SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4251. Vasaskolan klass 9Ba

De sista året i enhetsskolan i Linköping hade jag klassföreståndarens tillstånd att ha med mig kameran i skolarbetet?? Det blev många 6x6 rullar Tri-X som framkallades i DK-50.

Rektor och lärare visade mig ett fint förtroende genom att låta en tonåring fotografera vardagen i en skola. Snart vande de sig att kameran var med på lektionerna och att Hasselbladarens klonk hördes då och då.

Femtio år senare ordnade Östergötlands Länsmuseum i Linköping en separatutställning med bilderna från Vasaskolan 1959. Samtidigt gavs en bok ut: En skola 1959. En elevs fotodagbok.

Det var roligt att träffa några gamla klasskompisar och även lärare. Här är några bilder visade på utställningen:

Vasaskolan i Linköping anno 1959. 

Inlagt 2023-02-25 07:45 | Läst 957 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Det här e fint Bob, mycket fint fotat! Och nära fotat! Och en bok av det hela! Respekt! :)
/B
Svar från Bob Bovin 2023-02-25 11:41
Hej Bengt,
Man tackar för uppskattning. Jag kunde gå nära, för ingen brydde sig om den knäpparen.
Ha en skön dag
Bob
Ett riktigt bra bildreportage! Imponerande.
När jag såg bilden på prästen, skrattade jag nästan högt.
Svar från Bob Bovin 2023-02-25 11:44
Hej Peter,
Det gläder mig mycket att jag fick ge dig ett skratt. Jo, den prästen kom varje fredag och höll morgonbön. Närvaro var obligatorisk. Nåja, en kvart kunde man stå ut med.
Ha en bra weekend
Bob
Med klassföreståndarens tillstånd. Bra gjort av er båda! Fascinerande bilder. Ibland fluga på väggen (inne på tjejtoan) ibland med posör (han bredvid gastuberna) och så slagsmålsbilden som ju uppenbarligen togs i dokumentärt syfte.

Jättebra att du också gjorde bok. Finns nu på Bokus!

Fascinerande inblick också i en för mig annan skolvärld. Enhetskolan var väl ett steg på vägen mot nuvarande grundskolan? Jag gick i gossläroverk, förvisso ett progressivt sådant men ändå rotat i äldre tid. Inga tjejer. Utan kakel på väggarna i toaletten. Men klassen hade eget klassrum. Morgonbönen i aulan ledde av kristendomsläraren som ryktades vara en präst som tappat tron och övergått till läraryrket. Han uppträdde alltid med låg armföring inget finger i mot himmelen.

Gillar starkt alla bilderna inkl selfien, schwung i den! Tack för att du visar oss!
Svar från Bob Bovin 2023-02-25 11:55
Hej Måns,
Jag hade tumme med Torbjörn, jag var hans ordningsman i 3 år.
Tjejtoan vågade jag inte ned till. På den tiden var det ingen dörr till båsen. Inställer var det handfat innan man gick in till matsalen. Där stod ofta tjejerna och fixade busken.
Präster kunde va hårda på den tiden. Min konfirmationspräst delade ut rungande örfilar om man knystade.
Jag blev bra kompis med Hasselbladaren du ser på bilden. Jag tog mycket med fotboll och sport med den sökaren.
Ha en fin weekend
Bob
Måns H 2023-02-25 12:46
Tack för mer inblick! På min skola (Norra Real i Stockholm) förekom ingen som helst våldsutövning från lärarna och knappt elevslagsmål heller. Fast visst var det ofta stökigt ändå upp till 40 i klassen funkade inte så bra.

Ingen kamera alls vad jag minns. En gång spelades dock en långfilm in, "Sista ringen", en dålig efterföljare till "Hets". Skolan var upp och ner under inspelningen, rektor ångrade att han gav tillstånd, men filmen saknar dokumentärt värde, allt var fejk utom att lokalerna kom med i bakgrunden nån gång.

Dina bilder är ju autentiska, t o m han med gastuberna ser jag nu, och tar tag i en på riktigt!
Svar från Bob Bovin 2023-02-25 19:20
Hej Måns,
Norra real? Det är ju en skola med gott ryckte. Där är det nog ordning och reda. En av våra barnbarn har just gott ut och börjat på KI.
Så fin skola fick jag aldrig gå på.
Bob
Måns H 2023-02-26 00:38
Schysst skola, ja. En av mina studentkamrater berättade i samband med ett jubileum att det bästa som hänt honom i livet vr hans fru och Norra Real. Han hade blivit mobbad i ett tidigare läroverk och mamman såg till att han flyttades till Norra Real där sånt inte förekom. En annan och bättre värld.

Att jag hamnade där var av geografiska skäl, min familj bodde inom upptagningsområdet. Sen var dom schyssta och jag fick gå kvar sista två åren fast vi flyttat ända till Solna.

Allt var inte så fint. Toaletten nåddes utifrån, var utan avbalkningar eller bås, inga toalock, i stort sett ingen uppvärmning och svarta asfaltstrukna väggar. Första skolan jag ritade såg jag till att få låsbara toaletter vid klassrummen, med lagom mycket kakel och förstås uppvärmda.
Fantastiskt! Sant tidsdokument, äkta vardagsbilder ända in i kaklet. Härligt det fanns några som faktiskt gjorde det - fotograferade/dokumenterade.
Svar från Bob Bovin 2023-02-25 12:03
Hej Stefan,
Det finns inte en arrangerad bild i den boken. Det behövdes inte. Inte ens han med gastuberna. Han bara stod där. Han va cyklist i CK Hymer. Han va bra junior och vann en del tävlingar. Han gjorde en fin uppfinning, alla ”liftback” som finns bakpå alla lastbilar idag var hans uppfinning.
Ha en fin weekend
Bob
Mästaren har talat.
Bilderna talar för sig själv.
Givetvis är texten och sammanhanget också viktigt.
Fotografi som bäst.

Tack för detta!

(När jag stöter på en sådan här artikel så känns det ungefär som att två småjannar gör upp bakom min rygg.
En säger att det är lika bra att du slutar publicera dina egna meningslösa bilder och inlägg. Medans den andre får inspiration, vill bli bättre och utvecklas. Lära sig något av mästarna)

MVH J O
Svar från Bob Bovin 2023-02-25 13:41
Hej Jan Olof,
Tack för din uppmuntrande kommentar.
Bra att du har en gubbe som manar på att plåta vidare. Alla har talang till nöje.
Ha en fin weekend
Bob
Hej Bob.
Meget imponerende - stor respekt.
Mvh. Erik.
Svar från Bob Bovin 2023-02-25 13:43
Hej Erik,
Tack för din respekt den behöver jag.
Ha en fin dag
Bob
Verkligen kul att få se. Jag studsade när jag trodde du lyckats fota på damtoaletten men jag såg senare i ett svart att det var handfat utanför matsalen. Bilden på prästen är verkligen bra och slagsmålet i snön m fl. Extra hedrande att det blev både en utställning och en bok av dina bilder.
Hälsningar Lena
Svar från Bob Bovin 2023-02-25 19:00
Hej Lena,
Jag blev glad när länsmuseum ville ställa ut bilder, De hjälpte till mycket och stod för kostnaderna för kopiorna. De behöll några i sina arkiv och resten fick jag behålla. Boken har sålt i över hundra ex och e-böcker på svenska bibliotek har varit utlånad över två hundra. Jag sätter inte vinst på mina böcker för det är ju en hobby,
Ha en fin helg
Bob
Fin bildserie där! Enhetsskolans sista klass, nian alltså, motsvarade därmed tredje klass i realskolan. Hela serien är jättefin, fastnar särskilt för bilderna på tjejtoan och prästen, hälsningar/ Björn
Svar från Bob Bovin 2023-02-25 19:15
Hej Björn,
Tack för din uppskattning. Tjejtoan är tvättfaten före matsalen i Vasaskolan.

Jag har aldrig gått i realskolan, jag hade aldrig kommit in i Karlskoga. Men så bröt jag benet och missade ett år och hamnade i enhetsskolan i Linköping. Den skolformen testades där. Jag kom inte in på gymnasiet då heller, men efter lite höjning av betyg i språk kom jag in nästa år i teknik gymnasiet i Linköping och Örebro. Så blev jag gymnasieingenjör i Örebro. Det öppnade universitetet.
Den storyn skulle aldrig en Japansk forskare tro på.

Ha en fin helg
Bob