SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4543. Varg!!–varför jagas de??

Ska man yttra sig i ”vargfrågan” i vårt land så ”sticker man ut nacken” för påhopp?? Men det finns kanske några fakta man kan fundera över?? Finns det  inte plats för varg i vårt land??

Det finns i vårt land, enligt Statistiska Centralbyrån, 410 000 kvadratkilometer skog?? Enligt Tillväxtverket bor 22 procent av oss utanför storstäderna och på landsbygden. Det beräknas finns 450 vargar i våra skogar, men konfidensintervallet ger 356 till 585.

Om man skall läsa på om missuppfattningarna om varg i Sverige kan det vara läsvärt att ta del av Naturvårdsverkets text??

Sannolikheten för att se en varg i skogen är mycket låg?? –eftersom det bor ungefär 5 personer per kvadratkilometer?? –och det finns statistiskt utspritt 1 varg per kvadratmil?? Ingen människa har blivit dödad av en varg i skogen sedan 1821. Men våra husdjur då?? Enligt rapporter dödas ungefär 20 hundar per år, men vissa år dödas lika många jakthundar av jägare. Viltsvinen är mycket fler än vargarna och ganska farliga, vilket gör att ungefär 200 hundar dödas av vildsvinen.

Tamboskap är det stora problemet och de måste skyddas med inhägnad som avvisar vargen?? Skyddsjakt på varg som fått smak på tamdjur är tillåten med licens från Ländstyrelsen. Men betänk då att den årliga licensjakten tillåter dödande av varg med ungefär 20 procent av dess antal. Problemet är då att nyinvandrad varg från Finland och Ryssland kan dödas?? Det betyder att inaveln i vargstammen försvåras.

Så vargen tvingas hålla sig undan för jakt?? Inte bara i vårt land utan även i andra länder. I Alaska är det fri jakt året runt på varg. Så skall en varg hålla sig säker får de söka sig till de skyddade Nationalparkerna. I den stora Denali parken finns bara två revir.

Varghona med en svart valp i Denali, Alaska, anno 2004

Inlagt 2023-12-14 02:52 | Läst 656 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det här e känsliga frågor Bob! ;)
/B
Svar från Bob Bovin 2023-12-14 21:48
Hej,
Uppenbarligen är det svårt att diskutera detta.
Ha det gott
Bob
Vargen gör nytta genom att ta bort sjuka och skadade djur i vilstammen. Perfekt vore det om vi kunde styra deras insats till att hålla efter vildsvinstammen.
Svar från Bob Bovin 2023-12-14 21:50
Hej,
Det är säkert så, men det skulle följa en naturlig process.
Ha det gott
Bob
Om man har jägare i sin bekantskapskrets är det här något som inte ens går att diskutera (om man inte anser att de ska skjutas av ordentligt). Jag har också mött personer som gärna vill ha vargen kvar i landet, men inte runt "den egna husknuten".
Hälsningar Lena
Svar från Bob Bovin 2023-12-14 21:51
Hej Lena,
Konstigt att det skall vara så svårt.
Ha en fin helg
Bob
Det där med vargens farlighet kan diskuteras. Att ingen människa har dödas i skogen sedan det tidiga 1800-talet, kan ju till del vara en följd av att vargen blivit sällsynt och mycket utglesad.
Det finns rätt tillförlitliga uppgifter från 1700-talet från prästerna i kyrkböckerna om alvarliga incidenter med många dödsfall. Det verkar vara så att det är två faktorer som accelererar vargens farlighet för människan; större vargflockar och brist på bytesdjur.
Det finns alltså anledning att hålla stammen nere så att flockbildning inte uppstår - men jag tror att vi är långt under den nivån nu.
Lite mer varg kan vi nog ha i skogen. Alla skall leva.
Svar från Bob Bovin 2023-12-14 21:59
Hej Peter,
Tack för dina synpunkter. Det är så många variabler här. Det borde va plats för alla. Men stammen är nog för inavlad redan.
Ha det väl
Bob
Ja, det finns mycket att diskutera i denna fråga, ganska stora kulturella skillnader också i världen, t.ex. i grannlandet Norge hade mina arbetskamrater sin syn på det hela beroende på en annan livsstil. Vad gäller Skåne har jag förstått att det ökande vargbeståndet tagit en hel del av viltet enligt vittnesmål från olika håll, och när nu myndigheter vill flytta varg söderöver och dubbla beståndet i Skåne, anar jag möjliga problem.
Svar från Bob Bovin 2023-12-14 22:01
Hej,
Du har säkert rätt i det. I andra länder finns en annan syn på vargens roll i naturen.
Ha det väl
Bob
En känslig fråga och mycket tyckande beroende på vart man bor och hur varg ser ut i det området. Men att den kan vara farlig att möta i flock absolut. Har det hänt incidenter och det uppenbart finns dålig erfarenhet kring varg kan man också först "problemet", allt är inte svart eller vitt.
länstyrelsen har satt upp kameror för att följa rörelsemönster aktivitet mm. Människor i den byn går inte ut ensamma när det mörknar, släpper inte ut hundar eller andra tamdjur.
Jag har sett varg hastigt några gånger
/N
Svar från Bob Bovin 2023-12-14 22:03
Hej,
Tack för din information. Det finns mycket att lära här.
Ha det gott
Bob
Hej Bob.
Det är också ett hett ämne här i DK-
I slutet av 2022 har 29 vargar registrerats här i landet.
Enligt en uppskattning sammanställd av DCE, Nationellt centrum för miljö och energi, Aarhus Universitet: Mellan 1950 och 2000, har vargar dödat 9 personer i Europa. I 5 fall har vargarna rabies. Vi har inte längre rabies här i DK. Här i DK handlar det också om att skydda böndernas djur. I Danmark får man skjuta vad man kallar "problemvargar" med särskilt tillstånd.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bob Bovin 2023-12-14 22:04
Hej Erik,
Jag visste inte ens att ni hade varg i ert land.
Tack för din info för det ger perspektiv.
Ha det gott
Bob