SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4258. Vilken glugg tar du med ut som fotoflanör??

I dessa tider av våld, stöld och osäkerhet i städer?? –är det många som är försiktiga med vad de bär på magen?? –när de gatufotograferar?? Kameran är dyr och objektivet likaså??

Om vi fokuserar på vilket objektiv du föredrar?? Seniorplåtis föredrar vidvinkelobjektive från 21 mm till 35 mm och en fullformat kamera med 40 MPix eller mer.

Vad gäller priserna på objektiv så varierar de ju från några tusenlappar till nästan hundar tusen!! Om man satsar på begagnade objektiv så har man nästan samma kostnader?? –för samlarna pressar upp priserna. Vi tar ett exempel från seniorplåtis objektiv i användning?? Leitz Summicron 35 mm f2 version 1 från 1963 har blivit samlarobjekt och priser på auktioner närmar sig 50 laxar. Man undrar då om det finns något begagnat alternativ?? Å det finns flera?? --men jag har funnit att Canon ltm 35mm f2 är ett bra och billigt objektiv?? Du kan lätt hitta ett bra exemplar för 4000 kr.

Vilken väljer du på promenaden: Summicron 35/2 eller Canon ltm 35/2

Båda de här gluggarna är lite gammaldags?? –men jösses vilken färgöverföring de ger?? För vanlig gatufotografering är kvaliteten långt över vad som behövs för böcker och utställningar i färg eller svartvitt?? Med en pixel rik sensor kan man beskära kraftigt om det behövs.

Här kommer några bilder med Sony a7RII + Techart LM-AE9 + Canon ltm 35/2 med bländare 5.6.

Gatulivet i Lund anno 2023-03-02

Inlagt 2023-03-04 06:11 | Läst 749 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Leitz objektivet alla dagar i veckan.Jag är dock väldigt nöjd med min 7artisans 35mm1.2 mark2. Bättre än flera Zeiss objektiv jag testat, Köpte den för 800kr begagnad och den kommer för alltid att sitta på min Fujifilm XE1. Rensat sensorn och limmat fast den. Totalt 1800kr för kameran och objektivet. Perfekt att ha med sig i jackfickan vart man än är.
Svar från Bob Bovin 2023-03-04 08:07
Hej,
Det var en smart lösning för gatufoto. Det där är ju en ekonomisk lösning också för ungdomar.
Lycka till
Bob
Min bästa kamera för gatufoto e Fuji X100S! Totalt ljudlös, AF och oberänsat med "film!" Så varför fotar jag inte mer med den då? För det finns mer spännande grejer! :)
Det jag kan vara orolig över det e att de här spännande grejer kan gå sönder och det finns få reparatörer som kan fixa de här! Vad gäller en X100 som går sönder, så e det bara att köpa en ny!
Den kuliga just nu är Nikon FE med en 2/28 mm!
M Leican med 1,5/35:an vilar sig litet"
/B
Svar från Bob Bovin 2023-03-04 15:50
Hej,
Jag har märkt att det är så mycke oväsen i en by att folk hör inte kameran även om man kör med mekanisk slutare. Jag kör inte med elektronisk slutare på Sony a7RII.
Alla är så upptagna av att glo på sin mobil numera.
Ha det väl
Bob
Visst blir det fina färger! Men förstår vardagstjuven värdet på det du bär? Eller tar de det för en gammal loppmarknadskamera som inte är värd att sno? Ett gammalt objektiv gör att kameran ser gammeldags ut.
elgenper 2023-03-04 09:56
Nej, min erfarenhet är att de flesta tror att man "hittat farfars kamera på vinden" när man kommer med de här grejorna. Och tur är väl det! Själv har jag väldigt svårt att inte vädra mitt åttalinsiga Summicron (Wetzlar t o m, inte Canada, om nu det skulle spela nån roll) regelbundet (just nu är det på rundsmörjning; trögfokuserat i kyla).

Faran är väl att så många skriver om de här trotjänarna och deras värde, att den kunskapen sprider sig även utanför de kretsar vi vill ha kontakt med... Men det får man väl ta.

Och ditt Canon verkar ju inte så tokigt heller - eller kanske är det rentav fotografen som är viktigast för att få sådana resultat....
Svar från Bob Bovin 2023-03-04 15:57
Hej Stefan
Det har du rätt i. Gamla objektiv ser så oansenliga och billiga ut att en hälare skulle nog inte ge mer än femtio kronor för min Canon.
Nya gluggar ser dyra ut med stora glasytor.
Ha dagen
Bob
Svar från Bob Bovin 2023-03-04 16:10
Hej Per,
Jag tror inte tjuvarna är så pålästa. Jag tror väldigt få vet vad en M11 är för något.
Jag tror inte att det är så givande att ta kameror. Tjuvar vill ha snabba stålar.
Å visst är det kul att vädra en liten dyrgrip.
Lycka till med din Summi
Ha dagen
Bob
Vad gäller den där lilla Canon-gluggen 2/35 mm så har jag haft den samtidigt med min Summicron 2/35 IV och jag hade svårt att se vilken som va bäst, eller hur man nu säger! :)
/B
Svar från Bob Bovin 2023-03-04 16:27
Hej Bengt,
Jag tycker de här båda gluggarna är ganska lika vad gäller skärpa, vad gäller kontrast så är Canon bättre.
Ha det gott
Bob
Jag håller mig till det jag har, d v s Pentaxprylar, och senast igår växlade jag mellan ett 135mm veteranobjektiv (men nytt nog att ha autofokus) och en 35mm Pentax FA 2.0 som ännu är i produktion.

TAPPADE denna i gatan, justerade motljusskyddet, lilla luckan som man kan ta bort för att snurra på ev. filter hade hoppat ur, och fortsatte plåta.

Då kändes det bra att ha ett tämligen billigt fast utmärkt bra objektiv som också visade sig tåla en del.
Svar från Bob Bovin 2023-03-04 19:21
Hej Måns,
Det är säkert viktigt att man har roligt med sin kamera och objektiv. En hobby är ju för att ha kul och kanske är det en uttrycksform.
Gamla objektiv är ofta tåliga och går att laga till ett hyfsat pris.
Jag ser det också som en terapi på äldre dar.
Ha det gott
Bob
Det om gluggarna lämnar jag i fred... fattar inte så mycket ;-) men jag gillar väldigt mycket dina färgrika bilder från gatulivet i Lund.
Hälsningar Halina
Svar från Bob Bovin 2023-03-05 13:54
Hej Halina
Tackar, tackar jag blir glad när gillar bilderna. Glöm det tekniska för det är inte det som gör bilden.
Ha det gott
Bob
Jag är inte speciellt orolig, men om jag är i väldigt skumma områden betyder det att jag är ute på jobb och har hyrbil. Då ser jag till att det är en sedan, så jag kan gömma det jag inte har råd att bli av med i skuffen utan att de syns. En liten risig extrakamera kommer väl till pass då. I mitt fall en Sony Nex-7 eller Fuji X70.
Svar från Bob Bovin 2023-03-06 20:35
Hej,
Det är bra om man har en hyrbil.
Men om man är pensionär är det lätt att bli rånad. Då gäller det att ha kameror som du har.
Ha det väl
Bob