SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#427. Hur förstår man en gatubild?? –det är du som bestämmer??

Plåta gatufoto är frihet och ger frihet!! –men förstår betraktaren vad du menade?? Meningen med en bild väljer fotografen!! –men  betraktaren förstår inte alltid och då är bilden meningslös!!

Jag har valt två bilder från en tur i stan härrom dagen!! Båda bilderna har ett objekt som för mig var centrala i bilden. De gjorde att jag tog bilderna!! –men jag var inte säker på att de skulle gå fram. Den ena bilden kan vara i färg eller svartvit, men den andra måste vara i färg.

Ta dig en stund och fundera på vad du tycker är meningen med de här bilderna??  Det är inget alvarligt menat, kanske det är humor inblandat?? –något som jag tycker borde förekomma mer i bilder!!

Kamera: Olympus E-PL1 + Lumix 14/2,5

Inlagt 2012-06-29 07:24 | Läst 8416 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Bob, första bilden är kul eftersom det ser så ut som om GB-mannen vinkar åt henne och hon stannar upp och tittar på honom. Dessutom, texten på skylten ovanför entrén liknar: "Öl m Pia". Och fotot skall vara i färg, annars hade man inte sett GB-mannen så tydligt och inte heller blommorna och den röda reflexen på cykeln.
Bild nr 2 förstår jag inte, varför Du har tagit den.
Mvh
Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2012-06-29 08:15
Tack Wolfgang!
Du gör en tolkning som är nära min tolkning. Det är en ögonblicksbild där man inte ser allt i det avgörande ögonblicket. Först efteråt läser man bilden.
Den andra bilden är svårare.
Ha det bra
Bob
Det som jag reagerar på i bild nr 1 är färgerna grön och blå, som ses i skylten, blombuketten och på marken. I bild nr 2 reflekterade jag över Välkommen/ingång-skylten och City-tidningens rubrik och att personerna på väg in kommer från ett icke svenskt ursprung.

Gatufoto eller ögonblicksfoto som jag hellre kallar det för, ger fotografen full frihet. Det håller jag med om. Tyvärr har många gatufotografer gjort det till något det inte är.
Svar från Bob Bovin 2012-06-29 08:19
Tack Rei!
Härlig tolkning av färgen, den såg jag först efteråt.
Mycket fin tolkning av andra bildens innehåll. Bättre än min egen.
Jag håller med dig, ögonblicksbild är ett bra svenskt uttryck. Det passar bra här.
Ha det bra
Bob
Rei Trulsson 2012-06-29 09:00
Jag kan personligen relatera till just de här två bilderna, då jag i ca 3,5 år handlade just från matbutiken och lunchrestaurangen som du avbildat. :-) Jobbade på AstraZeneca innan det lades ner i Lund. :-)
Clownen i den översta bilden verkar vinka lite inbjudande åt damen, jag kan tänka mig att den fungerar bra även som svartvit.

Bortsett från att den nedre bilden gäller ICA är det Intressant att välja att ha en ingång i röd färg som annars mest är förbehållen "ej ingång" eller "stopp. Det blir liksom motstridiga budskap från färg och bokstäver. ;)
Svar från Bob Bovin 2012-06-29 18:55
Hej Pontus,
Tack för dina tankvärda ord.
Med vänlig hälsning,
Bob
Jag gillar bild 2 bäst. De röda färgklickarna bilder fina diagonaler i V-form. Speglingen med de två kramande personerna är en härlig bonus som skapar bra balans i bilden. Det är i alla fall min tolkning.
Bild 1 tycker jag är lite svårare och väcker inget särskilt hos mig, endast att glassgubben vinkar till madamen och en trasig skylt för pizzerian...

Mvh
Hans
Svar från Bob Bovin 2012-06-29 18:59
Tack Hans,
God iakttagelse att se det kramande paret. Det såg inte jag.
Vi har olika känslor för bilder.
Ha det bra
Bob
Viket sug där är i första i bilden mellan glassgubben och tjejen med cykeln. Är det före midsommarafton då hon har blåklint inköpta. Bildmässigt gillar jag linjespelet och din triangelkompositon som ger stadga åt bilden. Nyfiken om det blev en glass................

Bild nr två bråttom bråttom varför vet enbart de som är på väg in i affären. Kanske tagen vid middagstid då det gäller få något i sig före nästa arbetspass,
Skylten välkommen är suverän till skylten om att bli en rättvis Turist. Ytterligare en sak som det talas mycket om i dag kan jag inte undgå tänka på. Mannen borde köpa något utan socker och fett.

Jag gillar alla sorters gatufoto där finns alltid något som ger mig något. Varje bild blir ett dokument för framtiden.
Det är kanske alla bilder men jag känner aldrig så för vissa naturfoton.
Hälsar Gun-Inger
Svar från Bob Bovin 2012-06-29 19:06
Tack GUn-Inger!
Bilden är från i förrgår. Det blev ingen glass.
Gatufoto är kul, man kan släppa loss.
Ha det bra
Bob
Hej Bob Bild nr 1 Tycker jag har rätt mycket. Kontakten mellan kvinnan och glassgubben, och som tidigare påpekats upprepningen av färgerna. Som ett exempel skulle jag vilja se tio bilder som du själv har upptäckt och kommenterat inom GF poolen. Berätta gärna vad du såg i de bilderna, och vad det var som gjorde att du stannade och kommenterade de bilderna. Intressant hur du ser själv på gatufoto.
/ Bengt
Svar från Bob Bovin 2012-06-29 19:09
Tack Bengt,
Jag har skrivit flera bloggar om hur jag ser på gatufoto.
Ha det bra
Bob