SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4242. Leica kamera levererad den 22 januari 1926

Äntligen har vi fått bekräftat från Leitz arkivet att vår Leica #1002 blev levererad den 22/01 år 1926. Tyvärr finns det ingen notering om vart den levererats och inte heller till vem.

Vi fick ett e-mail från Peter Brieger från Customer Care, Produkt Support, Leitz Camera AG. Han bekräftade kamerans existens. Vi köpte kameran på tradera.se 2019 från en handlare i Täby som säljer dödsbo ägodelar. Vi betalade 7500 kr och handlaren förstod nog inte kamerans betydelse. Denna ursprungliga Leica I var uppgraderad till Leica II någon gång 1932 – 35 då Leica II blev populär med sin inbyggda avståndsmätare.

Leica #1002 i Leica II skrud

Kameran fick service och rengöring hos Jonas på Analoga kameror i Sundbyberg och han kunde dokumentera att No 1002 finns också inne i kamerahuset.

Enligt Leica arkivet finns det inget noterat uppgraderingen i Wetzlar, men det är inte ovanligt för större orter som London, New York och kanske Stockholm hade egna Leica verkstäder som gjorde uppgraderingar.

Numreringen inne i kameran

Många undrar väl varför man köper gammal kamera som denna?? –de går väl inte å plåta med den. Jorå, det är bara att sätta en samtida glugg som denna och plåta med negativ färgfilm. Om man skannar negativen så kan det bli både bra färgbilder som svart-vita bilder. Vem har sagt att bilder måste va superskarpa. Det är ju innehålet som betyder något:

Leica #1002 och Elmar f=3.5cm 1:3.5 med negativ färgfilm

Om någon vet något om Leica affärer i Sverige på 1920-talet så hör av er.

Inlagt 2023-02-16 06:38 | Läst 1262 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
En mycket snygg Leica II. Precis lagom slitage för att ge en trevlig patina. Du borde försöka hitta en Elmar i Nikel, för att göra lyckan fullständig.
Det är ju ingen slump att inbyggd avståndsmätare blev populärt runt 1932/35 - Contax kom med den nyheten just 1932.
Svar från Bob Bovin 2023-02-16 19:03
Hej Peter,
Jag har en mycket tidig Elmar 50/3.5, med den gamla glansen. Den här 35an är faktiskt äldre och utan nummer. Enligt experter i Wien är det en gjord för Leica I och var en Ni variant som förkromades, eftersom det hade blivit populärare.
Knas men mänskligt.
Ha det väl
Bob
syntax 2023-02-16 20:59
Stämmer fint med mina informationer. Krom blev plötsligt väldig inne i mitten av 30-talet, och svarta kameror ned Nikeldetaljer, motsvarande ute.
Fint det här Bob, och kul! :) Och kameran har ju varit på Tårtan också! :)
/B
Svar från Bob Bovin 2023-02-16 19:04
Hej Bengt,
Jo, Maria och Andreas tog ju med den till Tårtan för bedömning från dess experter.
Mycket tacksamt.
Ha det väl
Bob
Spännande story! Avtrycket ser lite speciellt ut, är det en sån där tillsatsförhöjare? Tror Bengan skaffade en och skrev om förbättrad ergonomi.

Intressanta bilder!
syntax 2023-02-16 11:38
Den här tillsatsen handlar inte i första hand om förbättrad ergonomi i största allmänhet. Den gamla Leicans ganska enkla slutare innebär att slutartidsknappen roterar under exponeringen. Har man till exempel handskar på händerna, så kommer man lätt åt knappen under exponeringen/rotationen - och en förstörd exponering är ett faktum.
Det här är en väl känd och fruktad svaghet i funktionen/handhavandet av den gamla Leican, så många föredrar att ha förhöjningstillsatsen på för jämnan.
Svar från Bob Bovin 2023-02-16 19:12
Hej Måns,
Det tillbehöret till äldre Leica är mycket behagligt. Avtrycket blir mjukare. Det kom nog till vid utveckling i Leica New York och såldes mest där, men togs upp även i Europa. De är mycket svåra att få tag i. Någon enstaka per år på e-bay. Man får lägga mer än 1000 kr för att få tag i. Jag har två, men funderade på att låta en verkstad i tillverka nya och sälja på nätet. Men verkstaden tyckte det var för svårt och för liten marknad. Märkligt för den består av tre delar. Men svårast var att tillverka fjädern.
Man undrar hur vi kom till månen.
Ha en fin kväll
Bob
Måns H 2023-02-16 20:14
Är det en spiralfjäder?

Jag var med kring 1950 på Stockholms Fjäderverkstad och såg hur det gick till. Dom hade en svarv. i den en lång stång. Fjädertråden, nån sorts pianotrådskvalite, fanns på spole bredvid. Tråden sattes fast. Sen hade dom ett rätt så enkelt verktyg som klämde fast tråden mot stången. Startade svarven, fjädertråden stukades på, det blev en meter tätlindad spiralfjäder på nån minut.

Sen kunde man klippa ut de bitar man behövde och själv dra ut om man ville ha en kompressionsfjäder. Eller låta verkstan göra också det jobbet.

Fjädrar måste finnas att köpa även nu! På g-d.stiden sålde Clas O fjädersortiment.
Otroligt gammal, nästan 100 år! Fint att Du lätt serva den och att Du fotograferar med den och visa oss resultatet, vilket är överraskande utmärkt! Den kom alltså 1926 strax efter hyperinflationen med den tyska Reichsmark som praktiskt blev värdelös. En ny ekonomisk tid började efter 1924 med en ny valuta som kallades för Rentenmark och den här kameran har då bevisligen betalts med den nya valutan. Många hade förlorat sina förmögenheter under inflationen, så det var säkert en nyrik person som hade råd att köpa den. Mvh Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2023-02-16 19:25
Hej Wolfgang
Tack för att du ger den ekonomiska bakgrunden vid den tiden 1926. Den kan ju mycket väl ha sålts till en nyrik tysk.
Men eftersom vi köpte den i Täby från ett dödsbo, så hoppas vi att det var en välmående Stockholmare. Jag har svårigheter att tränga fram till om det fanns flera Leica säljare i Stockholm 1926. Rykten säger det fanns i NK. Frågan är sedan om affärernas handlingar bevarats i några arkiv i vårt land.
Ha en fin weekend
Bob
Wolfgang 2023-02-16 19:33
Bob, vid närmare eftertanke, så har Du rätt att det var troligen en Stockholmare. Han behövde nog inte varit så rik, eftersom valutakursen var säkert fördelaktig för en svensk. Tyskland behövde ta in utländsk valuta! Mvh Wolfgang
Snacka om att åldras med behag.
Mycket intressant historia.

MVH J O
Svar från Bob Bovin 2023-02-16 19:17
Hej,
Det är en skönhet och så ändamålsenlig. Den optimala bildmaskinen. Jag har två stycken, den 274:e som tillverkades före jul 1932. Å så denna uppgrader.
Å de fungerar oklanderligt.
Ha det gott
Bob