SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4516. Färgåtergivning?? –innan färgfilm fanns??

Konstruktören av kameraobjektiv i slutet av 1920-talet va inte dumma?? –de kunde göra objektiv både för monokrom som färgfilm?? Men det var ju knappt att färgfilm fanns då??

Det finns ju något som kallas optisk bänk?? –där de kunde se att det kom fram en färgbild efter objektivet?? Å andra sidan hade man inte tillgång till alla de olika glassorter som kan tillverkas idag genom ”doping” av glasmassan. De flesta grundämnen som man dopar med idag, för att ändra brytningsindex, var kända redan då. Men framställning av rena grundämnen var inte så utvecklad. Styrning av index hos glas var inte så avanceras då, men underskatta inte den?? Särskilt med tanke på vad ett 90 år gammalt objektiv, som Leica Summar f=5cm 1:2 kan klara av idag. Visserligen använder vi det objektivet idag med en digital kamera?? Dessutom är vårt Summar antireflexbehandlat på 50-talet. Den största vinsten av denna behandling torde ligga i att internreflektionen i objektivet för minskat??

Dagens moderna objektiv kan ju korrigera brytningsfel genom användande av asfäriska linser. Vilka är mycket svåra och dyra att tillverka. En del av denna typ av linser gjutes istället idag. De billigare objektiven från Asien tillverkas på detta enklare sätt?? Det finns även plastlinser??

Men det kan man va säker på att vår Summar har inga plastkomponenter. Grön färg brukar va svårt att få bra på bild?? Här har du en bild direkt från kameran med bländare 4,5:

Grönkål på torget i Lund anno 2023-11-11

Handeln på torget är ganska varierad och man kan hitta alla tänkbara figurer och färger. Gul är också en svår färg att få rätt.

Pokémon figuren Pikachu kan köpas i Lund anno 2023-11-11

Inlagt 2023-11-17 08:05 | Läst 610 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Grönt ser fint ut. Angenäm återgivning över lag, när man Summarar ihop det... :-)
Svar från Bob Bovin 2023-11-17 22:51
Hej,
Den gluggen fungerar faktiskt idag.
Ha en bra weekend
Bob
Snygga gröna nyanser, jag upplever för min del att röda färger är svåra att få riktigt bra.
Trevlig helg
Svar från Bob Bovin 2023-11-17 22:52
Hej,
När man skall balansera röd så är den svårast. Håller med.
Ha det gott
Bob
Hej Bob.
Det är inte lätt att återge färger som av alla uppfattas som "korrekta". Det finns några teorier om att om du tittar tillräckligt länge på 2 olika färgfotografier av samma motiv, så kommer du efter ett tag att gilla dem båda lika. Det ska väl bero på att synintrycket bearbetas i hjärnan - jag vet innte ?
Jag gillar verkligen dina båda här.
Det är också den röda färgen som jag tycker är svårast att återge som jag uppfattar den.
Med många vänliga hälsningar från Erik
Svar från Bob Bovin 2023-11-17 22:54
Hej Erik,
Det var ett intressant observandum. Man får inte titta för länge.
Helt rätt rött är svårast.
Ha det gott
Bob
Jag tycker nog att både den gröna och gula färgen ser bra ut på dessa bilder, men grönkålen är klart finare för den har nyanser som en färgad leksak inte har. Prisvärd grönkål, det blir väldigt mycket på ett kilo.
Hälsningar Lena
Svar från Bob Bovin 2023-11-17 22:57
Hej Lena,
Nyanserna i den gröna kålen är utmärkt här.
Vi är inga storkunder på grönkål så mina referenser i prisbilden är dålig. Vi finner ofta att det är billigt på vårt torg. Vi föredrar att handla med den personliga kontakten. I vår ålder uppskattar vi skämten från handlarna.
Ha en go weekend
Bob
Akromater gjorde god nytta även innan färgfilmens intåg. Även om den svartvita filmen inte återgav färgerna så registrerade den dem, och konturer blev därför oskarpa. Inom fotografin började de användas under mitten av 1800-talet, men tekniken användes i teleskop redan under 1700-talet.