SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4492. Gör en egen bok?? –utan att lägga ut stora pengar

Vill du bevara bilder som du är särskilt nöjd med?? –till eftervärlden?? Det finns inte många alternativ?? –att lösa det problemet?? Glöm alla egna arkiv i din dator?? –vem skall uppdatera det i framtiden??

Det säkraste sättet är att göra en egen runsten med en egen bild inhuggen?? Har du tumme med den tekniken??

Gör platinatryck med dina bästa bilder på lumppapper. Beständigheten blir minst 1000 år?? Se till att lämnat in bilderna till ett museum?? Om du behärskar kopiering med säker arkivbeständighet på silverbaserad metod så kan du säkert nå 500 år av arkivbeständighet??

Arkivbeständighet i framtiden är inget trivialt problem?? Som det ser ut just nu så är den tryckta bilden i bokform den mest sannolika mediet för överlevnad för hyfsat lång tid?? Kanske just Sverige är ett land som tänkt på detta då man lät universitetsbiblioteken (7 st) som ansvariga för att arkivera allt som trycks eller publiceras i vårt land?? Än så länge lär det fungera så. Tryckerier eller förlag i vårt land måste enligt lag lämna in ”pliktexemplar” av allt tryckt i vårt land??

Seniorplåtis har letat efter lösningar på detta problem?? Helst utan att det skall kosta för mycket för att utföra detta. En lösning som seniorplåtis använt i flera år nu är att låta amazon bolaget kdp.com hjälpa till med publiceringen och tryckningen av boken??

Seniorplåtis har lagt in en ny bok för publicering på kdp.com:

Gatufoto från Lund under 2023 är under arbete med kdp.com

Boken kommer att vara på 120 sidor med i stort sett bara bilder i färg och bara lite text. Tryckkostnaderna blir 148 kronor men det är du som bestämmer priset till kund?? Naturligtvis kommer Amzon.com ta betalt för sina kostnader för att de tar hand om all marknadsföring och kommersiell hantering?? Det betyder att beställa böcker trycks ”on demand”?? Inga lager av böcker finns någonstans. Om du sätter ett försäljningspris på 300 kr, vilket du kan bestämma, så får du en vinst på ungefär 20 kronor. Resten av pengarna tar amazon och tryckeriet och transportbolaget. Som författare har du ett lägre pris vid beställning. Observera att dina böcker kommer att marknadsföras över hela världen med hjälp av amazon.com och även internationella nätbokhandlare, som t ex bokus och adlibris i Sverige.

Seniorplåtis har eget förlag och har vanligen publicerat via kdp.com på senare år

Observaer att det finns inga kostnadader för författaren än det som är inbakat i bokförsäljningen.

PS seniorplåtis har inga anknytningar till amazon.com vad avser reklam eller ekonomisk fördel DS

Inlagt 2023-10-23 18:39 | Läst 536 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tja - detta med arkivbeständighet diskuteras ju till och från, men för mig är det en slags ickediskussion. Jag är nämligen inte så förmäten att jag tror att mina bilder har ett sådant värde att jag med näbbar och klor måste se till att dom bevaras till eftervärlden.

Jag har bildarkivet på två externa hårddiskar med i stort sett identiskt innehåll. Då är bilderna tämligen digitalt säkra för min egen användning (allt finns även på fysiska original - negativ och dia). Jag är alltså bombsäker fram till dess att jag lägger näsan i vädret. Jag är säker för alltid (all min tid).

jag har framhållit för min son: "Titta här, en hårddisk bredvid datorn och en annan likadan i kassaskåpet. När jag ligger där så tar du hand om dom. Du tittar om det är något som intresserar dig. Sedan kan du bestämma vad du vill göra".

Det jag lärde mig som antikvarie vid Stockholms stadsmuseum och dess fotosektion, är att det är framtiden som bestämmer vad som är intressant.
Svar från Bob Bovin 2023-10-23 20:06
Hej,
I stort håller jag med dig.
Men jag tror att Sveriges arkivlag är en bra lösning. Det är inte vi som skall va de som skall bestämma vad som skall forskas på i framtiden. Det är bra om det finns stora källor för framtiden att gräva i.
Jag förmodar att du gillar att Rökstenen finns till.
Ha en bra vecka
Bob
Intressant, Bob, Du har skrivit om detta förr, men denna upprepning är bra för minnet!
Jag har varit dåligt på att arkivera säkert. Speciellt digitala bilder har för mig ett ögonblicksvärde för de motiv som jag brukar fotografera. Dock borde jag rädda familjebilderna.
Det finns en hårddisk med mina bilder som jag inte längre kan öppna, så det där med hårddiskar känns osäkert. Kanske 2 st med samma bilder är en lösning.
Men jag har diabilder och negativ kvar,. dock måste någon orka i framtiden att göra bilder av dem.
Hos Amazon som Du beskriver här, finns ju en bra möjlighet, men då gäller det att ha ett intressant tema som "hela världen" är intresserad av. Kanske ett historisk tema?
Familjebilderna känns som det viktigaste och de bästa kan man samla i flera olika böcker som kan beställas t ex hos Crimson.
Hur hållbarheten är i dessa böcker vet jag dock inte.
Mvh Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2023-10-24 18:58
Hej Wolfgang
Jo, det har jag gjort många gånger. Det går inte fram så bra. Det är inte så svårt som de flesta tror. Utom om man siktar på en storsäljare. Det är svårt. Om man siktar på en långsiktig lagring av bilder så är det här en väg.
Digital lagring på lång sikt är svår. Någon måste hantera det i många hundra år.
Även lagring av bilderböcker hos kommersiella bolag som Amazon är mycket osäkert.
Du behöver inte ha böcker av globalt intresse för publicering med KDP.com. Det duger gott med lokalt intresse. Sverige eller Malmö är helt ok. Gör inte fotoklubben något i denna fråga?
Hållbarheten för tryckta böcker är osäker. Men det är KB och universitetsbibliotekens problem.
Ha det väl
Bob
Wolfgang 2023-10-24 23:22
Tack för Ditt svar! Något att fundera över! År 2021 fyllde Fotografiska Föreningen i Malmö (förut Malmö Fotoklubb) 85 år. För att fira detta grävde vi bland annat i vårt arkiv och medlemmarna kompletterade med egna bilder och texter. Vi var 6 medlemmar i redaktionen och jag var en av dem. Den boken lätt vi trycka hos Mediatryck i Lund i 150 exemplar och den delades gratis ut till våra medlemmar. Just nu är vi ju 120 medlemmar i klubben. Den har också fått ett ISBN.
År 2000 har vi i klubben utgivit boken "Fotografiska Föreningen i Malmö" som trycktes av Tryckeriteknik AB, Malmö, i 1000 exemplar och såldes även i bokhandeln.
Mvh Wolfgang