SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#43. Gamla bilder!! –betyder de nått?? --eller berättelsen om min farmors konfirmation!!??

Gamla bilder ä det väl ingen ide att spara!! –så resonerar nog många ungdomar idag!!?? Vi slänger dem i kontainern!! Samtidigt anstränger sig alla!! --som plåtar att tryggt bevara sina alster!! --genom spara dem på beständiga hårddiskar??!! –eller uppe i molnen!!?? Det är så man börjar tro att fotograferna blivit religiösa??

I min farmors gamla hus från 1917 ligger jag ibland å tittar på en tavla?? Det är en bild med 38 unga, enkelt klädda, damer och en åldrig präst.

Själva bilden är mycket välbevarad!!, --men det grå pappret den är uppklistrad på!! –sådant klister har vi inte idag!!  -- är fuktskadat. Den sitter i sin orginalram!!, --aldrig öppnad!! --med rostiga spikar på baksidan och med ett planglas som är ojämnt utflutet??!! Fotograf är Alfred Michelson på Köpmanagatan 21 i Örebro. Firman etablerades den 1 april 1895 och med filialer i Kopparberg och Lindesberg. Innehavare var Gustaf Alfred Michelson f. 6 nov 1867.

På bilden kan man se kyrkfönstret och det finns en åskledare till höger. Med tanke på att min farmor, som kallades Maja av vännerna, bodde och var född i Läckebo, då ett hemman i gruvorten Riddarhyttan, så kunde man misstänka att det var Skinnskattebergs stora, fina, kyrka.

Vi åkte till kyrkan en dag när vi ändå skulle handla på Coop, å sätta blommor på gravarna!! Min assistent Ninni, som är skärpt till tusen!!, --letade lätt reda på den exakta punkten för var fotografen stått. Hon ställde mig på den punkt där min farmor stått 102 år tidigare!! Här är bilden beskuren precis som den gamla bilden.

Det hade varit kul å veta när bilden var tagen?? –å vem prästen va!! Vi gick in på pastorsexpeditionen, men de hade ingen aning!!??. De hänvisade till personal, som gått i pension, nyligen!! Men så kom jag på att en vän till familjen arbetade på Landsarkivet i Uppsala. Å mycket riktigt han plockade fram följande uppgifter:

Kyrkoherde vid tiden var Johan Samuelsson, född 9/11 1849 i Husby; komminister var Axel Anselm Lagerström, född 23/3 1853 i Tierp. Det framgår inte av konfirmationslängden vem som konfirmerade din farmor. I denna konfirmationslängd (Skinnskattebergs kyrkoarkiv volym D I:2) kan man däremot se att Selma Maria Bovin konfirmerades 20 maj 1909 och mottog nattvarden första gången 23 maj 1909. Hennes konfirmationsbetyg i kristendomskunskap: god. (Betygskalan tycks vara: svag, försvarlig, godkänd.)
 Så mycket kunde man få fram från ett gammalt foto.

Tack!! -- Anders Nordebring på Landsarkivet i Uppsala!

Inlagt 2011-05-16 06:40 | Läst 11705 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
På baksidan av bilden ska du skriva ner historien om var när och hur du fått fram den, så kommer den där bilden aldrig hamna på soptippen. Det är kul med arkiv och få leka lite Blomkvist
Svar från Bob Bovin 2011-05-16 11:59
Tack för tipset, det skall jag göra. Än så länge går huset i familjen, å så länge har bilden ett arkiv. Den lär inte gå till himlen än!
Häftigt! Åskledaren ser ju ut att vara samma och träden i reflektionen i fönstret har växt sig lite högre än på den gamla bilden :)
Svar från Bob Bovin 2011-05-16 15:34
Du ser verkligen detaljerna! Fantastiskt! Säkert helt rätt!! Man undrar om åskan slagit ner någon gång??
Norpan 2011-05-16 15:45
Jag älskar "nu och då"-bilder. Kan sitta i många minuter och titta på dem och jämföra saker.