SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4188. Analog fotografi återtar mark?? –ungdomens riktiga foto

Det gläder en gammal senior att den analoga fotografin får en ny renässans?? Mer och mer film format framställs och nygamla kameramodeller tillverkas igen??

De som följer med har sett att Leica M tillverkas igen och Pentax signalerar utveckling av en ny analog modell?? –baserad på modifiering av gamla ritningar. Det kan inte vara lätt att starta upp mekaniska kameror igen antar man. För många som hade det i fingrarna är väl pensionerade till soffan. Mekanik är något helt annat än elektronik och frågan är om det är mekanik som är mer beständigt?? Väl skött mekanik kan i alla fall leva mer än 100 år?? Det bevisar den här kameran:

Leica Standard med objektivet Summar 5cm 1:2 från början av trettio talet

Seniorplåtis kan garantera att denna kamera fungerar perfekt med en rulle färgfilm. Den bästa bilden i den nästan färdiga boken om Lund som seniorplåtis just nu editerar är tagen med denna Leica klenod. Faktum är att du kan köpa en liknande kamera från den här tiden för mellan 5 och 6 laxar. Kolla t ex nästa lpfoto.se auktion i mitten på februari.

Om du vill ha en något modernare kamera kan du kolla in vad Canon kan erbjuda från 50-talet.

 Väl använd men perfekt fungerande Canon P med Canon 50mm 1:1.8

Inlagt 2022-12-24 05:25 | Läst 682 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Framtiden e vår Bob! :) God Jul!
/Bengan
Svar från Bob Bovin 2022-12-24 09:35
Hej,
Det finns ju förutsättningar och så får man hoppas man hänger med.
Njut av en God Jul
Bob
Det var en fin bild på Standard. Kan röra en gammal Leicaentusiast till tårar!

Sedan håller jag verkligen med om att det är kul att unga människor fått upp ögonen för fotografi med film, och för mekaniska kameror. Ändå - man skall inte ställa för hårda ingångskrav. Skulle jag utan speciella förkunskaper börja med en mekanisk kamera i handen, så skulle det vara bra om det exempelvis var en Olympus OM-1 från 1970-talet.
Svar från Bob Bovin 2022-12-24 09:43
Hej Peter,
Tackar, fint att du gillar en enkel skönhet.
Jag håller helt med dig, OM-1 var banbrytande med liten storlek men utmärkt mekanik. Vi använde OM-2 och 4 på jobbet för att plåta plastmodeller av atomstrukturer. Fyran drog dock mycke batteri.
Ha en God Jul
Bob
Wolfgang 2022-12-26 17:25
Peter, jag har en OM-10 som funkar bra. Det är den enklaste av OM-modellerna. Den kan jag fotografera med helt manuellt och mekaniskt. Den är kanske inte sämre än de andra modellerna när det gäller de basic funktionerna? Mvh Wolfgang
Jag är stum av beundran, när jag ser den gamla Leica, men även Din Canon P är vacker!
Den gamla Leica Standard funkar säkert fortfarande som den ska. och då är den 90 år gammal!
Den äldsta kameran som jag har, en Contaflex Super. är från 1967, alltså 55 år gammal och den funkar utmärkt. Och då måste jag tänka på våra digitala kameror som blir mindre värda som åren går och det är inget nostalgiskt med dem när det gäller det tekniska resultatet.
Om man tänker på en nytillverkad Leica M6 och dess värde i framtiden i jämförelse med en digital Leica M, så tror jag att den nya Leica M6 är en bättre investering än någon av de digitala Leica M.
Mvh Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2022-12-26 19:28
Hej Wolfgang,
Den Leica kameran är lite av en favorit. Den har allt det nödvändiga. Sätter man Hektor 2,8cm 1:6,3 så är enkelheten total. Man behöver bara fundera på ljuset. En nästan fullvärdig kamera för gatufoto.
Min fösta småbildskamera var en Contaflex 1956. Den var en bra kamera för sport. Jag fick jobbet på tidningen Östgöten med bilder från den.
God fortsättning
Bob