SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4223. Återbesök hos Summicron 35/2 version 1

 Summicron objektivet med 8 linser i symmetrisk dubbel Gauss symmetri kostar idag lika mycket som en ny Summicron 35/2 ASPH. Du får lägga upp minst 40 laxar trots en ålderskillnad av nästan fyrtio år!!

Seniorplåtis har kvar sin Summicron från 1963 och den är i utmärkt skick??

Leica Summicron 35mm f2 version 1 från 1963

Det här är en riktig Globetrotter som varit på många resor till sex kontinenter?? Den har bara missat Antarktis. Den har haft CLA flera gånger. Vår erfarenhet av denna trotjänare är att den är utmärkt för fotoflanerare. Nu när Techart LM-AE9 finns så har den ju också väl fungerande autofokus.

Standard inställning i dagsljus är bländare 5,6 och ungefär två tusen dels sekund. Bilder med den inställningen blir skärpemässigt utmärkt och färgåtergivningen är en hitt.

En fotoflanörs upplevelser i Lund anno 2023-01-27

Inlagt 2023-01-28 08:02 | Läst 661 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Den som spar, han har... :-)
Svar från Bob Bovin 2023-01-28 11:22
Hej,
Det är en följd av uppfostran som enda barn. Min mor var vad man sa ekonomisk på en lön från en styckmästare i Konsum.
Än idag är det svårt att skiljas från något, man får nästan alltid ånga en försäljning.
Ha en bra weekend
Bob
syntax 2023-01-28 11:54
Du har rätt - men det lönar sig inte att gråta över spilld mjölk... :-(
Tänk om jag hade hållit dom exklusiva objekt jag har ägt! Exempelvis den svarta M3 med svart Summilux 50 som jag visar i min introduktionsblogg:
https://www.fotosidan.se/blogs/syntax/ilford-kodachrome-5.htm
Vad tror du dom grejorna skulle kosta i dag?
Svar från Bob Bovin 2023-01-28 15:50
Så där 700 000 minst.
/B
Oj oj, mitt 35 V1 är inne på rundsmörjning (trögt i kyla); nu börjar jag verkligen längta efter det! Mitt köpte jag begagnat för att ha till min M2, i mitten på 80-talet för runt 1500 kr... Nog den på sikt mest räntabla investering jag gjort!

Fina Lundabilder också! Din bok anlände häromdagen, och där får jag ju mitt lystmäte! Härligt.
Svar från Bob Bovin 2023-01-28 15:49
Hej Per,
Den passar fint till din M2.
Tack för att du gillade din Lund bok. Den betyder mycket att höra från någon som är utanför min familj.
Får jag fråga vem som tryckte din bok?
Ha en fin weekend
Bob
elgenper 2023-01-28 16:49
Det står "Printed in Poland by Amazon Fulfillment, Wroclaw". Trycket är helt OK, men kanske inte toppklass när det gäller färgåtergivning (fr a tendenser till "out-of-gamut" här och där). Stor reservation för att jag inte sett originalen, men de bilder du visar här i bloggen ser bättre ut på min kalibrerade skärm.

För den typ av bilder det handlar om tycker jag inte det stör, men en ren naturbok kanske hade varit tveksam. Men, innan du frågade hade jag inte ens reflekterat över det här, vilket väl visar att det handlar om rena petitesser. Bildinnehållet är det man fördjupar sig i!

Och bindning o papperskvalitet är utmärkta!
Svar från Bob Bovin 2023-01-28 20:46
Tack Per för ditt svar. Det polska tryckeriet är ganska bra. Jag håller med om att färgen inte alltid är korrekt. I vissa bilder är färgen inte kraftfull nog. Kontrasten är lite för låg.
Pdf filen de trycker från är genererad i InDesign. Där finns en viss möjlighet att styra färgerna, men jag är inte skicklig nog. Men pdf filen jag skickar iväg ser korrekt ut på min skärm, men steget in i deras maskiner har jag ingen aning om. Det är priset man får betala för den låga produktionskostnaden.
För en gatufoto bok i färg är det inte så kritiskt, men för nästa bok Ice edge living blir tryckningen mera kritisk. Men det är fattigmans ok.

Ha det gott
Bob
Vilken skatt! Javisst, färgerna är verkligen fina! Mvh Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2023-01-28 11:29
Hej Wolfgang.
Den har varit till stor glädje under alla resor. I våran bok om London var alla svart-vita bilder tagna med den kameran. Tri-X såklart.
Ha en skön weekend
Bob