SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4261. Nu river man i Klara igen

Nä det är inte Ukraina å det är inte Turkiet?? Det är vår Corre Maria som rapporterar från Stockholm att man river i Klara igen?? Östra delen av kvarteret Snäckan skall rivas totalt??

Det är huset bredvid Sheraton hotell. Så det märkliga är att ett halvt kvarter som byggdes efter att man jämnade Klara kvarteren för sextio år sedan skall rivas av Skanska.

Det är inte Golvdesign som vill lägga nya golv, utan Skanska som river och bygger nytt i kvarteret Snäckan i Klara anno 2023-03-06

Det sorgliga är att i Klara söder om Klara kyrka låg en gång nyhetscentrum för landet utom sig?? Här fanns nästan alla tidningar i ett kvarter. Där låg Dagens Nyheter, Stockholms Tidningen, Expressen, Aftonbladet, Svenska Dagbladet och så vidare. Ständigt levererades tidningspappersrullar till tryckpressarna.

Tidningspapper leveras till Stockholms Tidningen på Klara Södra Kyrkogata 16 anno 1939

(Bild från https://digitalastadsmuseet.stockholm.se/fotoweb/archives/5021-Historiska-fotografier/Skiss/1025/SSMAB000488S.jpg.info)

På samma gata och runt om i Klara låg restauranger, barer, café och små hotell och det var livat dyngnet runt.

 

Klara Södra Kyrkogatan med vy mot norr och Klara kyrka anno 1930

De gamla bilderna är från Digitala stadsmuseet och är fria att använda.

Inlagt 2023-03-07 07:09 | Läst 892 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Det här huset byggdes ju mycket påkostat när man hade rivit tidigare i Klara. Det ligger centralt, och är/var grönklassat av Stadsmuseum.
Vad än enskilda grupper tror sig tjäna på denna rivning och nybyggnation, så kostar det oss alla som kollektiv rent gigantiska summor - i dessa tider. Har vi råd med det? För mig framstår saken som rent omoralisk. En provokation mot den vanliga människan!
Svar från Bob Bovin 2023-03-07 09:55
Hej Peter,
Det var inte bra att man jämnade Klara med marken. En gammal stad som Stockholm skall värna sin historia och restaurera.
Kvarteret som rivs nu står ju ”på en ihålig ost” med stora garage under. Det måste va svindyrt att bygga där igen. De som skall ha det nya huset har redan kontor nära Slussen. Dessutom är det många pappersvändare vars existens diskuteras av politikerna.
Nä vi har inte råd med detta. Först behöver vi ta hand om vård, skola och kommunikation i landet utom sig.
Ha det gott
Bob
SKRs nya kontor.
Svar från Bob Bovin 2023-03-07 09:58
Hej,
Och en galleria förstås. Här där det inte finns några potentiella kunder.
Ha det väl
Bob
Sverige klarade sig materiellt oskatt undan andra världskriget men rev då självt sina innerstäder, med Stockholm i täten. Ett kulturmord för att använda titeln i en offentlig rapport.

Och nu river man det återuppbyggda. Bisarrt.

Om det är Sveriges kommuner och regioner som river är det dubblet bisarrt. Dom har ju ett tämligen nybyggt hus.

Tack för rapporten i alla fall!
Svar från Bob Bovin 2023-03-07 10:04
Hej Måns,
Europa reste upp det gamla och vårt land rev det det gamla och byggde Domus. Helt enkelt sjukt.
Det är naturligtvis Skanska som river och bygger och någon stoppar våra skattepengar i fickan.
Ha det väl
Bob
Måns H 2023-03-07 17:40
Jag och familjen flyttade faktiskt från Stockholm till Gotland då Stockholm rev som värst förra gången. Målet var att hjälpa Gotland bevara Visby och landsbygden. Vi misslyckades inte fullständigt.