SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4459. 143 år med kvinnor vid akademien i Lund

Lunds universitet kommer på 85 plats i den nya internationella QS-rankingen. Det är mycket viktigt för attraktion av studenter från andra länder. Idag är det fler kvinnor som studerar vid LU än män.

Det är faktiskt 143 år sedan de första kvinnorna började studera i Lund. Hedda Andersson började studera medicin 1880 och till minne av henne ger hon namn åt ett gymnasium i Lund. Kvinnorna är majoritet bland studenterna och det visar att vi är rätt väg till ett jämlikt universitet. Ett annat tecken är att 36 procent av de externa forskningsanslagen går till kvinnor. En intressant detalj är att privata stiftelser och fonder ger 47 procent av sina anslag till kvinnliga forskare vid LU.  Det gäller dock att jobba vidare på ett jämlikt LU för antalet kvinnliga professorer är inte lika många som männen.

Så om man ser mot framtiden så är det de här unga damerna som skall bär upp LU så fort som möjligt.

Källan till Lunds universitets framtid i Lund anno 2023-09-14

Inlagt 2023-09-21 08:17 | Läst 371 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Du skriver: "...Kvinnorna är majoritet bland studenterna och det visar att vi är rätt väg till ett jämlikt universitet."
Hur kan det bli jämlikt om den ena parten dominerar? Är det inte så det har varit tidigare? Att det har varit ojämlikt just för att den ena parten har varit i majoritet?
Jag är för jämlikhet, men jag är inte för ett kommande matriarkat. Det finns oroande tendenser i den riktningen i många sektorer av samhällslivet av i dag, där det höjs röster för att kvinnornas expansion måste dämpas för att säkerställa jämlikheten.

Annars snygga tjejer i dina bilder... :-)
Svar från Bob Bovin 2023-09-21 12:44
Hej Peter
Tack för din kommentar. Kul att du gillade bilderna.
Vad gäller universiteten ser jag inga problem med att det är något fler (några procent) flickor. I vissa ämnen som kemi har det rätt länge varit så. Vad gäller professorer är det tyvärr bara en tredjedel som är kvinnor. Nu tror jag andelen professor kommer att jämnas ut i rätt riktning för när jag var aktiv. Då var det 20%. När jag satt i nämnden för utval av professorer var det flera kvinnor som inte trodde på sig själva. Vi uppmanade flera att söka professurer, några kände sig för rotade i Lund med familjen. Jag fick tjata på en av mina doktorer att söka och hon blev professor. Vid universitetens organisation gäller att det idag råder jämlikhet i nämnder och fakultetsledningar.
Om vi ser riktigt högt upp i forskningsråd och akademier så är kvinnor väl i nivå. Nobelkommittén i kemi har haft en god fördelning på de få platserna.

Angående din rädsla för ett matriarkat så delar jag inte den. I vårt land har jag sett alltför många manliga betongarslen på viktiga taburetter. Så när det gäller regering och riksdag ser jag nog helst att det är ungefär lika många.

Det viktiga är att hitta kompetens hos utövarna.

Ha de väl
Bob
Hej Bob.
Jag antar att du har statistiken på plats. Jag tror också att det är tjejerna/kvinnorna som dominerar här på Stændertovet, när de lämnar Gymnasiet som ligger precis bakom här.
Så vi kan nästan inte undvika att få dem i sökaren :-)
"Bicycle Girl" får 1:a platsen här.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bob Bovin 2023-09-21 18:24
Hej Erik,
Alla data jag har tagit upp här finns att läsa i vårt universitets tidskrift som heter LUM (som står för Lunds Universitets meddelande). Det är en utmärkt personal tidning med en redaktion som säkert har ett tiotal journalister.

Som jag sagt tidigare betyder studenterna mycket i stadens liv.

Ha det väl
Bob