SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#46. De har förpestat vår luft med giftig NOX i minst 47 år!!! –politikerna gör de nått??!!!!

Den här salpetersyra!!! –fabriken i Köping har släppt ut nitrösa gaser i mer än 47 år??!! Kväveoxider är en av de giftiga och svåra gaser!! --som påverkar vår globala miljö!! Och det har med politikernas goda minne?? –rullat på!! Jobb å pengar styr allt!!! --skit i miljön för våra barn!!

Köping 2009-10-22. Kl 16.03. Canon EOS-1D Mark III. EF24-105mm f/4L IS, 1/125 sek @ f/9, 105mm ISO 400.

 

Ja, men det var säkert bara den här dagen??? –som man släppte ut den gula gasen!!

Knappast!!!, --det pågick när jag gjorde ett studiebesök i den här fabriken 1964!!!!, --som ingenjörs studerande i Örebro. Det är en salpetersyra fabrik, vilken är viktig för tillverkningen av kvävegödningsmedel. Man oxiderar luftens kväve katalytiskt, varvid kväveoxider bildas. Man släpper ut en del kväveoxider i processen!!! –volym/timme?? --och det är den gula gasen man ser komma ut i en av skorstenarna. Då som nu!!!! –jag kör förbi varje år några gånger.

Kväveoxiderna bildar syrorna salpetersyrlighet och salpetersyra i kontakt med vatten, och får man ned gasen i luftvägarna fräter det på slemhinnorna. Inne i fabriken hade, har??,  man kanariefåglar i bur!!?? --för att upptäcka läckor i tid!!. De trillar av pinn före oss!!!. De är utmärkta, och känsliga gasindikatorer i många fabriker. De sjunger ju trevligt i fabriken!!, --vars inre miljö ju inte är så upplyftande!!

Ja, men det är ju så små mängder?? Ofarligt!!?? Jasså?? --hur mycke kommer ut?? Hur länge skall det hålla på!! Femtio år till?? Processen minskar defacto mängden syremolekyler i atmosfären!! I en ickebiologisk process!! Försummbart!! Jasså, kan du bevisa det??

Inlagt 2011-05-18 07:35 | Läst 4264 ggr. | Permalink(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ska genast inhandla en kanariefågel :-). Skämt åsido, jag håller naturligtvis med dig. Det är möjligt att utsläppen från början höll sig inom fastställda normer. Frågan är hur det är i dag? Kunskaper om att även små mängder av giftiga ämnen är skadliga för människan har ökat de senaste åren. Tidsaspekten plus summaeffekten tillsammans med allt annat utsläpp ska naturligtvis också beaktas. Alla utsläpp hamnar förr eller senare i vårt dricksvatten så vi får i oss dessa giftiga ämnen flera gånger dagligen. Dessa gifter är också den morgongåva det nyfödda barnet får i sitt första dimål.
Svar från Bob Bovin   2011-05-18 19:03
Tack för dina kommentarer och påpekande, det är helt som jag ser det också.
Precis! Det är lika bra att höja fanan själv och knalla på i ullstrumporna :-)
/Leif
Svar från Bob Bovin   2011-05-18 20:01
Även den lilla droppen nöter stenen!!