SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4512. Den elektriska ljusstaken presenterades i vårt land 1934

Samtidigt tillverkades det här objektivet av Leitz i depressionens Tyskland. Det är 90 år sedan objektivet Summar f=5cm 1:2 kunde skruvas på en Leica kamera. Idag funkar det på Sony a7RII.

Vanligtvis använder seniorplåtis inte normalobjektiv som fotoflanör?? –utan föredrar att plåta med fast vidvinkel. Under stundom händer det dock att lusten faller in att använda någon gammal pärla med brännvidden 50 mm.

Så en hel promenad vid Mårtentorget i den lilla akademiska bondbyn i syd hade vi det här objektivet monterat på Sony a7RII och bländare 4,5.

Leitz Leica Summar f=5cm 1:2 fotograferat tidsenligt i stearinljusens sken

Med hjälp av adaptern Techart LM-AE9 bli det här objektivet plötsligt arbetande med autofokus. Det gör inte en Leica M kamera idag!! I gatans miljö fungerar detta bra trots att det var en mulen dag i november. 

Det objektiv vi har fick antireflexbehandling av Leica någon gång i början av femtiotalet. Så det fungerar bra även i motljus och även utan motljusskydd. Det framgår också av den här bilden??

Hoppsa pappa! En mulen dag i Lund anno 2023-11-11

Inlagt 2023-11-13 08:06 | Läst 537 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Ett objektiv med en historia och tidsepok, men alla dessa gamla objektiv har sin egen historia. Jag blir förvånad vad man kunde skapa utan datorer. Mvh Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2023-11-14 21:12
Hej,
Ja vad mycket det objektivet måste sett under alla år.
Jag är också imponerad över vilket hantverkskunnande man hade på den tiden.
Ha det väl
Bob