SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4563. Gatufoto?? –nej inte enligt konventionen

Den som fotografers skall inte vara medveten om att fotografering är på gång?? Här funkar det inte?? --för vår blom handlare vinkar alltid när seniorplåtis kommer på besök??

Alltså kan inte denna bild klassas som gatufotografi?? Nu är det så att gubben som hållit i den lilla kameran här bryr sig inte om meningslösa regler?? Speciellt inte om han blir begränsad i sitt plåtande?? Allt som styr fritt tänkande hos fotoflanören är av ondo och måste beivras??

Hur hade annars bananerna skapat ett frågetecken?? Varför ligger de där??

Bananer till salu hos blomsterhandlaren? –fråga väckt i Lund anno 2023-12-21

Inlagt 2024-01-03 06:53 | Läst 684 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
De där reglerna för gatufoto har jag aldrig förstått. Vem har hittat på dem? När man i andra sammanhang säger att konsten ska vara fri, så har man skapat regler för gatufoto!
Bra bild! Mvh Wolfgang
Frekeman 2024-01-03 11:45
Och hur vet du att det Bob skriver faktiskt stämmer? Jag personligen tycker att han oförsiktig med sanningen och målar därmed upp en skev bild av gatufotografin. Och det är många som gillar att racka ned på den genren märker jag. Sanning är helt enkelt att många av oss gatufotografer föredrar dock att personer som vi fotograferar inte reagerar på att vi fotograferar dem. För risken är att de förställer sig och gör sig till för kameran. Personligen tycker jag inte att alls blir lika bra då. Men, det är ingen regel. Bara en fråga om bra eller dåligt gatufoto – för många av utövarna.

Och visst ska konsten vara fri men har du funderat på att många hävdar att just begränsningar faktiskt befrämjar kreativitet?

God fortsättning!
/Fredrik
Svar från Bob Bovin 2024-01-03 13:01
Hej Wolfgang
Fotosidans gatufoto grupp anser inte att bilder skall inte vara arrangerade. Den välkända gruppen kallad iN-PUBLIC anger på nätet att arrangerade bilder inte ingår och utesluter också manipulerade bilder.
Eftersom min bild här kan uppfattas som arrangerad hör den inte tillhöra gatufoto. Nu bryr jag mig inte eftersom jag inte publicerar bilder i någon officiell grupp. Jag ser mig som en fotoflanör och plåtar allt som inte är stötande.
Tack för att du kommenterade.
Ha det väl
Bob
Svar från Bob Bovin 2024-01-03 13:38
Hej Fredrik,
Tack för din kommentar.
Du får naturligtvis framföra din personliga åsikt att jag är oförsiktig med sanningen och ger en skev bild av gatufotografi.
Det är inte min avsikt att göra så. Jag har bara läst anvisningarna till fotosidans gatufoto grupp och iN-PUBLIC.
Jag har fotograferat bilder från flanerande på jordens sju kontinenter sedan 1958 och aldrig tänkt på några regler utan bara hyfsat beteenden.
Jag har aldrig hört tidigare att begränsningar skulle va kreativa.
God fortsättning
Bob
Frekeman 2024-01-03 13:54
Har du arrangerat bilden? Förmodligen inte. För mig ser inte bilden arrangerad ut men det ser definitivt ut som att personer reagerar på fotografen och därmed för mig är det inget bra gatufoto. Men, likväl är det ett gatufoto. Hade du arrangerat det så är det en annan femma.

Googla "https://www.google.com/search?q=limitations+good+for+creativity".

Och följande spottade ChatGPT ur sig när jag frågade "Hur resonerar man när man påstår att begränsningar ökar kreativiteten inom fotografi?":

"Inom fotografi kan argumentet att begränsningar ökar kreativiteten vara mycket relevant och inspirerande. Här är några resonemang kring detta:

Tekniska Begränsningar som Kreativ Katalysator:
Begränsningar i utrustning eller tekniska funktioner kan tvinga fotografer att vara mer kreativa med de resurser de har tillgängliga. Till exempel kan en begränsning av tillgängliga objektiv eller kamerainställningar leda till nya och unika sätt att skapa bilder.
Tidsbegränsningar och Spontanitet:
När fotografer ställs inför tidsbegränsningar kan det skapa en press som leder till spontana och kreativa beslut. Att vara tvungen att agera snabbt kan resultera i unika och oväntade bilder som kanske inte skulle ha skapats med mer tid att överväga.
Begränsning av Bildkomposition:
Att arbeta med begränsningar inom kompositionselement som färg, form eller ljus kan leda till att fotografer utforskar nya sätt att skapa konstnärliga och gripande bilder. Begränsningar kan ge en ram som utmanar fotografens förmåga att skapa intressanta kompositioner inom givna parametrar.
Begränsning av Fotograferingsmiljö:
Om fotografer står inför begränsningar i fotograferingsmiljön, som begränsat ljus eller specifika platser, kan det öka kreativiteten genom att utmana dem att hitta nya perspektiv och använda omgivningen på oväntade sätt.
Begränsning av Teknik eller Stil:
Att begränsa sig till en viss teknik, stil eller tematisk inriktning kan vara en inspirationskälla. Det kan leda till att fotografer utforskar och fördjupar sig inom en specifik domän och därigenom utvecklar en distinkt signaturstil.
Skapande av Konceptuella Begränsningar:
Att medvetet införa begränsningar som en del av ett koncept, till exempel att använda endast en viss färg, kan vara en kreativ övning. Dessa begränsningar kan fungera som riktlinjer och stimulera innovativa lösningar inom ramen för det valda konceptet.
Sammanfattningsvis kan fotografer uppleva att begränsningar i utrustning, tid, miljö eller stil kan vara en konstruktiv kraft för att öka kreativiteten genom att utmana dem att tänka utanför de vanliga ramarna och hitta nya sätt att skapa visuellt engagerande bilder."
Wolfgang 2024-01-04 21:59
Bob, bilden är spontan och varken arrangerad eller manipulerad. Han började ju vinka innan Du tog bilden!
Jag tycker Du är en bästa gatufotografen som har både funderingar och humor! Ingen av de stora konstnärer förresten har följt andras regler! Det är ju bevisat att regler begränsar, eftersom man tänker inom "boxen". Tänk på Alan Turing, om han hade följt andras regler, så hade han aldrig knäckt de tyska koderna i Enigma! Mvh Wolfgang
Wolfgang 2024-01-04 22:25
Anders, jag gillar gatufoto, och när jag själv fotograferade mina gatubilder förr, så fick jag veta att det var minsann inte alls någon gatufoto, eftersom jag inte hade följt reglerna.
Så har det även varit med annan sorts fotografi. Fotoföreningar har skapat regler troligen för att man brukar tävla med bilderna.
Men det har blivit bättre i min fotoförening www.ffim.se på den punkten, tack vare yngre medlemmar och för att vi har fått kvinnliga fotografer i klubben som tänker som tur annorlunda! Mvh Wolfgang
Det är fritt att tänka stort, men att tänka fritt är större (men nej, jag kan för mitt liv inte komma på vad det står på Blandarens baksida). Å andra sidan skall det ju vara tänka rätt i Lund. Nej, det här blir lite förvirrat, som en diskussion om gatufotografi kanske?, om jag skulle stå för den vill säga. Ett ämne jag försökte mig på hemma i byn där inte en kotte är ute och rör sig, så jag fotograferade gator. Är det gatufotografi? Nåväl, din stilige fotomodell ser ut att sälja fina julrosor i vart fall.
Svar från Bob Bovin 2024-01-03 19:09
Hej,
I den akademiska bondbyn i syd får vi tänka fritt. Det är skönt att veta i dessa tider.
Om du fotograferar gator i byn så är det gatufotografi. Tro mig om du vill.
Ha en fin helg
Bob