SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4199. Färgbilder med gamla Leitz Summar 5cm 1:2?? –du skojar väl??

Det är välbegripligt om många tycker att det här är trams och bakåtsträvan?? –att använda gamla semiantika objektiv för att ta bilder?? När det finns nya supervassa varianter till hyfsat pris??

Man skall helt enkelt använda det bästa tänkbara som industrin kan prestera?? Nu är det här en mycket förstålig ståndpunkt då den är grunden till industriell utveckling?? –många måste ständigt köpa nytt?? Om du inte gör det så är du en bakåtsträvare?? –och vem vill va det??

Vi är några stycken som är intresserade av att försöka förstå vad utveckling och historia är?? Vi är kanske nyfikna på hur funkade gamla grejer som tillverkades med betydligt enklare verkstyg i industriella processer?? Inga datorer fanns och en skomakare kunde laga en sko och tillverka en också med enkla verktyg. Man kunde gjuta och svarva i mässing och slipa glas till en lins med hög precision. Rent hantverk av hög standard. I Wetzlar tillverkade skickliga hantverkare på Leitz det ljusstarka objektivet 1932. Då var de flesta av oss inte födda?? Slå därför upp det året på nätet så inser du vad som hände då. Mått-Johansson revolutionerade världens mekaniska industri??

Leitz Summar 5cm 1:2 monterad på Sony a7RII med Techart LM-AE9

Men hur står sig ett objektiv som Summar idag?? --90 år senare om vi sätter det på en nästan maxad kamera som Sony a7RII?? En extern uppsättning fyra mikromotorer gör objektivet till autofokus. Vi går ut en regnig mulen morgon i byn och sätter bländaren på full glugg bländare 2.

En vintermörk decemberdag i Lund anno 2022-12-29

Inlagt 2023-01-04 07:33 | Läst 912 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det e inget trams det här! Det är både intressant industrihistoria och framtiden!
Återanvändning e framtiden! :)
Mera sån't! :)
/B
Svar från Bob Bovin 2023-01-04 18:35
Hej Bengt,
Vi återkommer med bilder som belyser problemen med nya Techart.
Ha dagen
Bob
En lätt men vacker oskärpa. Snygga bilder.
Sedan handlar ju en hobby aldrig om att göra saker och ting på det mest effektiva sättet - det handlar om att göra saker på det roligaste sättet. Det är själva hobbyn.
Svar från Bob Bovin 2023-01-04 18:36
Hej,
Jo så är det nyfikenhet om funkar även idag.
Ha dagen
Bob
syntax 2023-01-04 19:40
Om jag inte minns fel så är din Summar AR-behandlad i efterhand? Det betyder ju en hel del för resultatet här. Sedan är det ju då inte heller frågan om originalprestanda som du visar.
Svar från Bob Bovin 2023-01-04 20:08
Hej,
Så är det och då måste det ha blivit ordentligt rengjort. Troligen hände det på femtiotalet.
Ha dagen
Bob
Snyggt Lundareportage (och mouth-watering från Holmgrens korvsortiment; nostalgiska känslor vaknar...). Sparkar mig själv där bak för att jag sålde mitt Summar! Det blev vackra bilder....

Men Techart i all ära, de här motiven hade du lätt satt rätt skärpa i med ett gammalt Leica II-hus också. För att inte tala om en M9:a (fast det sistnämnda lär ju vara omöjligt enligt vissa gurus här på sidan.... Konstigt nog går det alldeles utmärkt med min).
Svar från Bob Bovin 2023-01-04 18:48
Hej Per,
Korvnostalgi kan va farligt. Man får inte vänta för länge.
Jag börjar nog bli lite bekväm och gatufoto kräver en del kvickhet. Speciellt som jag sällan tittar i sökaren. När det är 5cm objektiv måste man ju kolla vad som är med.
Ha dagen
Bob