SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4279. Öppna en tidskapsel

Det är den analoga fotografins kännemärke att man får vänta med att se resultatet?? Vanligen några få dagar?? –men om man glömmer bort kameran så kan det blir många år??

När man så upptäcker att det finns en film i kameran så blir den en tidskapsel?? Detta hände vår Corre Jan i Kållered. Han har två legendariska Olympus modeller?? –OM-3 Ti och OM-1n.

Olympus OM-3 Ti med radioaktiva Zuiko AUTO-S 1:1.4  f=50mm och Olympus OM-1n här med Zuiko AUTO-W 24mm 1:2.8

Bilderna tagna i svart-vitt, som kommer nedan, togs med Zuiko AUTO-S 1:1.8 f=50mm. OM-3 Ti var laddad med färgfilmen Superia X-tra 400 ASA. OM-1n var laddad med en Ilford XP2 400, som framkallas som en färgfilm (C-41).

Jan skickade filmerna till Crimson för framkallning och skanning. Crimson skannade med jpg-filer med upplösningen 2055x1381 (2.84 MP) sRGB. Man kan tycka att det är en ganska snål upplösning, men det är helt tillräckligt för små bilder att sätta i albumet. Det är också ok för visning av bilder på nätet.

Seniorplåtis justerade bilderna så varsamt som möjligt LR 6 och PS 5. Här kommer först några bilder med färgfilmen i OM-3 kameran. Vi har här räknat upp lång sidan till 2880 pix.

Olympus OM-3 Ti + Zuiko AUTO-S 1:1.4 f=50mm + Superia X-tra 400 ASA

Här kommer först några svart-vita bilder med OM-1n kameran. Filmen var Ilford XP2 400 ASA. Den framkallades med C-41 processen av Crimson. Här har vi inte ändrat upplösningen från Crimson.

Olympus OM-1n + Zuiko AUTO-S 1:1.8 f=50mm + Ilford XP2 400 ASA

Inte oväntat kan man säga att det här är superbra kameror för analog fotografi. Den svart-vita filmen måste varit en aning underexponerad. Om man skulle använda de här bilderna för kopiering på papper i lite större format så skulle man naturligtvis skanna med minst 600 dpi.

Inlagt 2023-03-25 06:37 | Läst 1035 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Intressant redogörelse i tiden då analog fotografi tycks vinna terräng.
Svar från Bob Bovin 2023-03-25 11:49
Hej Jan Eric,
Det är nog på gång bland ungdomen. Jag har fastnat i det digitala, men med gamla objektiv.
Ha det gott
Bob
Intressant läsning och fina bilder! Och det analoga vinner terräng hos ungdomen, framtiden tillhör ungdomen! :)
Å så finns det såklart några övervintrare i det analoga också! :)
/B
Svar från Bob Bovin 2023-03-25 11:55
Hej Bengt,
Vi använde OM-2 och OM-4 på jobbet för att plåta strukturmodeller vi byggde. Båda modellerna slukade batterier. Men 1 och 3 är bättre.
Jag håller mig till gamla gluggar för ett tag. Tiden är pressande.
Ha dagen
Bob
Fina bilder du tagit med fina kameror.
När OM1 kom ut insåg jag omedelbart att den kameran måste jag bara ha. När jag fick den i min hand stämde ingenting. Alla reglage låg fel för mina händer, kanske för att jag är vänsterhänt. Med sorg i hjärtat räckte jag tillbaka den över disken. Senare köpte jag en Canon AE1, där allt fanns på rätt ställe.
Svar från Bob Bovin 2023-03-25 11:56
Hej,
Ja vi är alla olika när det gäller att hålla i kameror. Så jag förstår dig. Jag tycker OM är ok.
Ha det väl
Bob
Kul bortglömt material! Hur många år låg filmerna i kamerorna?

När Olympus OM-1 kom stämde allt för mig. En modern SLR - liten, smidig, och tyst som en Leica M. Ändå med en sökare som är större än konkurrenterna. Ett tekniskt mästerverk.
Än i dag, ett halvt sekel senare, är Olympus OM-1n bland mina absoluta favoriter. Allt tekniskt i den kameran håller måttet - ett nöje att ladda i en film!

Var kommer dagens kameror att vara om 50 år?
Svar från Bob Bovin 2023-03-25 12:08
Hej Peter,
I dagens hektiska hysteri var filmerna urgamla. Si så där fyra fem år.
Jag håller med dig om att de är bra att hålla i. Jag har normal till små händer och Olympus passar bra då. Vi hade dem på jobbet till det mesta.
De mätte ljus bra och var utmärkta med många blixtar i studio. Det fanns ett bra supervidvinkel som vi kunde stoppa in i atommodeller. Mycket bra bilder för föredrag.
Jag köpte Ti kameran i Japan, begagnad, till ett mycket bra pris. Min son Jan ville ha den för äventyr.

Ha det gott
Bob
Fina bilder och kameror! En OM-3 eller 3Ti fattas ännu från min OM-familj. Det finns inte så många till salu och priserna är rätt så höga, men kanske ännu någon dag...

Tommy S.
Svar från Bob Bovin 2023-03-25 18:19
Hej,
OM-3 är en pärla. Å så är det verkligen metallen Titan i botten och toppen av kameran. Få kameror är byggda så.
Ha det gott
Bob
Hej Bob och Jan imponerande resultater.
Olympus OM-4 var min drömkamera där i mitten av 80-talet, men det blev aldrig av. Jag tror att det mest berodde på priset. Jag filmade Super 8 och video8 vid den tiden. Så det blev en begagnad Nikon F-301 istället. Det finns - nu när du uppmärksammar det, en svartvit film i den - tagna 17 bilder. Jag får göra något åt ​​det :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bob Bovin 2023-03-25 18:25
Hej Erik
OM-4 är en bra kamera, men bara det att den drar mycket med knappbatterier. Ettan och trean är mekaniska och funkar bra utan batteri.
Men idag finns många hyfsade analoga kameror.
Ha en fin kväll
Bob