SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4201. Vackra Austfonna?? --en stor glaciär i Nordaustlandet

Vad är vackert?? –det är mycket svårt att definiera?? Kan det vara så att det är en personlig känsla?? Det som är vackert för någon, kan vara likgiltigt för en annan?? Men varför är det så??

En roll spelar varje individs erfarenhet och upplevelse i livet?? Man får en samling bilder i huset som graderas?? –omedvetet?? Sedan finns det intressen och yrke som också präglar hjärnans kartbild?? –som ger referensen till just det man tittar på??

Om man tycker om att fotografera så är det också något som har betydelse?? --nämligen verktygen för att göra en bild?? Det blir så att några kameror blir vackra?? –medan några blir nästan likgiltiga. Precis som en musiker kan tycka det egna instrumentet är vackert?? Det kan vara så att även detaljer av verktygen är vackra??

Vad händer då?? –jo en fotograf vill kanske avbilda något som är vackert?? Helst då med en vacker bild?? Notera att andra människor kanske inte alls tycker att så??

Ljuset är viktigt för objektivet, inget ljus ingen bild. Objektivet är Canon 35mm 1:1,5

Människan är en del av naturen och det präglar säkert vår känsla för vad som är vackert?? Därför upplever vi ofta känslan av skönhet oftare i den rena orörda naturen?? Det tråkiga är att det idag är svårt att hitta opåverkad natur. Man skulle tro att långt uppe i norr skulle chansen va bättre för att få se naturlig natur?? Uppe i Svalbard finns den tredje största glaciären, Austfonna, som glider ut i havet från den stora ön Nordaustlandet i östra Svalbard. Under de fem åren vi såg den här glaciären drog den sig tillbaka mer än två hundra meter?? –uppmätt av kapten Per via satellit och vattendjupradar??

Glaciären Austfonna anno 2011-09-06

Med sin blandning av söt- och saltvatten är detta fina vatten för fiske om man är en säl??

Inlagt 2023-01-06 07:50 | Läst 1419 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Bob, jag håller helt med Dig!
Ljuset i en bild är avgörande, inte objektivets skärpa. Första bilden är mycket vacker tack vare ljuset och bildkompositionen och glacieren är vacker på annat sätt. Det tycker jag fast jag inte inte har sett den i verkligheten. Fint att Du fick med sälen! Mvh Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2023-01-06 21:03
Hej Wolfgang
Jo men visst ljuset gör bildens skönhet och innehåll.
Den här glaciären är alltid ny, när man än kommer dit. Ljus och vatten spelar olika varje gång. Den här gången kom en säl förbi, det blev inte sämre.
God natt
Bob