brännvidd man använder. Det är oklart för mig om Sony använder det med IS förutom att skriva in det i EXIF. Hur som helst Sony använder sin IS i vilket fall.

Ha det väl
Bob
Måns H 2022-12-01 10:11
Tack för info, ser fram mot fler bilder tagna med gamla godingar!
Hej Bob, en fråga till dig som kör mkt med adapter. Finns det TechArt-adaptrar för Zuiko till Sony E? Jag har snabbtittat lite men inte enkelt hittat något, det enda jag hittar är rena adaptrar helt utan kommunikation mellan kamera och objektiv. Där finns en som sägs vara bra, tyska Novoflex, men ett par tusenlappar för ett rör med olika bajonettfattningar i ändarna........Hälsningar/ Björn
Svar från Bob Bovin 2022-12-02 07:50
Hej Björn
Eftersom Techart LM-AE9 har Leica M fattning måste du ha en adapter för OM till Lm mellan, så är det för alla objektiv med annan fattning är Lm. En sådan adapter finns att köpa här till exempel
https://www.kentfaith.se/KF06.167_olympus-om-objektiv-på-leica-m-kamera-adapter?gclid=EAIaIQobChMI0byJ5Kna-wIVRaOyCh0eiQRoEAQYCiABEgImZ_D_BwE

Men även Techart själva säljer en hel del adapter bl a OM:
https://techartpro.com/?product=lmea9

Lycka till

Bob