SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4509. Den kan väl inte va godkänd??

Kamera tillverkad i Japan, adapter i Kina och objektivet från 1934 i förkrigstidens Tyskland?? Det märkliga är att detta är ett verktyg som fungerar med autofokus.

I dessa dagar med modern datorteknik kan även riktigt gamla objektiv fungera med många digitala kameror?? Detta uppmuntrar till återanvändning av gamla objektiv från före WWII. Då kommer genast invändningen från experterna att gamla objektiv från den tiden är så dåliga att det inte blir bilder värda att använda i vår tids bildflöde??

Kameran som bryter alla moderna tabu

Vi har visat i andra bloggar att denna metod att använda gamla objektiv på moderna kameror fungerar fullt tillfredställande?? Här kommer ännu en bild tagen med kameran ovan i gårdagens djupa gråväder?? Vad tycker du om färgöverföringen hos det här Summar objektivet??

En mulen dag i Lund anno 2023-11-09 tagen med kameran ovan

För att trösta de renläriga Leica fanatikerna så skall vi visa en kombination som är helt up to date 1934?? –och som fungerar utmärkt med film som sensor.

Leica Standard från 1932 med samtida Summar objektiv som fick antireflexbehandling på femtiotalet

Min tanke är att varför kan vi inte alla som plåtar acceptera att vi vill göra bilder på lite olika sätt?? Det viktiga är den slutliga bilden?? –och jag tycker att vi skall vara ödmjuka och se positivt på det som presenteras på utställningar eller nätet??

Inlagt 2023-11-10 08:13 | Läst 545 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Intressant med att kunna blanda nytt med gammalt och att det blir bra! Leican är grymt snygg!
Svar från Bob Bovin 2023-11-10 10:13
Hej,
Det finns många halvgamla gluggar där ute på nätet för hyfsade priser. Det är bara att prova.
Den här Leica kameran köpte jag för fyra tusen på auktion här i Sverige. Den behövde bara lite handpåläggning för att fungera. Den kommer sannolikt från någon entusiast i Göteborg som köpte den på 30-talet.
Ha det väl
Bob
Den gamla Summaren presterar (för mig) oväntat bra. Kanske det är den i efterhand pålagda AR-behandlingen som gör susen?

För mig är det en tillgång att det finns objektiv från olika åldrar med olika slags återgivning. Jag har en hel palett av gluggar som kan användas för olika saker.
För att nu spetsa till saken, och stressa min poäng, så kan ett objektiv från 1930-talet i vissa lägen återge verkligheten bättre än ett modernt objektiv. Det modena objektivet återger för kliniskt enligt formalia, och det motsvarar inte verkligheten som ögat ser den i just det läget.

För vissa läsare är det här naturligtvis att slå in öppna dörrar. Varje erfaren fotograf känner till sådant.
Svar från Bob Bovin 2023-11-10 10:36
Hej Peter,
Jag ser här och där att AR Summar dyker upp på auktioner. Leica måste erbjudit AR i ganska stor skala på 50-talet. Den här kameran fanns ju i vårt land.
Du tillhörde ju yrkesfotokåren och förstår att färgåtergivningen varierar med glassorter och ytbehandlingar. Få amatörer kan detta idag, men proffsen kan och därför ser man att vissa gamla gluggar plötsligt stiger i pris. Antagningen är det videofotografer som skall återge historisk tid.
Ha det väl
Bob
Ödmjukhet är en av de bästa egenskaperna. Det viktiga är vad bilden säger och ger till mig, det gäller säkert de flesta människorna.
Färgåtergivningen är helt o.k.
Vad hette nu adaptern igen?
Svar från Bob Bovin 2023-11-10 14:57
Hej,
Jag tycker man skall ha respekt för en annan fotografs bilder. Titta noga och acceptera att vi alla kan ha olika tolkningar och känslor.
Adaptern är Techart LM-AE9 vilket ger Leica fattning till Sony E. Den äldre modellen Techart LM-AE 7 är i vissa avseende mer all round. Kanske den kan hittas begagnad.
Ha det väl
Bob