SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4577. Vart hän blåser vinden

Åt vilket håll skall man vända kappan?? –för att få vind i seglen gränslande på taburetten?? –eller för att få sitta kvar vid köttgrytorna?? Eller få en chans till ett departement?? –och sedan avnjuta lyxlivet som landshövding??

Vardagen som politiker på riksnivå är inte lätt?? Nu visar vårt gemensamma energibolag Vattenfall att ett nytt kärnkraftverk blir dubbelt så dyrt som vad energiministern säger i sina tal till nationen?? Ska staten låna upp de pengarna också?? --som till militären?? Undrar om det finns siffror för landet utom sig som visar hur driftsäkra kärnkraftverken varit de senaste tjugo åren??

Vår energiminister hävdar i sina promotiontal för kärnkraft att vindkraftverk inte funkar när det inte blåser?? Det förstår nog gemene man och kvinna?? –men det vi väljare inte vet är hur ofta fungerar inte ett vindkraftverk?? –kan man få reda på medelvärdet för ett medelvindkraftverk?? --tack?? Då kan vi kanske ta ett beslut som väljare?? –vindkraft eller kärnkraft?? (OBS!! --kärnkraft har inte med nötter att göra?? –vilket kanske några tror??)

En springande punkt är?? –kan man lagra elektrisk energi, för ett senare bruk?? –som i en stor ackumulator?? Den forskningen startade på allvar i slutet på 70-talet i hela världen?? –stora summor har internationellt beviljats till grundforskning. Det är inte en trivial uppgift att göra så stora energilagringssystem. Naturens grundämnen har egenskaper som sätter vissa gränser och är svåra att övervinna tekniskt. Låt forskarna lösa de problemen i de stora energibolagen.

En sak är säker?? –ingen politiker ridande sin taburett?? --kommer att lösa det här problemen med energilagring?? Förhoppningen är att industrin satsar på den forskningen?? Men kom ihåg?? –det finns starka krafter som motverkar detta?? –de som pumpar upp olja ur jorden med stöd av president Trump vill inte se bättre ackumulatorer??

Vart hän blåser vinden i Lund anno 2024-01-08

Inlagt 2024-01-17 02:58 | Läst 464 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Och att den som har råd skall leva litet knappare är en känslig tanke för partier som jagar väljare! ;) Så det blir "vi fixar mer energi kosta vad det kosta vill!"
Svar från Bob Bovin 2024-01-17 10:25
Hej,
Solidarisk ekonomi är svårt att införa för politiker. Individualismen är tidens rättesnöre.
Om energiomläggningen vore något man kunde tjäna mycket pengar på så skulle det hjälpa i rätt riktning.
Ha det väl
Bob
Detta kan man nog gnabbas om - men jag tänker inte göra det på en fotosida.
Vill ändå påpeka att den stora elefanten i rummet, den som de flesta känner till, men nästan ingen vill låtsas om, är att vi är för många på planeten.
Om man kunde dra ner befolkningen med en tredjedel, gärna med hälften - så skulle miljöproblemen lösa sig av sig självt.
Svar från Bob Bovin 2024-01-17 10:30
Hej
Det är inte mycket att gnabbas om här.
Antalet invånare på klotet är för stort med tanke på energianvändning. Det har du rätt i.
Nu finns det väl statistik som tyder på en utplaning under tio miljarder. Vi kan dock inte minska till hälften. Alltså måste vi göra något annat.
Ha det gott
Bob
Hej Bob.
Jag kommer att begränsa mig till att kommentera ditt fotografi, som jag tycker visar det nuvarande kalla vädret på ett mycket vackert sätt.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bob Bovin 2024-01-17 21:47
Hej Erik,
Tack för din kommentar.
Ha det gott
Bob
Ditt inlägg får mig att minnas Edouard Heriots bevingade ord: Politiken är en underavdelning till meteorologin, läran om hur vindarna blåser.

Heriot var var en fransk politiker. Han var konseljpresident tre gånger och mångårig talman i nationalförsamlingen.
Svar från Bob Bovin 2024-01-18 15:18
Hej Måns,
Tack för din eleganta kommentar.
Vad jag kan ana är att riksdagens ledamöter inte så ofta har studerat meteorologi. Men det finns undantag för jag har varit i Svalbard med en.
Men tydligen har bankerna fattat galoppen och startat avdelningar för sakkunskap inom klimatets påverkan på ekonomin. Så det lär finnas bankanställda som studerat meteorologi.
Ha det gott
Bob
Jag slipper sitta med fingret i luften, det är jag glad över. Många klurar på uppfinningar, när tiden är mogen slår det igenom. Men visst saknas energi, bara i Skåne har företag varit tvungna att säga nej till utbyggnad motsvarande 4500 jobb, nu söker de sig annanstans.