SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#428. Måste en bra glugg vara dyr?? –nej!! –kolla Sigma 30/2,8!! --för m4/3!!

Den här skall vi testa den närmste tiden!! Plastiga Sigma 30/2,6!! Den skall var lika bra som en Leicaglugg!! –fan trott sa skeptikern?? Hämtade ut en sådan glugg för lite mer än 1500!! –som ett motljusskydd till …….

På senaste tiden har det kommit ut testresultat på nätet som har jämfört någon underlig piratglugg från Sigma!! Å den skulle passa till NEX-7 eller till m4/3. Jag kunde inte låta bli att beställa hem en från min ”local dealer”?? Du vet väl att du skall stötta din lokala fotohandlare?? –annars blir det bara näthandel som gäller i framtiden. Så jag hämtade ut gluggen från ”Scand-Photo”i Malmö. Den såg ut så här!!

Den va stor som en gammal filmask??

Assistent Ninni blev skeptisk?? --när något rörde på sig inne i gluggen!! --när man vände på den?? Personalen hade ingen aning varför?? Men en liknande glugg till NEX lät likadant. Så jag satte den på min E-PL1 och den fokuserade OK!!

Så för att va på den säkra sidan satte vi den på en Olympus OM-D också?? –å fyrade av några skott på gatan = gatufoto??

Olympus OM-D + Sigma 30/2,8

Samma som ovan!

Enligt LensRental.com så skulle denna glugg vara lika bra eller bättre än Leica 50mm f/1,4 Summilux!! Det låter ju otroligt, men vi skall testa den de närmaste dagarna?? Kolla in se vad vi kommer fram till!!

Inlagt 2012-06-30 07:08 | Läst 7542 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Att objektivet pratar när man vänder på den känns lite ovant, det gjorde min nalle.
Bilderna verkar i alla fall bli bra, skärpan verkar fin och inga konstigheter i hörnen att den skall vara lika bra som Leica 50 f/1,4 känns inte helt trovärdigt, vi får väl se vad din utvärdering säger.
P.s även jag stöttar min lokala handlare, ingen webshopping av kameraprylar för mig.
Svar från Bob Bovin 2012-06-30 17:38
Hej Stefan!
Ja det är lite ovanligt att ett objektiv låter? Vi får se hur det funkar!!
Ha det bra
Bob
Hej Bob, med all respekt, så är jag litet skeptiskt till Dina tester. Om man skall jämföra två objektiv, så måste man göra det med den största bländaren och med en delförstoring. Med bl 8 är ju de flesta rätt identiska. Dessutom är det väl så att en kedja är aldrig starkare än dess svagaste länk, och jag kan tänka mig att en Olympus är den svagare länken i jämförelse med ett Leicahus.
Vidare så utgör ju även datorskärmen en svag länk. Det finns sådana för ett par tusen och andra för kr 20.000,-. Samma gäller skrivare och papper.
När jag tittar på Dina foton plåtade med de små kameror, så ser de ju riktigt skarpa ut, men på något sätt känns de mera småskrispiga i jämförelse med sådana tagna med fullformat som verkar har en lugnare skärpa. Frågan är också om ett objektivet är skarpt på grund av dess kontrast eller på grund av dess linjeskärpa.
Det var mina tankar, mer frågor än påstående.
Vänliga hälsningar
Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2012-06-30 17:44
Tack Wolfgang!
I alla tester jag gör med testdata i siffror så har ja kollat full bländaröppning. Så det kommer för det här objektivet också.
De t är riktigt att kontrasten spelar roll i upplevelsen av hur upplösningen är. Kontrast är dock svår att ange i siffror. men upplösningen i linjepar/mm säger dock en hel del. det är med sådan enhet upplösningen är definierad.
Min bilder på nätet är skärpta med två metoder, jag skall kommentera det en dag. Det kan tänkas att de upplevs som något överskärpta.
Skärmen är en svag punkt. Jag använder inte en 20000 kr skärm utan en i mitten. Den är kalibrerad, men jag vet inte vad den andra ändan har?
Tack för dina kommentarer.
Ha det bra
Bob
Wolfgang 2012-06-30 20:58
Hej Bob, tack för Ditt svar! Jag fotograferar med raw och har Aperture 3. Som regel skärper jag inte mina bilder, inte heller, när jag har förminskat till bloggen. Upplever Du att mina är oskarpa?
frågar Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2012-07-01 08:35
Hej igen!
Hur mycke man skärper är en personlig sak. Jag har aldrig använt Aperture så jag vet inte hur det arbetar. Lightroom brukar rekommendera att man skärper med läget 20, som skulle motsvara vad ett AA filter suddar ut med. Jag brukar inte skärpa i LR utan i PS.
Efter minskning ned till 1024 brukar det rekommenderas att man skall skärpa något, men som sagt det en smaksak.
De bilder du lägger ut på blogg visar att du inte skärper men det är fortfarande bra bilder. Skärpan är inte det viktigaste i alla bilder.
De flesta objektiv som finns är som du säger skarpa nog för de flesta ändamål.
Det är bara det att jag tycker det är kula att mäta upplösningen. Jag är som sagts miljöskadad sedan länge. Ändå tar jag oskarpa bilder. Kolla HCB, han har också suddiga bilder!!
Ha det bra
Bob