SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#425. Klimatförändringar?? –då frös isen här?? –eller vad är en nyhet??

Alarmsignalerna blir allt tydligare!! –vi påverkar klimatet allt mer?? –genom att fortsätta att förbränna fossila bränslen i våra bilar!! Genom att hugga ned regnskogarna försämras våra möjligheter att överleva??

Regnigaste juni månad på hundra år i vårt land!! –nyheter på kvällstidningarna?? Viktigt?? --för det påverkar oss i nutid!! –semestern blir regnig?? Vad som händer på längre sikt intresserar oss mindre?? –också pressen. Likafullt visar sattelitbilderna att årets vinteris i Arktis var under medelvärdet för de senaste 30 åren!! --indikationen på att vi förbränner mer och mer av fossila bränslen!! --sedan starten av den industriella revolutionen!!

Politikerna?? --och därmed vi!! --struntar i detta, för det drabbar inte oss!! –utan våra barnbarns barn…… Vi borde ju begripa något?? --för även i en människas korta livslängd så ser vi förändringen!!

Jag skall ta ett exempel?? I slutet på 50-talet var jag liten juniorplåtis på tidningen Östgöten i Linköping?? –du har läst det förut?? På den tiden värderade man nyheter i tidningen på ett helt annat sätt än idag?? Då blev man utskickad att fotografera en så betydelselös?? –i dagen mått mätt!!  --händelse som att spola ny is på Folkungavallen!! Mörkret hade fallit och jag fick ta till blixten och Rolleiflexen för att fota när två gubbar spolade vatten på en grusplan?? Det var inte lätt att göra något roligt?? –i bildväg av det. De här två bilderna la jag in till redaktionssekreteraren!!

Den första bilden kom in i tidningen, och hade bildtexten:

I går kväll började man spola ishockeybanan på Folkungavallen. Man kommer nu att jobba i skift fram till söndagen för att om möjligt få banan färdig. Karl Pettersson svarade för att vattnet spolades ut så tunt som möjligt över rören.

Det var nyheter som hette duga det!! Karl hade en kul mössa med märke!! –men slangföraren med sportmössa!! –troligen av lägre rang?? --har man inte namnet på!!

Redan då hade man börjat med kylda rör i marken för att få is?? –något årtionde tidigare spelade man bandy på insjöarna i trakten. De första konstfrysta banorna kom i mitten på femtiotalet i Stockholm och Karlskoga.

I vår tid har man ibland inte snö för skidåkning i Dalarna!! Så kom inte å säg att du inte märkt förändringen av klimatet!!

Inlagt 2012-06-27 06:59 | Läst 8658 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Kul historiebeskrivning. Jag hade dock vald bild 2 om jag var bildredaktör, men jag antar att valet även har med hur resten av uppslaget ser ut.
Svar från Bob Bovin 2012-06-27 09:21
Tack Tommy!
I gamla tider hade bilder med mycke folk prioritet. Design av sidor vet jag inte om man visste vad det var på en landsortstidning.
Ha det bra
Bob
Det är roligt med bilder från förr om man dessutom har koll som du med en bra text till/ hälsn Danne
Svar från Bob Bovin 2012-06-27 10:23
Tack Dan!
Nostalgi är en positiv känsla, för de flesta.
Ha det bra
Bob
Kunde man spola ishockeybana i juni på 50-talet?
Jag tror att vädret är så instabilt för att det är så nära till nästa istid :)
Tycks iaf vara rätt beslut att inte åka till Sverige i "sommar" :)
Ha de' ändå
Johan
Svar från Bob Bovin 2012-06-27 16:45
Hej!
Nä man spolar inte ute i juni! Det var nog november, gissar jag.
Idag var det härligt väder i Malmö, så kom till Sverige alla som kan.
Ha det bra
Bob