SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4574. Vete-Katten och dess gamla entré

Vår corre Maria har varit och fikat med Juana, en släkting till oss, på det populära och anrika caféet vid Kungsgatan i Stockholm?? Redan 1928 grundade Ester Nordhammar detta konditori där alla var välkomna.

Seniorplåtis fikade första gången där på slutet av sextiotalet därför att moster Naemi Sjöberg jobbade där. För att komma in till fika så gick man in i porten Kungsgatan 55 och kom in i en hall med en inre dörr till Vete-Katten. Så här såg dörren ut då och så här ser den ut idag.

Den gamla entrédörren till Vete-Katten på Kungsgatan 55 anno 2024-01-12

Den gamla dörren är inte renoverad sedan den tiden på sextiotalet. Den är riktigt väderbiten?? –men har den varit utomhus någon gång??

Ett trappsteg ned efter porten fanns det en stor disk med alla de godaste bakverk för beställning till kunder som skulle fika. Min moster Naemi stod i den disken vid mitt första besök och hon beställde en macka med leverpastej och en liten kaka åt mig. På den tiden kom mackan som nybredd från köket. Jag satt då vid ett bord nära taklampan och nära Naemis arbetsplats?? Nästan vid alla mina tjänsteresor till huvudstaden besökte jag detta café och har sett alla dess förändringar??

Min moster arbetade här till sin pension och kände naturligtvis grundaren av detta inneställe. Naemi berättade att på den tiden kom många kändisar in och drack te. En av stammisarna var statsminister Tage Erlanders hustru Aina. Hon drack ofta te med kolleger efter arbetet. Hon var adjunkt i matematik, fysik och kemi på södra flickläroverket. Naemi berättade att Aina var mycket timid och vänlig person som ofta bytte några ord med personalen och kunde deras namn.

Senare började också morbror Stures hustru, Juana Pettersson, som servitris på Vete-Katten. Hon arbetade där till 1984.

Inlagt 2024-01-14 00:59 | Läst 561 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Intressant och personlig historia Bob! Vi brukar också fika på Vetekatten när tillfälle ges! Nu senaste tiden har det blivit en gång i veckan av olika anledningar! :) Nu kan prisnivån på en semla kännas ganska hög, så tycker vi i alla fall, men man kan dela på en semla, för Vetekatten har mycket goda semlor! :)
/B
Svar från Bob Bovin 2024-01-14 09:11
Hej,
Det är ganska länge sedan min fru och jag fika på Vete-Katten, men jag tror de håller sin fanan högt. Tradition påbjuder ju kvalitet på verksamheten.
Nu uppfattar ju vi lantisar från syd att priserna är höga i huvudstaden. Här kan vi få en fika under hundra kronor. Stor Coop har café med fika för en tia, det är ju dock lockpris.
Ha det väl
Bob
Glömde, det är gästboken man ser på pulpeten där framme! :)
/B