SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4562. En ny glugg?? --Sony FE 28 mm f/2

Seniorplåtis har länge letat efter ett Sony objektiv, till vår a7RII, som har rätt ”bang for the buck”?? En lämplig kandidat kunde vara det lite äldre, 2015, objektivet som väger 200 g.

Det är ett objektiv som har tre asphäriska linser och två högbrytande. Det är inget super duper objektiv av yppersta klass, men när Mattssons foto i Lund ville bli av med ett demo exemplar för 3800 kr var det dags att slå till?? Vid första ögonkontakten står det ju klart att objektivet inte är så litet som ett Canon 28mm f2.8 från 1961??

Sony FE 28 mm f/2 med Sony a7RII här jämförd med Canon 28 mm 1:2.8 LTM @ Techart LM-AE9

Med Techart LM-AE9 får Canon autofokus som naturligtvis Sony-gluggen har. Sony objektivet kommunicerar fullt ut med kameran och flera optiska fel korrigeras av kamerans processor. Om du tar bilder med RAW format kan LR 6.14 undvika korrigeringarna. Man får då ett hum om objektivets egenskaper. Objektivet ser ut som en svart aluminiumburk med optik?? –men det finns möjlighet till manuellt fokus?? Men glöm det?? –för autofokus är tyst och blixtsnabbt??

Det här är ett objektiv som lovordas som riktigt bra på nätet, om än inte tipptopp?? Med tanke på den optiska uppbyggnaden så borde priset vara högre?? –så besparingar måste ha gjorts.?? --som t ex gjutning av de asphäriska glaslinserna till rätt form?? —i stället för slipning??

Nu skall vi ta de första testbilderna?? –är du nyfiken?? –se nästa blogg!!

Inlagt 2024-01-02 02:46 | Läst 595 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Trevligt med det nya objektivet till Din Sony! Och kul att Du kommer att visa bilder tagna med det istället för att bara visa kameran/objektivet!
Själv fotograferar jag en del med gamla objektiv på min digitala Nikon Z6 och de är manuella. Att de inte har autofokus, tycker jag är en fördel, för att jag kan skruva på objektivet. Det blir litet handarbete på så sätt, vilket jag gillar istället för att bara trycka av och i sökaren finns ju indikation, var skärpeplanet ligger.
Sådan hantering funkar nog inte för Din gatufotografi, men Du brukar använda starka vidvinklar och behöver egentligen inte Techart, eftersom Du kan med fördel jobba med hyperfokusering.
Endast några tankar på det nya året. Mvh Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2024-01-02 11:20
Hej Wolfgang.
Tack för din trevliga kommentar. Den stämmer med mina erfarenheter. Sedan ändras yttre faktorer hos gubben och man får vända teknik till det som fungerar.
Den här Sony gluggen kostar inte mer än de gamla gluggarna. Så jag ville se om en modernt konstruerad en skulle ge fördelar över de äldre. Jag delförstorar ofta och en del bilder håller inte tekniskt då. Med 42 Mpix kanske en avancerad optik skulle rädda någon bild.
Hyperfokusering är ofta användbart, men jag är inte helt vän med det alltid. Det finns risk för viss suddighet på fel ställe.
Ha det väl
Bob